Liberec.cz (Liberec)
Z regionů  |  19.07.2021 00:00:00

Liberec sčítá mnohamilionové škody po povodni

Na desítky milionů korun vyjde náprava škod, které o víkendu na území Liberce způsobily prudké lijáky a následná blesková povodeň. Protipovodňový štáb, který zasedal hned v noci ze soboty na neděli, musel dočasně vyhlásit i druhý povodňový stupeň. Velká voda poškodila část infrastruktury města. Nejvážnější je situace v ulicích Na Skřivanech, V Horách, U Trianglu, U Jánského kamene, Rychtářská a Fibichova v blízkosti zoologické zahrady.

Primátor Jaroslav Zámečník se kvůli rozsahu škod na majetku města rozhodl požádat o pomoc stát. Konkrétně chce jednat s ministrem průmyslu a obchodu a dopravy Karlem Havlíčkem a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou. Obrátit se chce i na premiéra Andreje Babiše.

„Definitivní výši škod budeme znát v následujících hodinách a dnech, nicméně už teď víme, že odstranit všechny následky povodně nás přijde řádově na desítky milionů, což bude znamenat mimořádnou zátěž pro rozpočet. Proto jsem dnes písemně požádal ministry Havlíčka a Dostálovou, aby stát pomohl a přispěl na opravu infrastruktury. Konkrétně potřebujeme alespoň 70 milionů,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Celkový rozsah škod na území města od včerejšího rána mapují pracovníci Technických služeb města Liberec (TSML, p.o.). Technici se zároveň v terénu snaží opravit nejvíce zasažená místa, včetně poničených kanalizací a silnic.

„Prioritou je pro nás co nejrychleji odstranit následky hlavně tam, kde došlo k zásadnímu poškození částí dešťové kanalizace, ale i komunikací. Povolali jsme kvůli tomu i lidi z dovolené. Konečný rozsah škod ale budeme znát až poté, co vše zkontrolujeme a prověříme,“ říká ředitel TSML Peter Kračun.

Asi nejvážnější byla situace ve Fibichově a v Rychtářské ulici, kde došlo k havárii a poškození části potrubí, skruží a propadu zeminy. V místě vznikl několik metrů hluboký kráter. Při prohlídce lokality technici zjistili, že velká voda cestou sebrala obrovské množství větví, klád, kamení a trávy, proto došlo k ucpání kanalizace na několika místech najednou.

Na vině, jak ukázal rychlý průzkum v místě události, jsou ale i někteří majitelé okolních nemovitostí, kteří v minulosti načerno připojili své septiky právě do hlavní dešťové kanalizace, aby se vyhnuli platbám za jejich vyvážení.

Víkendová událost mimo jiné ukázala, jak vážně je třeba brát diskusi o protipovodňových opatřeních, které město do budoucna připravuje ve spolupráci se státním podnikem Povodím Labe. V noci ze soboty na neděli totiž Lužická Nisa kulminovala kolem půlnoci a to krátce poté, kdy se průtok vody dostal těsně pod hranici třetího stupně povodňové aktivity.

Jednou z prvních lokalit, kde se má Liberec bránit možným následkům povodní je lokalita ve Wintrově ulici, kudy vede právě koryto Lužické Nisy. Vzniknout tam má protipovodňový park, který by při podobných situacích, jako jsme zažili teď o víkendu, měl bránit území Liberce před zničením majetku a zároveň chránit životy lidí.

Počasí nám zdviženým prstem připomnělo, že není čas ztrácet čas. Pokud by stejná intenzita přívalových dešťů, jakou jsme zažili ze soboty na neděli, pokračovala o den či dva dny déle, dostaneme se velmi rychle na třetí povodňový stupeň. Následky, co by se mohlo stát, pokud by takto intenzivní spad vody trval déle, si raději nechci ani představit,“ dodává náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc.

Podle něj se nyní ukazuje, že město nemůže brát vážně argument, který používají někteří kritici chystaných opatření proti povodním. A sice, že: …“ tuto část Liberce přece historicky nikdy žádná velká voda neohrozila“.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688