skoda-auto.cz (Škoda auto)
Auto Moto  |  23.07.2021 09:39:28

Elektrická premiéra v rallye

ŠKODA RE-X1 Kreisel je experimentální prototyp postavený ve spolupráci týmu ŠKODA Motorsport a společnosti Kreisel Electric specializující se na technologie baterií. Je postaven na základu úspěšného rallyového speciálu ŠKODA FABIA Rally2 evo.

Inženýři ŠKODA Motorsport společně s vývojáři společnosti Kreisel Electric modifikovali podlahu vozu tak, aby do ní bylo možno integrovat baterii elektrického pohonu s kapacitou 52,5 kWh. Úpravy si vyžádaly také bezpečnostní rám, motorový prostor i interiér vozu. Hlavní změnou uvnitř je jiný volant s řadou ovládacích prvků a absence řadicí páky sekvenční převodovky. Tu nahradila pádla pod volantem sloužící k volbě úrovně rekuperace.

skoda-re-x1_1 ŠKODA RE-X1 Kreisel je prototyp postavený ve spolupráci ŠKODA Motorsport a společnosti Kreisel Electric.

Kombinace inovací a zkušeností

ŠKODA RE-X1 Kreisel pracuje se dvěma elektromotory. Jeden je umístěn na přední, druhý pak na zadní nápravě bez mechanického propojení. Největším oříškem vývoje bylo naučit obě nápravy spolupracovat tak, aby celé auto fungovalo jako opravdový rallyový speciál třídy Rally2. Pro správné řízení pohonu jsme vyvinuli speciální software, jehož základem byly detailní požadavky jezdců. Podle atraktivních průjezdů ostrých zatáček je vidět, že se nám to povedlo docela dobře,“ neskrýval při závodě spokojenost Daniel Foissner ze společnosti Kreisel Electric.

Úpravy si vyžádal také bezpečnostní rám.

Úpravy si vyžádal také bezpečnostní rám.

Úpravy si vyžádal také bezpečnostní rám.

Úpravy si vyžádal také bezpečnostní rám.

Inovacemi prošel také interiér vozu.

Inovacemi prošel také interiér vozu.

Hlavní změnou uvnitř je jiný volant s řadou ovládacích prvků.

Hlavní změnou uvnitř je jiný volant s řadou ovládacích prvků.

Řadicí páku nahradila pádla pod volantem pro volbu úrovně rekuperace.

Řadicí páku nahradila pádla pod volantem pro volbu úrovně rekuperace.

Speciální software se ladil podle požadavků jezdců.

Speciální software se ladil podle požadavků jezdců.

I když má ŠKODA RE-X1 Kreisel stejné tlumiče, náboje kol, zavěšení i brzdy jako speciál ŠKODA FABIA Rally2 evo, musely být tyto komponenty vzhledem k vyšší hmotnosti nově nastaveny. S finálním naladěním podvozku pomáhal zkušený tým Baumschlager Rallye & Racing (BRR). Vede ho rakouská legenda rallyového sportu Raimund Baumschlager, jehož závodní zkušenosti sahají hluboko do 80. let.

skoda-re-x1_2 ŠKODA RE-X1 Kreisel vznikla na základu rallyového speciálu ŠKODA FABIA Rally2 evo.

„Naší specializací je elektrický pohon vozu ŠKODA RE-X1 Kreisel. Za partnerství s týmem BRR jsme velmi rádi, protože jinak bychom tu dnes nebyli. Jejich mnohaleté soutěžní zkušenosti nám umožňují nasadit vůz do soutěže se správným nastavením podvozku, na dobře vybraných pneumatikách a s patřičným servisním zázemím. Vedle skvělé podpory od ŠKODA Motorsport a vlastně i celé společnosti ŠKODA AUTO je to další klíčový partner našeho projektu elektrického rallye vozu,“ dodává Foissner.

747_21_SKODA_tabulka_cz-1

Bez spojky a převodovky až na pódium

Posádka Raimund Baumschlager/Jürgen Heigl se s vozem ŠKODA RE-X1 Kreisel od začátku závodu držela v popředí. „Na to, že jsme s autem poprvé vyjeli v únoru, je to dobré. Musím trochu změnit jezdecký styl, protože auto je zhruba o 100 kilogramů těžší než klasická FABIA Rally2 evo. Není tu také spojka ani převodovka, takže se v nájezdech do zatáček úplně jinak odhaduje rychlost. , Jinak se ale RE-X1 řízením pořád víc a víc podobá benzínovému vozu Rally2,“ shrnul Raimund Baumschlager svoje pocity v průběhu závodu.

Druhý den soutěže se většina měřených testů jela na mokrém asfaltu, což hrálo zkušeným Rakušanům do karet. Hned na první rychlostní zkoušce se posunuli na třetí místo. V poledním servisu bylo z Baumschlagerova úsměvu patrné, že se v autě cítí dobře. „Zdá se, že mi to na mokru s vozem ŠKODA RE-X1 Kreisel docela jde. Zvolil jsem skvěle pneumatiky a postupně jsme zvyšovali tempo. Všechno funguje skvěle,“ zhodnotil sobotní dopoledne několikanásobný rakouský mistr v rallye.

skoda-re-x1_4 Většina měřených testů se jela na mokrém asfaltu.

Za 15 minut nabito

Klíčové pro úspěšné dokončení závodu však bylo kromě bezchybného výkonu posádky také zabezpečení dostatku energie pro baterii vozu. Po dohodě s pořadateli byla na přejezdech mezi rychlostními zkouškami vytipována místa, na kterých stála speciálně navržená mobilní dobíjecí stanice CHIMERO. Tým Kreisel Electric ji navrhl tak, aby byla mobilní, snadná na obsluhu a zároveň poskytovala vysoký nabíjecí výkon až 200 kW. CHIMERO dokáže dobít vůz ŠKODA RE-X1 Kreisel na 80 % za 15 minut, což nijak neohrožuje časový harmonogram závodu a nehrozí tak penalizace v časové kontrole před začátkem následující měřené vložky. Plně nabitý vůz ŠKODA RE-X1 Kreisel dokáže ujet až 35 kilometrů v plném závodním tempu. Během Rally Weiz se ukázalo, že tento čistě elektricky poháněný prototyp dokáže, stejně jako speciály Rally2, naprosto bez problému s průběžným dobíjením absolvovat úplnou délku závodu, tedy 14 rychlostních zkoušek o délce 160,44 kilometru, resp. 514,33 kilometru včetně přejezdů.

Rakouská legenda rallyového sportu Raimund Baumschlager
Dobíjení u mobilní stanice CHIMERO
Dobíjení u mobilní stanice CHIMERO
Dobíjení u mobilní stanice CHIMERO - na 80 % kapacity stačí 15 minut.

Dobíjení u mobilní stanice CHIMERO - na 80 % kapacity stačí 15 minut.

Posádka Baumschlager/Heigl udržela svůj náskok a dojela do cíle na 3. místě mezi vozy třídy Rally2. Foissner v cíli neskrýval nadšení. „Třetí místo je pro nás skvělý výsledek. Byla to světová premiéra elektricky poháněného soutěžního vozu, který absolvoval plnou délku závodu. Děkujeme všem našim partnerům, kteří to umožnili. Máme spoustu dat potřebných pro další vývoj a už teď se nemůžeme dočkat dalšího závodu.“

skoda-re-x1_5 Posádka Baumschlager/Heigl dojela na 3. místě mezi vozy třídy Rally2, kategorii vyhrál tým Simon/Gerald s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo.

ŠKODA RE-X1 Kreisel potvrdila, že zkušenosti týmu ŠKODA Motorsport s vývojem špičkových soutěžních vozů, inovativního myšlení společnosti Kreisel Electric a mistrovského zázemí týmu BRR ukazují jednu z možných variant budoucnosti rallye.

„Jsme moc rádi, že zkušenosti a znalosti týmu ŠKODA Motorsport přispěly ke skvělém úspěchu prototopu ŠKODA RE-X1 Kreisel hned v jeho prvním závodě. Naši partneři ze společnosti Kreisel Electric i týmu BRR odvedli během celé Rally Weiz fantastickou práci. Pro tým ŠKODA Motorsport je projekt implementace elektrického pohonu do rallye vzrušující výzvou u které je od samého počátku. Těší nás samozřejmě také celkové vítězství posádky Wagner/Gerald s vozem ŠKODA FABIA Rally2 evo z limitované edice Edition 120 oslavující 120 let působení značky ŠKODA v motorsportu. Dvě auta se zcela rozdílnými pohony na pódiu ukazují, že tým ŠKODA Motorsport je na budoucnost rallye skvěle připraven,“ říká David Jareš, koordinátor zákaznického programu ŠKODA Motorsport.

The post Elektrická premiéra v rallye appeared first on ŠKODA Storyboard.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688