Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  23.07.2021 08:00:00

Důchody 2022 se nejspíš zvýší o 300 Kč nad běžnou valorizaci a to nově všem od 1. ledna, bez ohledu na výplatní termín

S příchodem roku 2022 dostanou důchodci zřejmě opět přidáno nad rámec zvýšení, které stanovuje zákon. Na přesné číslo si ještě musíme počkat, jelikož výše valorizace důchodů vyplyne ze statistických dat o růstu reálných mezd a cen a vláda jej zveřejní až v září, v pravidelně vydávaném nařízení vlády. Už v květnu 2021 ale došlo ke shodě politiků na tom, že nad rámec zákonné valorizace, která se odhaduje zhruba na 450 , budou důchody zvýšeny ještě o 300 a předpokládá se tedy, že celkové navýšení průměrného starobního důchodu tak bude cca o 750 .  

Již teď jsme pro vás připravili kalkulačku, kde si můžete spočítat, jak se pravděpodobně podle posledních odhadů zvýší právě váš měsíční důchod v roce 2022:

 



 

 

 

 

Každého poživatele důchodu se však od roku 2022 dotkne ještě jedna, na první pohled možná ne příliš důležitá, změna. Ale opak je pravdou. Už na podzim roku 2020 byla spolu s tzv. „rouškovným“ schválena také změna postupu při valorizaci důchodů, která nabude účinnosti právě od roku 2022. Nově se bude důchod zvyšovat všem od 1. ledna kalendářního roku, ve kterém dochází ke zvýšení a ne od lednové splátky důchodu, jak je tomu nyní.

Důchody totiž nejsou vypláceny všem poživatelům v jednom termínu. To není možné hlavně z praktických důvodů - celý objem důchodových dávek nelze distribuovat všem v jeden den. A proto je termín výplaty pro každého důchodce vybrán arbitrárně plátcem dávky (ČSSZ) tak, aby stát mohl vyplácet důchody průběžně a pošty či banky byly zatíženy rovnoměrně. Toto praktické hledisko je to celkem pochopitelné. Je však třeba upozornit ještě na to, že stanovený výplatní termín důchodu si nelze zvolit ani změnit. Čeho lze maximálně dosáhnout, je stejný výplatní termín, jako má váš manžel či vaše manželka, pokud o to požádáte při žádosti o důchod.

Lehce tedy nastane situace, že někteří příjemci důchodu májí výplatní termín 2. den v měsíci a jiní až 24, a to i v rámci jedné rodiny. A pokud dochází k valorizaci důchodů, tak nejenže někteří dostanou svůj zvýšený důchod až o tři týdny později než jiní, ale hlavně v současnosti přijdou o 23 (1.1.-23.1.) valorizovaných dnů důchodu.

Po dlouhé době tedy dojde k nápravě zákona – z dosavadní praxe, kde je valorizace důchodů navázána právní úpravou na splatnost důchodu (ke které dochází „náhodně“ v různý časový okamžik), na novou, kdy dojde k valorizaci v jednotném termínu všem důchodcům.

Praktický přechod na nový systém zatím  není upřesněn (např. zda již v prosinci 2021 budou důchodci dostávat valorizovanou tu část důchodu, která u nich spadá do ledna nabo zda dostanou k výplatě v lednu doplatek).


Podívejte se také: Kdy budu mít nárok na důchod a jak vysoký bude?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688