Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  22.07.2021 06:07:22

Volkswagen Teslu v 1. pololetí v elektromobilismu ještě neporazil. Roste však rychleji

úterý také již koncern Volkswagen zveřejnil údaje o prodejích elektromobilů v 2. čtvrtletí, resp. tedy za první polovinu roku. Zásluhou nejen dřívějšího prvotního najetí prodejů elektromobilu ID.3, ale také razantní vstup ID.4 na trh, společně s Audi e-tron či ŠKODA Enyaq mělo letos za následek meziroční více než zdvojnásobení prodejů elektromobilů koncernu. A ještě větší nárůst skupina zaznamenala v segmentu Plug-in hybridů (PHEV).

Každopádně čistě elektrických vozů koncern Volkswagen v 1. pololetí prodal téměř 171 tisíc, tedy meziročně o 165 % více. Rychlost náběhu výroby, resp. prodejů byla citelná zejména v uplynulém čtvrtletí, kdy si zákazníci odvezli téměř 111 tisíc elektromobilů oproti necelým 60 tisícům v úvodní části roku.

Zdroj: Volkswagen

O nadpoloviční část se letos postaraly samotné vozy značky VW, nicméně například vozů Audi e-tron si pořídilo 25 794 zájemců, sporťáků Porsche Taycan pak téměř 20 tisíc zájemců. A stranou nezůstala ani domácí ŠKODA, která zákazníkům předala 17 697 elektromobilů. Doplnit lze také prodeje více než 6 tisíc elektromobilů SEAT a pro zajímavost nelze, kromě podnikatelských vozů VW, jistě opomenout zmínit také na 450 vozů MAN.

Jak už jsme v únoru v článku Tesla vs. Volkswagen aneb kdo letos vyrobí více elektromobilů? uváděli, situace na trhu elektromobilů právě letos dozná více konkurenčního prostředí než doposud. A to právě především díky náběhu produkce v řadě již dostavěných továren koncernu Volkswagen, jejichž výrobní kapacita začne dosahovat ročních více než 900 tisíc elektromobilů. A v přípravách jsou další. Tempo růstu produkce elektromobilů je zkrátka v posledním roce výraznější než u americké Tesly a ve zbytku roku ještě zintenzivní. Co se týká letošního prvního pololetí lze každopádně zmínit stále ještě dominanci Tesly, když prodala přes 386 tisíc elektromobilů v porovnání se zmiňovanými téměř 171 tisíci koncernu Volkswagen.

Po zahrnutí hybridních vozů již nyní však koncern Tesle dýchá na záda. Celkem jich prodal obdobné množství, jako samotných elektromobilů. Konkrétně 171 300 vozů PHEV. V loňském prvním pololetí koncern VW prodal v porovnání sotva třetinu daného množství.

Zmiňované vedení Tesly bude do konce roku nejspíše pryč, přinejmenším právě po zahrnutí hybridů. Naši již únorovou úvahu aktuálně vlastně potvrzuje i šéf prodejů koncernu VW. Christian Dahlheim totiž v úterý ke zveřejněným údajům mj. zmínil: „Naše globální elektrická ofenziva pokračuje v dobrém vývoji a poptávka zákazníků je vysoká. V letošním roce plánujeme poprvé dodat přibližně milion elektrifikovaných vozidel a jsme přesvědčeni, že splníme fleetové cíle pro emise CO2 v Evropě.“

Většina elektromobilů koncernu VW byla letos prodána právě v Evropě (74,9 %). V daném segmentu tak zde byl koncern s tržním podílem okolo 26 % lídrem. Dalším hlavním trhem byla samozřejmě Čína, ale také USA, když na zmiňovaných trzích si zákazníci pořídili po zhruba 18 tisících elektromobilech.

Od června je pak v Číně k dispozici model ID.6, tedy elektrické SUV s až 7 místy k sezení, které je speciálně přizpůsobeno potřebám čínských zákazníků. Christian Dahlheim uvedl: „Ve třetím čtvrtletí očekáváme díky rozšířené modelové řadě Volkswagen ID. výrazný nárůst dodávek elektromobilů v Číně.“

Zdroj: Volkswagen

Dále ještě možno zmínit, že koncernové Porsche se dohodlo se společností BASF na vývoji vysoce výkonných lithium-iontových baterií pro elektromobily. BASF také bude recyklovat výrobní odpad z výroby článků ve skupině.

Akcionáři Volkswagen se dnes mohou zúčastnit, tentokrát virtuálně konané, výroční valné hromady, která by měla mj. schválit navrhované dividendy. A to ve stejné výši jako v loňském roce. Tedy 4,80 EUR na kmenovou akcii, resp. 4,86 EUR na preferenční.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688