Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  16.07.2021 08:09:40

Akcie Shell: Pomůžou společnosti investice do alternativní energie?

V dnešním článku se zaměříme na akcie Shell. Ropný průmysl dlouhodobě skomírá díky relativně levné ropě. Společnost je do jisté míry na cenách ropy závislá. Zřejmě i z tohoto důvodu se rozhodla zaměřit i na obnovitelné zdroje energie.

V dnešní analýze se podíváme na výsledky firmy a cenový graf akcie Shell za pomocí fundamentální a technické analýzy. Ještě předtím se však podíváme na aktuální události, které se této ropné společnosti týkají.

Logo společnosti Shell

V článku se dozvíte:

  1. Spojenectví Shell a General Motors
  2. Vodíkový projekt v Norsku a německé zařízení na elektrolýzu vodíku
  3. Shell čelí v Nigérii velké žalobě kvůli únikům ropy
  4. Čím se Shell zabývá?
  5. Fundamentální analýza akcie Shell
  6. Technická analýza akcie Shell
  7. Závěrem
  8. Obchodujte s akciemi Shell u LYNX

Spojenectví Shell a General Motors

Prvně začneme s nově sjednaným spojenectvím mezi Shell a General Motors, co se týče rozšiřování nabíjecí sítě pro elektromobily. Řečené firmy chtějí ve Spojených státech spolupracovat na zvýšení frekvence nabíjení elektrických vozidel a nových energetických programech pro domácnosti. V tomto ohledu není ovšem frekvence chápána jako kmitočty, ale dosažení většího využívání možnosti nabít si svůj vůz energiemi z obnovitelných zdrojů.

Automobilka GM a poskytovatel energie MP2 Energy LLC, kterou vlastní Shell, nedávno ohlásily společnou iniciativu v Texasu. Majitelé elektrických vozidel značky General Motors budou moci  svůj vůz zcela zdarma v nočních hodinách nabít. To je silná vábnička pro potenciální zákazníky. Mají tak po omezenou dobu možnost v podstatě jezdit zadarmo. Otázkou ovšem je, jak dlouho se povede tyto programy udržet.

Cílem projektu je nabídnout zákazníkům General Motors kompletní „energetický“ balíček, ve kterém budou mít zajištěné, že svůj vůz levně nabijí. Další výhodou bude možnost nabití za fixní ceny. Konkrétně v Kalifornii a Texasu totiž stoupají ceny elektřiny do nebes. Kalifornie je momentálně nechvalně známá tím, že za odběr elektřinypohyblivou sazbu na základě denní doby.

Tudíž nápad Shell a General Motors je určitě na místě. Otázkou však je, jak celý projekt budou hradit. Takové programy jsou velmi nákladné. Elektřina zadarmo totiž není a někdo ji v konečném důsledku musí zaplatit. Část se určitě rozpustí v cenách vozů a část se uhradí díky státním subvencím. V každém případě je z projektu zřejmé, že ropné společnosti se chtějí též svést na „elektro trendu“.

Vodíkový projekt v Norsku a německé zařízení na elektrolýzu vody

Společnost Shell se také připojila do norského projektu, který si klade za cíl vyrábět vodík ze zemního plynu. V podstatě je v plánu emise ze zemního plynu zachytávat a uskladnit. Společnost Shell má za úkol provádět technický servis u závodu Nyhamna. To je velmi významný zpracovatel zemního plynu v Norsku. Zemní plyn odsud putuje do celého světa, především do Evropy.

Shell má v tomto ohledu již své zkušenosti. Nedávno se povedlo v Německu dokončit zařízení na elektrolýzu vody o výkonu 10 megawattů. Jedná se o vůbec největší zařízení v Evropě, které produkuje vodík. Vodík je též považován za „zelenou“ alternativní energii, protože při elektrolýze vody se průchodem elektrického proudu roztokem štěpí vazby mezi vodíkem a kyslíkem a voda se tak rozloží na tyto dva plyny

Výroba vodíku je tudíž naprosto bezemisní a celková účinnost tohoto procesu se pohybuje okolo 55–60 %. Na výrobu 1 kg vodíku elektrolýzou je zapotřebí 9 l vody a 60 kWh elektrické energie. Což je pěkný výsledek, protože efektivnost uhelných elektráren je kolem 40 %. Dokonce ani jaderné elektrárny nové generace nemají mít takovou účinnost. Proto je právě především vodík pokládán za zdroj energie budoucnosti.

Shell čelí v Nigérii velké žalobě kvůli únikům ropy

Shell čelí obvinění, že jejich dceřiná společnost je v Nigérii odpovědná za dlouhodobé úniky ropy. K těm mělo docházet po dobu přibližně 25 let, již od počátku 80. let minulého století. Společnost žalují tisíce Nigerijců. Z veřejných zdrojů vyplývá, že jsou ve velké míře zamořeny podzemní vody a půda.

Spor trvá více jak 5 let a společnost Shell se snažila o to, aby právní proces probíhal právě v Nigérii. Protistrana se naopak zasazovala o to, aby soud proběhl v domovském státě firmy. Shell své snahy opustil, takže je nyní zřejmé, že soud bude pokračovat ve Velké Británii.

Ropný producent si logicky nic takového nepřeje, protože během soudního procesu bude spousta dokumentů veřejná. Tato kauza není pro PR nic dobrého. Když by proces probíhal pouze v Nigérii, uniklo by to značné pozornosti a náklady by byly mnohem nižší.

Čím se Shell zabývá?

Royal Dutch Shell, zjednodušeně označovaná jako Shell, je mezinárodní britsko-nizozemská globální ropná akciová společnost s obchodními aktivitami ve více jak 140 zemích světa. Shell je dle tržeb největší soukromá petrochemická společnost v Evropě a druhá největší na světě.

Hlavními obchodními aktivitami jsou vyhledávání nových nalezišť, těžba a přeprava zejména ropy a zemního plynu. Sekundárními aktivitami jsou výroba energií a výroba chemických a petrochemických produktů.

Vznik společnosti je datován do roku 1907. V tomto roce došlo k plnému propojení dvou samostatných holdingových společností. Royal Dutch získala 60% podíl a Shell Transport and Trading získala 40 %. Během následujících dvanácti měsíců došlo pod vedením Henri Deterdinga k úplnému sloučení a vzniku nadnárodní firmy, která úspěšně konkurovala tehdejších velkým monopolům.

V průběhu Velké války byl Shell největším dodavatelem pohonných hmot pro britskou armádu. Odhaduje se, že až 80 % TNT pro královskou armádu bylo od nich. Po celý zbytek 20. století se firmě velmi dobře dařilo a pokračovala v expanzi do celého světa.

 

Fundamentální analýza akcie Shell

Ještě, než se dostaneme k fundamentálním číslům, určitě bude každého dividendového investora zajímat, jak jsou na tom akcie Shell s dividendy. Shell vyplácí dividendy kvartálně, poslední dividenda byla vyplacená 21. června v částce 0,35 USD na akcii. To je vzhledem k aktuální ceně roční výnos cca 4,5 %. Tedy za předpokladu, že i další kvartály budou vyplacené v obdobné výši.

Účetní období Q1 2021

Jak vyplývá z grafu, Celkové příjmy činí 54,64 miliard USD, což implikuje mezikvartálně zlepšení o 23,5 %. Tento nárůst je zapříčiněn především rapidním růstem ceny ropy. Předešlý kvartál (Q4 2020) byl mnohem slabší a oproti Q3 2020 zaznamenal zlepšení o pouhých 2,96 %. Operační výnosy za první kvartál roku 2021 dělaly 4,57 miliardy USD, takže posun v relativních číslech činil 542 %.

Výnos a zisk Shell za Q1 2021. Zdroj: yahoo.com

EBITDA ukazuje skok o 98 % na 10,4 miliard USD. Společnost za první kvartál letošního roku dosáhla čistého zisku 5,68 miliard USD, takže mezikvartálně si firma polepšila o 240 %. Poslední kvartál minulého roku byl pro Shell ztrátový. Vůbec nejhorší kvartál je Q2 2020 se ztrátou 18,18 miliard USD. Volné cash flow vzrostlo o horentních 4095 % na 3,71 miliard USD.

Když přejdeme k důležitým ekonomickým ukazatelům, EPS se též velmi zlepšilo. Číslo vzrostlo o 240 % na 1,46 bodů. Ukazatel P/E není dostupný, respektive jej nemá cenu počítat, protože za poslední rok je firma v celkovém součtu ztrátová.

Účetní období FY 2020

Co se týče hospodářských výsledků za minulý rok, celkové tržby meziročně klesly o téměř 50 % na 171,29 miliard USD. Z přiložené grafu je zřejmé, že se jedná již o tři roky trvající trend. Operační výnosy dělaly -9,16 miliard USD, takže oproti roku 2019 zhoršení o 143 %. EBITDA klesla o 65 % na 16,47 miliard USD a ztráta činila -21,85 miliard USD. Meziroční propad o 237 %.

Výnos a zisk Shell za FY 2020. Zdroj: yahoo.com

Předešlé roky se vcelku dařilo, ale už v roce 2019 byly příjmy znatelně postiženy drastickým pádem ceny ropy. Společnost dokázala vygenerovat volné cash flow o 14,06 miliardách USD. V kontrastu s minulým rokem zhoršení o 9,5 %. Ukazatele EPS a P/E nemá smysl počítat, protože je společnost ztrátová.

Technická analýza akcie Shell

Technickou analýzu tentokrát začneme ropným trhem, konkrétně se podíváme na Brent Crude. Akcie Shell totiž takřka kopírují vývoj ceny ropy. Rostoucí cena ropy implikuje rostoucí výnosy firmy. Hodnota Brent Crude od silného propadu z března 2020 vzrostla o cca 385 %. Dno máme na 16 USD za barel, vrchol na 77,82 USD za barel. Ropa již od roku 2008 drží silný medvědí trend, který se zatím nijak nenalomil.

Týdenní graf Brent Crude

Zkrátka se počítá s tím, že 15 měsíců trvající rally na ropě brzy skončí, čemuž odpovídají i ekonomické projekce Federální rezervní banky (Fed). Pokud tato instituce odhaduje, že inflace půjde dolů, logicky nemůže ropa nahoru. Právě ropa je totiž tím největším a nejčastějším vstupem do výroby.

Nicméně Fed se může mýlit. Navíc podstatná část analytiků a veřejnosti považuje jejich odhady za nerealistické. Pokud tedy půjde cena ropy dolů, akcie Shell dostane další silný negativní zásah. Když však cena ropy prorazí z dlouhodobého medvědího trendu, společnost čekají dobré vyhlídky.

Akcie Shell

Týdenní graf akcie Shell

Nyní se konečně dostáváme k týdennímu grafu akcie Shell. Z price action je zřejmé, že cena v obecné rovině skutečně kopíruje ropný trh. Struktura z posledních pár let je na oko velmi podobná. Leč je pravda, že bez regresní a korelační analýzy reálnou korelaci nezjistíme. Dlouhodobě jsou akcie Shell v medvědím trhu a nedaří se jim vůbec prorazit. Léta trh stagnoval v rozmezí 18 – 31 EUR, což se změnilo v březnu 2020, kdy cena prudce klesla o více jak 60 %.

Dno se tehdy vytvořilo u silného supportu kolem 10 EUR. Z vývoje objemů je jasné, že se v blízkosti této úrovně ve velkém nakupovalo. První odraz příliš nevyšel, ale ten druhý z října 2020 byl již úspěšný. Cena akcie Shell během pár měsíců vzrostla o solidních 88 %. Růst se zastavil na S/R levelu 18,3 EUR.

Momentálně cena zase útočí na řečenou rezistenci. Samotnou úroveň nebude vůbec lehké prolomit, protože se historicky jedná o velmi silnou hladinu. Dvacet let fungovala jako spolehlivý silný support. Nelze tedy očekávat, že jako rezistence padne na první pokus.

Jestli se povede průraz, další nejbližší rezistence je 21 EUR. I tahle úroveň je ovšem z technického hlediska dost silná. Nicméně, když nakupující prorazí skrze 18,3 EUR a svou pozici si zde zasaturují, mají dobrou výchozí pozici pro silné pokračování. Zatím je to pro akcie Shell dost nejisté. Vlastně je životně důležité, aby těch 18,3 EUR bylo proraženo.

Co se týká indikátoru RSI, je pozitivní, že křivka drží zakreslený trend. Navíc prostoru pro expanzi má trh dost. Avšak 1. března letošního roku trh nedokázal prorazit hraničních 70 bodů. To lze považovat za negativní signál. Dokud ale drží řečený trend, můžeme se časem průrazu dočkat.

Závěrem

Fundamentálně jsou akcie Shell přímo navázané na ropný trh, takže pokles cen ropy automaticky způsobuje tlak na pokles ceny akcií. Pro Shell je proto zásadní, aby ropa šla nahoru a myslím si, že tu jistá vyhlídka existuje. Opravdu podstatná část trhu předpokládá, že se Fed ve svých projekcích mýlí a inflace půjde nahoru. A rostoucí inflace je způsobená i rychle rostoucími cenami ropy.

Fakticky by mohlo stačit, aby cena ropy zůstala na rozumných cenách. V době, kdy byl trh s ropou relativní stabilní, firma měla solidní výnosy a zisk. To pro investory znamená i stabilně vysokou dividendu. V každém případě je jasná snaha společnosti Shell angažovat se v obnovitelných zdrojích. Uvidíme, zda je to pro akcie Shell ta správná cesta.

Z technického hlediska není moc co řešit. Aby se pomyslné misky vah přehouply ve prospěch dalšího růstu, je nutnou podmínkou návrat nad klíčový S/R level 18,3 EUR. Jestli to trh zvládne, technicky se situace významně zlepší.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688