Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  15.07.2021 15:40:34

Středočeský kraj prověří možnosti odkupu a využití Hrabalovy chaty

Hrabalova chata

Možnost odkupu a využití chaty v Kersku na Nymbursku, kde pobýval známý český spisovatel Bohumil Hrabal, se dnes rozhodli prověřit radní Středočeského kraje. „Na krajské radě jsme se dohodli, že zkusíme prověřit možnosti nabytí Hrabalovy vily do krajského majetku. Chceme především na samém začátku zhodnotit, jak by bylo možné využít chatu pro trvalou připomínku díla Bohumila Hrabala,“ sdělil po jednání statutární náměstek hejtmanky Martin Kupka (ODS), jenž téma členům rady předložil. Na stránkách realitní kanceláře je tato nemovitost nabízena k prodeji za 11,9 milionu korun.

Středočeský kraj tak má jedinečnou příležitost získat tento objekt nejen do svého majetku, ale zároveň připomenout odkaz spisovatele, který v lesích Kerska vytvářel svá nejlepší díla a pro něhož byly střední Čechy a jeho tamní sousedé velkou inspirací. Mimochodem sám napsal tato slova: …Koupil jsem si domeček, abych našel samotu, ale nalezl jsem za dva dny více přátel, než jich mám doma... (Devatero otázek)

„Ve sbírce našeho kraje, kterou spravuje Polabské muzeum v Poděbradech, je už ke shlédnutí osobní automobil Bohumila Hrabala. V nově připravované expozici ve Vlastivědném muzeu v Nymburce bude připomenut jeho výjimečný přínos pro literaturu 20. století. Získáním chaty do majetku kraje bychom tedy měli další možnost, jak dokladovat stopy Hrabalova životního příběhu a zároveň by nám to umožnilo propojit další turistický cíl v kraji s kulturou a jejím odkazem budoucím generacím,“ domnívá se radní pro oblast kultury a památkové péče Václav Švenda (Spojenci). Náměstek hejtmanky Martin Kupka se s ním v náhledu na odkup chaty shoduje: „Bohumil Hrabal patří k nejvýznamnějším autorům 20. století a další důstojná připomínka na území Středočeského kraje by umožnila zdůraznit kulturní význam jeho tvorby, a zároveň také přispět k rozvoji cestovního ruchu v území,“ prohlásil doslova.

Chata spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku

(zastavení na Naučné stezce Bohumila Hrabala č. 5)

V Kersku v aleji č. 30 stojí chata č. p. 0274, která patřila spisovateli Bohumilu Hrabalovi (1914-1997) a jeho ženě Elišce Hrabalové (roz. Plevové, zvané Pipsi, 1926-1987). Bohumil Hrabal chatu koupil v roce 1965 na inzerát od dvou starších učitelských sester Trnkových. Bezdětní Hrabalovi odkázali chatu synovi sousedů Eliášových – Radkovi. Eliášovi se o Bohumila Hrabala starali do konce jeho života. Chata je dnes tedy v soukromém vlastnictví, veřejnosti není přístupná.


Hrabalova chata (Obrázek se otevře do nového okna)
Jiřží Menzel před Hrabalovou chatou (Obrázek se otevře do nového okna)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688