Export (export.cz)
Export  |  14.07.2021 13:35:25

EGAP dočasně vylepšuje podmínky exportérům

Exportní pojišťovna EGAP zpřístupňuje financování vývozu ještě většímu množství českých exportérů. U menších transakcí nebudou muset firmy vykazovat podíl zboží a služeb českého původu a u středně velkých postačí 30 namísto 50 procent. Nový pásmový režim platí od tohoto měsíce až do konce roku 2022.

Ilustrační foto: Shutterstock

Čeští exportéři díky tomu nebudou muset věnovat tolik času propočítávání českého podílu a zbaví se velké administrativní zátěže.

„Pandemie koronaviru mění celosvětově pravidla mezinárodního obchodu a my nechceme zůstat pozadu. Mnoho zemí odchází od konceptu národního podílu a nahrazuje jej pojmem národní zájem. I nám řada jednání s exportéry, svazy, komorami i bankami ukázala potřebu zpřístupnit pojištění ještě většímu okruhu českých firem, aby mohly od bank získat financování pro své zakázky,“ vysvětluje předseda představenstva EGAP Jan Procházka. 

Díky dočasnému odstranění administrativních bariér dosáhnou na pomoc nejzranitelnější firmy ohrožené dopady pandemie. Změna také přispěje k diverzifikaci, tedy k rozložení rizika do více teritorií a pro vícero firem.  

 DVACET MILIARD PRO ČESKÉ EXPORTÉRY

V loňském roce pojišťovna podpořila české firmy na rekordních 47 trzích. Mezi největší uzavřené pojistné smlouvy poslední doby patří například projekt výstavby 11 nemocnic a poliklinik v africké Ghaně či výstavby letišť v Senegalu.

Nad rámec pojišťování EGAP pomohla také více než 106 větším exportujícím firmám, kterým schválila záruky z programu Covid Plus. Komerční banky tak svým financováním do exportních firem napumpovaly víc než 20 miliard korun.

Více informací na webu pojišťovny EGAP.

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688