pardubice.eu (Pardubice)
Z regionů  |  20.07.2021 00:00:00

Pardubice: Kyjevskou a Foxconn propojí nová cyklostezka

20.7.2021 | Cesta pro cyklisty a chodce, kteří míří od ulice Kyjevská směrem k Památníku Zámeček, bude brzy bezpečnější, a to díky novým vyhrazeným pruhům pro kola a chodníku pro pěší. Plánovaná trasa pro cyklisty povede od Kyjevské ulice až po kruhový objezd u průmyslového areálu Foxconn, cyklostezka tedy vznikne v místě, kde podobné propojení dlouhodobě chybí.

Cyklostezka_ilustrační foto

„Tento úsek je navíc charakteristický tím, že řidiče motorových vozidel často svádí k rychlejší jízdě, což s sebou samozřejmě přináší větší riziko pro cyklisty. Tím, že zde bude v obou směrech části ulice Průmyslová vybudován vyhrazený jízdný pruh, zajistíme cyklistům větší bezpečnost a zároveň propojíme městskou část Pardubičky s Černou za Bory,“ podotýká primátor Pardubic Martin Charvát s tím, že stejně jako zde dlouhodobě chybí trasa vyhrazená cyklistům, tak zde chybí i propojení pro chodce. „Součástí prací na nové cyklostezce bude také vyznačení jízdních pruhů včetně vodícího proužku a vybudování chodníku pro pěší, který propojí stávající chodník v blízkosti okružní křižovatky u Foxconnu s chodníkem u zastávky v ulici Průmyslová,“ dodává primátor města.

Práce, které vyjdou na zhruba 3,6 milionu korun včetně DPH a které odstartují příští týden, pro město zajistí firma Chládek a Tintěra. Vyznačení vyhrazených pruhů pro cyklisty přitom dosahuje délky 658 metrů, délka nově navrženého chodníku je zhruba 323 metrů.

Rozvoj cyklodopravy přitom hraje ve městě významnou roli, jelikož kolo využívá ke svým cestám velká část obyvatel. „Posílili jsme odbor hlavního architekta o speciálního pracovníka, který se věnuje výhradně cyklodopravě a jehož hlavním úkolem je vytvořit přehled všech projektů spojených s cyklodopravou, jelikož některé projekty si připravovaly samy městské obvody, některé byly realizovány v rámci ITI Hradecko-pardubické aglomerace, jiné pro změnu zpracovával odbor dopravy Magistrátu města Pardubic. Naším cílem nyní je vytvořit koncepci cyklodopravy, která bude zahrnovat nejen jakousi inventuru již hotových projektů, ale také mapu cyklistické infrastruktury, abychom měli přehled, kde nám cyklostezky chybí a které lokality jsou pro město k vybudování nových cyklostezek prioritní,“ popisuje vznik koncepce náměstek primátora zodpovědný za oblast dopravy Petr Kvaš s tím, že další cyklostezky by měly vzniknout například na nábřeží Václava Havla či v ulicích Hradecká a Vodárenská, další by měla propojit Dražkovice a Mikulovice.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688