Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  30.07.2021 17:01:35

Čínské politbyro slibuje podporu ekonomiky a větší dohled nad IPO, internetové firmy čeká větší regulace

Peking přislíbil druhé největší ekonomice světa účinnější fiskální podporu a přísnější dohled nad zahraničními úpisy akcií. Tvůrci politik také zdůraznili ekonomická rizika v druhé polovině roku, kdy podle agentury Sin-chua popsalo politbyro vnější prostředí zasažené vývojem celosvětové pandemie jako „stále komplikovanější a ponuřejší“.

Na schůzce vedené prezidentem Si Ťin-pchingem čínské politbyro zopakovalo, že měnová politika bude usilovat o udržení přiměřené a dostatečné likvidity, uvádí zpráva státní tiskové agentury Sin-chua. Přislíbilo také podporu malým podnikům a průmyslovým odvětvím, která se snaží o zotavení.

Červencová schůzka 25členného politbyra se obvykle koná, když se hodnotí výkonnost ekonomiky v první polovině roku a když se stanovují politické priority pro zbytek roku. Tentokrát měla ještě větší význam poté, co úřady rozvířily finanční trhy návalem regulačních změn, které zpřísnily dohled státu v odvětvích od soukromého vzdělávání přes technologie až po majetek. Sin-chua ale neupřesnila, jaká opatření byla přijata ke zlepšení systému dohledu nad zámořskými výpisy akcií.

Setkání politbyra poprvé slibovalo posílení „mezi-cyklických úprav“ makropolitik, což je fráze, kterou na začátku tohoto měsíce během ekonomického fóra použil premiér Li Kche-čchiang. Někteří analytici uvedli, že tyto komentáře znamenají, že úřady budou při zvažování politické podpory uvažovat dlouhodoběji a vyhnou se nadměrné stimulaci ekonomiky. Politbyro dodalo, že bude v letošním a příštím roce koordinovat politiky tak, aby zajistilo, že ekonomika bude fungovat v rozumném pásmu. Rovněž se zavázalo stabilizovat ceny komodit a dodávek a vyzvalo ke stabilitě cen bytů.

Velká data a trvdší regulace

Ministerstvo informačních technologií v pátek požádalo 25 největších internetových a hardwarových společností, včetně Alibaby a Tencentu, aby provedly interní kontroly a napravily problémy od zabezpečení dat až po ochranu práv spotřebitelů a nařídilo těmto společnostem, aby vyřešily osm typů problematického chování, včetně vyskakovacích oken, shromažďování a ukládání dat a také blokování externích odkazů.

V samostatném prohlášení v pátek čínské ministerstvo dopravy uvedlo, že úřady zintenzivní dohled nad společnostmi provozujícími sdílené jízdy a sdílenou nákladní dopravu, čímž se rozšířuje kampaň Pekingu zaměřená na zkrocení internetového sektoru. Některé firmy v tomto odvětví aktuálně fungují nepravidelně a narušují férovou soutěž, uvedlo ministerstvo.

Ve středu také Internetová společnost Číny jménem ministerstva IT požádala giganty Alibabu a Tencent a dalších 10 firem, aby zvýšily ochranu zabezpečení dat, včetně exportu klíčových informací. Zde byly firmy žádány, aby zavedly systémy pro správu zabezpečení dat, jmenovaly pracovníky za bezpečnost dat odpovědné a také aby posílily dohled nad exportem důležitých informací. Meituan, Xiaomi a ByteDance byly mezi firmami svolanými na středečním i pátečním setkání.

Vláda Si Ťin -pchinga učinila bezpečnost dat jednou ze svých hlavních priorit ve své kampani proti internetovému průmyslu. Regulátor kyberprostoru uvedl jako klíčový důvod vyšetřování společnosti Didi Global rizika zabezpečení dat a navrhl zákon, který požaduje, aby prakticky všechny společnosti usilující o úpis akcií mimo Čínu požádaly o schválení.

Právě oblast velkých dat se stává dalším velkým bojištěm supervelmocí a její důsledky by potenciálně mohly v příštích desetiletích přetvořit globální ekonomiku. Vzhledem k tomu, že USA lobují u dalších národů za to, aby zabránily Číně v získávání technologií, jako jsou pokročilé počítačové čipy, a Si rozjíždí národní projekt na jejich vývoj, jsou přísné kontroly zabezpečení rizikem pro další narušení dodavatelských řetězců, balkanizaci finančních trhů a nutí země, aby si vybraly, kterou stranu si zvolit.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688