ec.europa.eu (Evropská komise)
Ze světa  |  22.07.2021 14:15:00

Koronavirus: Evropská Komise zvýšila financování výzkumu o 120 milionů eur na 11 nových projektů zaměřených na boj proti viru a jeho variantám

Scientist working on a coronavirus vaccine ©EC AV Service
©EC AV Service

Na podporu a umožnění naléhavého výzkumu koronaviru a jeho variant zařadila Komise do užšího výběru 11 nových projektů v hodnotě 120 milionů eur z největšího evropského programu pro výzkum a inovace Horizont Evropa (2021–2027).

Toto financování je součástí široké řady opatření v oblasti výzkumu a inovací přijatých s cílem bojovat proti koronaviru a přispívá k celkové činnosti Komise zaměřené na prevenci, zmírňování a reakci na dopady viru a jeho variant v souladu s novým evropským plánem připravenosti biologické obrany nazvaným Inkubátor HERA.

22/07/2021

Do vybraných 11 projektů se zapojí 312 výzkumných týmů ze 40 zemí, včetně 38 účastníků ze 23 zemí mimo EU.

Komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Marija Gabrielová uvedla: Evropská unie podniká rozhodné kroky v boji proti koronavirové krizi. Dnes zintenzivňujeme své výzkumné úsilí, abychom dokázali čelit výzvám a hrozbám, které představují varianty koronaviru. Podporou těchto nových výzkumných projektů a posílením a otevřením příslušných výzkumných infrastruktur pokračujeme v boji proti této pandemii a v přípravě na budoucí hrozby.“

Většina projektů bude podporovat klinická hodnocení nových léčebných postupů a očkovacích látek, jakož i rozvoj rozsáhlých kohort a sítí v souvislosti s koronavirem za hranicemi Evropy, čímž se vytvoří vazby na evropské iniciativy. Další projekty posílí a rozšíří přístup k výzkumným infrastrukturám poskytujícím služby nebo potřebným ke sdílení dat, odborných znalostí a výzkumných zdrojů mezi výzkumnými pracovníky s cílem umožnit výzkum zaměřený na koronavirus a jeho varianty. Mezi tyto infrastruktury patří ty, které jsou již aktivní, jako je evropská datová platforma COVID-19 a příslušné evropské infrastruktury pro výzkum věd o živé přírodě.

Úspěšná konsorcia budou spolupracovat s dalšími relevantními iniciativami a projekty na vnitrostátní, regionální i mezinárodní úrovni, aby se maximalizovala součinnost a doplňkovost a aby v oblasti výzkumu nedocházelo ke zdvojování úsilí. Přispějí k vytvoření Úřadu EU pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA), který umožní EU předvídat budoucí pandemie a lépe je řešit.

Souvislosti

V únoru oznámila předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová zahájení evropského plánu připravenosti biologické obrany Inkubátor HERA, jehož cílem je připravit Evropu na zvýšenou hrozbu výskytu variant koronaviru. Inkubátor HERA propojí vědu, průmysl a veřejné orgány a využije veškeré dostupné zdroje, aby Evropa dokázala na tuto výzvu reagovat.

V dubnu Komise oznámila nové výzvy k naléhavému výzkumu variant koronaviru s počátečním rozpočtem ve výši 123 milionů eur uvolněným jako součást prvního mimořádného financování v rámci programu Horizont Evropa. Ačkoli financování těchto 11 projektů je podmíněno konečným rozhodnutím Komise a podpisem grantových dohod programu Horizont Evropa v nadcházejících měsících, výzkumné týmy již mohou zahájit svou činnost.

Komise stojí v čele podpory výzkumu a inovací a koordinace evropského a celosvětového výzkumného úsilí, včetně připravenosti na pandemie. Na globální reakci na koronavirus přislíbila 1,4 miliardy eur, z čehož 1 miliarda eur pochází z předchozího programu EU pro výzkum a inovace Horizont 2020 (2014–2020). Nové projekty doplní projekty, které byly dříve financovány v rámci programu Horizont 2020 za účelem boje proti pandemii.

Další informace

Informativní přehled – 11 nových výzkumných projektů zaměřených na boj proti variantám koronaviru

Koronavirus: Komise mobilizuje 123 milionů eur na výzkum a inovace v boji proti hrozbě nových variant

Ursula von der Leyenová oznámila zahájení Inkubátoru HERA s cílem předjímat hrozbu variant koronaviru

Výzkum a inovace v EU týkající se koronaviru

Opatření Komise v reakci na koronavirus

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688