Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  23.07.2021 07:43:21

Předstihové indexy by měly opět vzrůst (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnes zveřejněné předstihové indikátory ukážou zrychlující expanzi ve službách zemí eurozóny v červenci a mírné zpomalení rychlého růstu zpracovatelského průmyslu. Finanční trh bude dále sledovat vývoj epidemie a zveřejňované firemní výsledky.

PMI ve službách na vzestupu

Dnes budou finanční trhy především sledovat zveřejnění indexů nákupních manažerů zejména v Evropě a částečně i v USA, kde ovšem PMI index není tak sledovanou veličinou (na rozdíl od obdobného indexu ISM). Rozvolňování protipandemických opatření v evropských zemích pravděpodobně vedlo i v červenci k silné expanzi služeb, což by měly reflektovat i indexy PMI a dále tak růst. V případě indexu z výrobního sektoru se s ohledem na jejich předchozí rekordní nárůst už čeká pokles. Nicméně jejich úroveň je stále extrémně vysoko a do určité míry uměle nafouknuta našponovanými termíny dodávek kvůli chybějícím komponentám a materiálům do výroby. Kompozitní indikátory PMI by tak měly opět mířit trochu výš. V případě USA trh v zásadě počítá s jejich setrvání na předchozích vysokých úrovních.

Kromě indexů PMI trhy dále sledují epidemický vývoj a akciové trhy zejména zveřejňované firemní výsledky. Ty se prozatím vyvíjejí ve velmi pozitivním duchu, když převažují pozitivní překvapení. Středoevropské měny budou pravděpodobně sledovat především vnější faktory, neboť domácí kalendář nenabízí nic kurzotvorného.

ECB říká, že sazby jen tak nezvýší

Evropská centrální banka na včerejším zasedání dle očekávání nezměnila nastavení měnové politiky. Hlavní refinanční sazba setrvala na 0,0 % a depozitní sazba na -0,5 %. Čekala se ale změna vyjádření ohledně budoucího vývoje, která by navíc reflektovala revidovanou strategii a inflační cíl na 2,0 %. ECB nově uvedla že rada guvernérů očekává setrvání hlavní úrokové sazby na aktuálních nízkých úrovních, dokud v prognóze neuvidí inflaci trvale stabilizující se na cíli 2 %, přičemž toto může implikovat transitorní období inflace mírně nad cílem. Christine Lagarde po zasedání hovořila o prvku trpělivosti, a také o poučení z historie v souvislosti s novou strategií, která by měla zabránit předčasnému utažení měnové politiky. Výroky tak evokují vzpomínky na takovou chybu z roku 2011, kdy ECB předčasně začala zvedat úrokové sazby. Zasedání ECB tedy jasně zdůraznilo ochotu ponechat měnovou politiku uvolněnou delší dobu, ale z hlediska dopadu na trh mělo spíše malý vliv. Euro po počátečním rozkolísání oslabilo o 0,2 % k 1,177 USD/EUR a dluhopisové výnosy mírně klesly.

Akciovým trhům v USA i Evropě se včera dařilo a mírně rostly. Snížená averze vůči riziku měla i pozitivní dopad na středoevropské měny. Česká koruna posílila o 0,24 % k 25,63 CZK/EUR.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688