Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  28.07.2021 11:50:08

Ján Hladký: Microsoft a kvartál splněných přání

Další kvartál, další skvělá čísla. U Microsoftu (Investiční tipy) se z toho stává taková rutina, že na posun ceny akcií dál nahoru den po uvedení výsledků to nestačí. Nic to ale nemění na tom, že z Microsoftu se stal dlouhodobý stabilní generátor volného cashflow, který má své místo v každém portfoliu. Azure stabilně roste a celý cloud generuje solidní hrubou marži. Zbylé dvě divize celý byznys dobře diverzifikují. Akcie zůstávají (a ještě dlouho zůstanou) v našem seznamu Investičních tipů.

Tržby ve F4Q21 opět akcelerovaly růst a vyskočily meziročně o 22 % na 46,2 mld. USD (konsensus byl nastaven na 44,2 mld. USD), provozní marže se rozšířila o 6 p.b. yoy na 41,3 % a čistý zisk na akcii vylétl nahoru o 50 % yoy na 2,2 USD (kons. 1,9 USD). Na grafu vlevo můžete vidět historický růst tržeb, na grafu vpravo vývoj provozní marže.

microsoft akcie výsledky  tržby marže

Ze všech divizí se nejlépe vedlo nyní již vlajkovému cloudu Intelligent Cloud. Tržby celé divize vzrostly o 30 % yoy na 17,5 mld. USD (konsensus 16,5 mld. USD), na čemž má zcela jistě nemalou zásluhu i Azure rostoucí o 50 % yoy. Na grafu níže vlevo je vidět, že se růst tržeb příjemně stabilizoval. To se týká také profitability celého cloudového byznysu Microsoftu – hrubá marže cloudu se drží na 70 % (graf vpravo). Divize More Personal Computing, která byla překvapením v předešlém kvartálu, bohužel dost výrazně zpomalila růst na +10 % yoy (předtím +20 % yoy), kvůli vysoké srovnávací základně loňského roku. Uzavírky tehdy přispěly k výraznému nárůstu tržeb z videoherního segmentu. Nicméně o samotné konzole Xbox je pořád obří zájem a tržby z nich narostly o 170 % yoy.

Microsoft akcie výsledky Azure cloud

Výhled na další kvartál počítá s celkovými tržbami kolem 43,5 mld. USD (+17 % yoy), mírným poklesem provozní marže na 42 % a čistý ziskem na akcii v rozmezí 2,03 až 2,09 USD (+13 % yoy). Co se týče srovnání s konsensem, ten šel v posledních dvou dnech výrazně výš, takže nyní je přibližně na stejné úrovni. Ještě minulý týden ale počítal s tržbami kolem 42,5 mld. USD a čistým ziskem na akcii 1,95 USD.

Akcie reagují na skvělá čísla mírným růstem o 1 %.

• P/E F22 = 33,5x; P/E F23 = 28,8x; PEG F22 = 4,8x

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688