skoda-auto.cz (Škoda auto)
Auto Moto  |  29.07.2021 14:52:24

ŠKODA FABIA: nejlepší aerodynamika ve své třídě

Vít Hubáček, který je zodpovědný za vývoj aerodynamiky modelu ŠKODA FABIA, říká: „Ačkoli je nová FABIA delší než její předchůdkyně a její přední část se zvětšila zhruba o 3 %, snížili jsme hodnotu součinitele odporu vzduchu téměř o 10 %. Jen to snižuje hodnoty emisí CO2 podle cyklu WLTP o skoro 3 g/km. Abychom tohoto dosáhli, provedli jsme více než 3 000 aerodynamických testů, přičemž asi 80 % z nich proběhlo virtuálně pomocí CFD simulací na superpočítači. Běžný osobní počítač by stejnou práci dělal více než 2 000 let.“

Výsledkem vývoje aerodynamiky u nového modelu ŠKODA FABIA je hodnota součinitele odporu vzduchu cx=0,28. Čtvrtá generace v tomto směru dosahuje jednoznačně nižších hodnot než její předchůdkyně (cx=0,32) a v segmentu malých vozů je bezkonkurenční. Výborná aerodynamika nového modelu FABIA významně přispívá ke snížení spotřeby paliva a hodnot emisí. Na vývoji aerodynamiky se podíleli odborníci z několika oddělení – kromě designérů a specialistů z oblasti aeroakustiky byli do vývoje zapojeni také inženýři zodpovědní za karoserii, podvozek a motory. ŠKODA AUTO navíc chytře kombinovala virtuální testy pomocí počítačových simulací s testováním během reálných jízd, které byly prováděny zejména za účelem ověření výsledků simulací.

Desítky tisíc výpočetních hodin práce na superpočítačích
Oddělení aerodynamiky ve ŠKODA AUTO pracovalo během vývoje nového modelu FABIA z velké části ve virtuálním prostoru. Optimalizace aerodynamiky vozu je obzvláště náročný úkol, při kterém může mít i nepatrná změna řadu důsledků v dalších oblastech. Vývojáři proto používali supervýkonné počítače, díky kterým mohli k co největšímu počtu pokusů využít CFD simulace. Za přibližně tři a půl roku bylo provedeno více než 3 000 výpočtů simulací proudění, které si vyžádaly desítky tisíc hodin výpočetního času. Význam aerodynamiky v automobilovém průmyslu za poslední roky značně vzrostl a tento trend bude i nadále pokračovat vzhledem ke stále přísnějším emisním normám. ŠKODA AUTO proto výrazně navýšila své personální a odborné kapacity v této oblasti. Zatímco před 20 lety se o veškerou produkci české automobilky starali pouze 3 specialisté na aerodynamiku, nyní jsou jen za samotný model FABIA zodpovědní 3 odborníci.

Žaluzie chladiče snižují spotřebu paliva při rychlosti 120 km/h až o 0,2 l/100 km
Řada detailů nového vozu ŠKODA FABIA přispívá k nejlepší aerodynamice ve své třídě. Jedním z nich jsou inovativní žaluzie chladiče ve spodním otvoru přívodu vzduchu na předním nárazníku. ŠKODA FABIA je vůbec prvním modelem ve své třídě, který je používá. Při nízké potřebě chlazení se lamely zavřou a tím se zlepší aerodynamika. Při konstantní rychlosti 120 km/h tak dochází k úspoře paliva až o 0,2 l/100 km. Díky tomu navíc FABIA vypustí až o 5 g méně CO2 na každý ujetý kilometr. Pro maximální chlazení, nebo během krátkých zastávek, systém lamely plně otevře, aby mohlo dovnitř proudit maximální množství vzduchu. Kromě toho přispívá řada prvků k minimalizaci odporu vzduchu. Přední část vozu disponuje v nárazníku vzduchovými clonami Air Curtain, které optimalizují aerodynamiku usměrňováním proudu vzduchu za předními koly a podél celého vozu. Proudění vzduchu pod vozem je nyní upraveno díky 12 namísto 3 krytů podvozku. Víření vzduchu na zádi je díky tomu v kombinaci s dlouhým zadním spoilerem a finlety nižší. Tvar vnějších zpětných zrcátek směřuje vzduch k odtrhovým hranám u zadních světel. Vzhledem k tomu, že samotná kola vytváří zhruba 25 % odporu vzduchu, nabízí ŠKODA AUTO nyní poprvé pro model FABIA kola s aerodynamickými plastovými kryty, které dále optimalizují aerodynamiku vozu.

Aerodynamice modelu FABIA se podrobně věnovalo vydání SIMPLY CLEVER PODCAST, jehož hosty byli Jan Jagrik a Vít Hubáček z oddělení aerodynamiky v Technickém vývoji ŠKODA AUTO.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688