Vlada.cz (Vláda)
Stát  |  19.07.2021 14:31:16

Vyjádření státní tajemnice pro EU ke schválení Národního plánu obnovy ČR

Národní plán obnovy by nebyl schválen, kdyby Evropská komise došla k závěru, že ho v České republice ohrožuje střet zájmu. Schválen byl a posvětila to dnes i návštěva Ursuly von der Leyenové v Praze.

Navzdory hlasům, co se již ozývají v mediálním prostoru, nutno zdůraznit, že kapitola plánu obnovy věnující se kontrole a auditu není vázána na konkrétní osobu, či případ. Jedná se o horizontální, průřezové nastavení požadavků na systém implementace, kontroly a auditu, který však nijak nevybočuje z existujícího právního rámce.

Plán obnovy je založen na dosahování výsledků. Obsahuje proto řadu milníků a cílů pro všechny oblasti plánu, včetně těch směřujících na průběh implementace a kontroly provádění plánu. V tomto směru není nikterak výjimečný, jedná se o požadavky, které jsou vlastní konstrukci plánů obnovy.

To však neznamená, že do schválení těchto milníků a cílů projekty stojí – naopak, systém je založen na předfinancování státním rozpočtem a následné refundaci po dosažení relevantních cílů. Tyto milníky a cíle se vztahují ke každé kapitole obsažené v NPO, jsou základním stavebním kamenem plánů všech členských států a právě jejich konstrukci byl věnován značný čas při výstavbě NPO.

S Evropskou komisí jsme během přípravných prací diskutovali kapitolu k implementaci a kontrole tak, jako jakoukoliv jinou. Hledali jsme ideální konstrukci systému implementace, reflektovanou ve zvolených milnících, která zajistí hladký průběh implementace při zajištění dodržení všech standardů a požadavků legislativy ČR a EU. Bavili jsme se například o tom, jak co nejefektivněji sbírat relevantní data. Jak nastavit informační systémy, aby bylo jednoduše sledovatelné. Ale i o tom, jak implementace probíhá. Jak by měla probíhat spolupráce mezi implementační jednotkou plánu a jednotlivými resorty, aby byl průběh implementace co nejjednodušší.

Milníky v této oblasti tak představují fakticky checklist – sérii požadavků na systém kontroly a auditu, který bude pro účely NPO v následujících týdnech a měsících vybudován, zcela v souladu s již nyní platnými předpisy. Výsledek konzultací mezi ČR a EK v této oblasti byl jen jedním z mnoha témat, které jsme ve vzájemné spolupráci řešili a nepovažuji jej za jakkoliv kontroverzní.

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro EU


Poslední zprávy z rubriky Stát:

Út 20:09  Proč spadnul most v Baltimoru? (video) Redakce (Kurzy.cz)
Út 11:00  Státní rozpočet v kostce - 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688