Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  28.07.2021 11:09:41

Moneta zvedla kvartální zisk o 77 % a potvrdí roční výhled pro zisk, odhaduje analytik Patrie

Moneta představí výsledky svého hospodaření za 2Q21 ve čtvrtek 29. července před otevřením trhu. Konferenční hovor pro analytiky a investory se uskuteční ve stejný den od 15.00 středoevropského času. Meziroční srovnání kvartálních výsledků je zkresleno zaúčtováním jednorázového zisku (1,1 mld. ) z akvizice aktiv Wüstenrot ve 2Q20. Přesto by podle naších odhadů měla banka vykázat za 2Q21 meziroční nárůst čistého zisku o 77 % na 832 mil. zejména vzhledem k odhadovaným meziročně nižším nákladům na riziko.

Čistý úrokový výnos banky za 2Q21 odhadujeme meziročně stabilní na úrovni 2,08 mld. . Přepokládáme, že čistá úroková marže banky bude pod tlakem pokračující eroze klientských sazeb u spotřebitelských úvěrů, kterou naznačují data ČNB i změny obchodního mixu banky s rostoucím podílem zajištěných úvěrů. Očekávaný pokračující propad čisté úrokové marže by měl být vykompenzován růstem obchodních objemů banky, zejména ze strany hypotečních úvěrů. K meziročně stabilnímu čistému úrokovému výnosu banky by mělo přispět rovněž snížení sazeb u depozitních produktů.

Výnosy z poplatků a provizí by měly vzhledem k nízké srovnávací základně druhého čtvrtletí 2020 a uvolnění vládních protipandemických opatření měly zaznamenat výrazné meziroční oživení. Poplatkové výnosy banky odhadujeme meziročně silnější o 17 % na úrovni 510 mil. . Banka by nadále měla těžit z prodeje produktů třetích stran, zejména investičních a pojistných produktů.

Pokud se naplní naše prognóza pro celkové provozní výnosy banky za 2Q21 ve výši 2,73 mld. , bude dle našeho názoru pro management Monety obtížné naplnit celoroční cíl pro celkové výnosy banky na úrovni min. 11,2 mld. . A to i navzdory velmi pravděpodobnému pokračujícímu růstu sazeb ze strany ČNB ve 2H21.

Provozní náklady za 2Q21 by podle naší prognózy měly dosáhnout o 2 % meziročně nižší úrovně 1,33 mld. , což by poměr provozních nákladů k výnosům mělo ve 2Q21 dostat pod hranici 50 % (vs 56,6% ve 1Q21).

Náklady na riziko
by měly ve 2Q21 setrvat pod úrovní jejich celoročního výhledu (80-100bps průměrného úvěrového portfolia), což by dle našeho přesvědčení mělo vést k vylepšení celoroční prognózy banky pro rizikové náklady. Čistou tvorbu rezerv a opravných položek odhadujeme za 2Q21 na úrovni 360 mil. .

Přestože považujeme za pravděpodobné, že celoroční výhled banky pro rok 2021 dozná v rámci zítřejších představených výsledků dílčích změn, výhled pro čistý zisk na úrovni min. 2,8 mld. by měl být vedením Monety potvrzen.

Moneta zisk výhled

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688