pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  14.07.2021 16:58:57

Dýchací přístroje zapůjčené od Státní správy hmotných rezerv si Pardubický kraj ponechá až do příštího roku

Vzájemná komunikace mezi Státní správou hmotných rezerv (SSHR) a jednotlivými kraji prošla v poslední době řádnou zatěžkávací zkouškou. V Pardubickém kraji tento vztah prověřila nejen pandemie koronaviru, ale i loňská havárie v areálu SSHR v Kostelci u Heřmanova Městce, kdy přívalové deště vyplavily sklad s naftou, který se zde nachází.

Vzájemnou komunikaci a spolupráci si oba subjekty pochvalují. „Vnímám ve správě hmotných rezerv důležitého partnera a musím ocenit i přístup pana předsedy SSHR Pavla Švagra. Pandemie koronaviru, ale i loňská havárie u Heřmanova Městce, nám ukázala, že je potřeba být připraven na jakoukoliv situaci a často činit rychlá rozhodnutí. Jsem proto rád, že v takových krajních případech můžeme na SSHR spoléhat,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Všem krajům bez rozdílu poskytla správa hmotných rezerv bezúplatnou půjčku v podobě HFNO přístrojů zajišťujících neinvazivní podporu dýchání, a to po dobu 12 měsíců (i po konci nouzového stavu). Tato lhůta končí v dubnu příštího roku. „Pardubický kraj si jich ponechal celkem 146 v hodnotě asi 27 milionů korun, zápůjční lhůtu využijeme v plném rozsahu. Pro případ další vlny koronaviru chceme mít tyto přístroje okamžitě k dispozici. U nás v kraji byla letos na jaře situace opravdu kritická a přístroje jsme využili fakticky všechny. Dnes máme již pouze jednotky lidí na infekčních lůžkách s covidem, ale na jaře jich tu bylo až 540, což je vzhledem k tomu, že nemáme fakultní nemocnici, opravdu vysoké číslo,“ uvedl hejtman Netolický.

Nákup těchto dýchacích přístrojů byl podle předsedy SSHR Pavla Švagra velmi dobrým krokem. „Tyto přístroje mohou navíc sloužit nejen během pandemie, ale i v běžném provozu nemocnice,“ dodal Pavel Švagr.

Kromě pandemie musel Pardubický kraj se Státní správou hmotných rezerv úzce spolupracovat i po havárii skladu správy v Kostelci u Heřmanova Městce, kterou způsobily přívalové deště v červnu loňského roku. „Situace se stabilizovala, stále tam ale ještě děláme řadu rekonstrukcí. Přestože jsme si od minulého roku společně prošli mnoha těžkými situacemi, naši vzájemnou komunikaci i spolupráci s Pardubickým krajem to jen posílilo,“ myslí si Švagr.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688