David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  27.07.2021 15:54:32

200 milionů důvodů k nákupu akcií společnosti Pfizer

Mohu snadno uvést dva dobré argumenty pro nákup akcií společnosti Pfizer (NYSE:PFE). Zaprvé, akcie je výhodná se svým násobkem budoucích zisků ve výši 11,5. Za druhé, společnost Pfizer nabízí atraktivní dividendu, jejíž výnos se v současné době pohybuje kolem 3,7 %.

Je pravda, že tyto argumenty nemusí být pro některé investory dostatečně přesvědčivé. Pokud potřebujete víc než jen relativně nízké ocenění a fantastickou dividendu, máte nyní dalších 200 milionů důvodů, proč koupit akcie společnosti Pfizer.

Neustále přibývají

Společnost Pfizer a její partner BioNTech (NASDAQ:BNTX) minulý týden oznámily, že americká vláda nakoupila dalších 200 milionů dávek její vakcíny COVID-19. Tyto dávky budou pravděpodobně dodávány od října 2021 do dubna 2022.

Co je na této nejnovější dodavatelské smlouvě skutečně zarážející, je kontext. Americká vláda původně objednala 200 milionů dávek vakcíny společnosti Pfizer-BioNTech v roce 2020. V únoru letošního roku bylo objednáno dalších 100 milionů dávek.

Nyní společnosti Pfizer a BioNTech prodaly celkem 500 milionů dávek určených k očkování obyvatel USA. Toto množství nezahrnuje dalších 500 milionů dávek, které vláda USA zakoupila pro darování chudým zemím.

Pouze společnost Moderna (NASDAQ:MRNA) se blíží ke konkurenci společností Pfizer a BioNTech, pokud jde o smlouvy o dodávkách s americkou vládou. Tato společnost prodala 
celkem 500 milionů dávek své vakcíny

Pár miliard sem, pár miliard tam

Proč tedy tato nejnovější dohoda o dodávkách zvyšuje atraktivitu akcií společnosti Pfizer? Je to jednoduché: Společnost nyní zaručeně vydělá mnohem více peněz.

Pfizer a BioNTech účtují americké vládě za svou vakcínu 19,50 dolaru za dávku. Těchto 200 milionů dávek navíc představuje další tržby ve výši 3,9 miliardy dolarů, které si obě společnosti rozdělí rovným dílem.

Zesnulý senátor Everett Dirksen z Illinois údajně kdysi řekl: "Miliarda sem, miliarda tam, a brzy se začne jednat o skutečné peníze." Dokonce i pro farmaceutického giganta, jako je Pfizer, je získání dalších 2 miliard dolarů skutečnými penězi.

Zdá se, že se na trhu s vakcínou COVID-19 vytváří jakýsi duopol, přinejmenším ve velkých vyspělých zemích, a to mezi společnostmi Pfizer-BioNTech a Moderna. Čím více se tato dynamika upevňuje, tím více by se měly akcie těchto vakcín pohybovat nahoru.

Velká nezodpovězená otázka

Investoři však mají jednu velkou nezodpovězenou otázku: Jak dlouho budou velké objednávky vakcín pokračovat? Pokud vakcína Pfizer-BioNTech poskytne ochranu na několik let, impozantní prodeje, které vidíme nyní, se v nepříliš vzdálené budoucnosti propadnou.

Vzhledem k nárůstu nových kmenů koronavirů včetně varianty delta by však tento scénář mohl být nepravděpodobný. Společnosti Pfizer i Moderna se domnívají, že bude zapotřebí posilovacích dávek jejich vakcín. Izrael již zahájil podávání třetích posilovacích injekcí některým osobám s oslabenou imunitou. 

Je možné, že společnost Pfizer bude moci od nynějška počítat se smlouvami o dodávkách stovek milionů dávek ročně s USA a dalšími významnými státy. V takovém případě by se současná cena akcií mohla během několika příštích let jevit jako naprostá krádež.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688