Tiskové zprávy  |  13.07.2021 16:34:55

Stavební zákon utrpěl v Senátu Waterloo. SPOLU ho nepodpoříme ani v Sněmovně

Koalice SPOLU nadále říká jasné NE novému stavebnímu zákonu, který poslancům jednoznačně vrátil Senát. ODS, KDU-ČSL ani TOP 09 nedopustí ani záměr zlikvidovat dětské skupiny. Naopak jasnou podporu si podle středopravicové koalice zaslouží další senátní vratka, novela o pedagogických pracovnících. Ta by měla garantovat učitelům 130 procent průměrné mzdy.

Vláda se svým návrhem stavebního zákona utrpěla v Senátu totální Waterloo. Senát dal za pravdu všem našim výhradám. Znovu upozorňujeme: Pokud bude tento stavební zákon platit, místo jednoduššího stavební řízení a zrychlené výstavby hrozí pozastavení stavebního povolování až na několik let, a to kvůli megastavebnímu úřadu, který má vládní koalice v plánu. Znamená to více finančních výdajů, centralizaci moci a vzdálení úřadů od lidí a také rozvrat současného smíšeného modelu veřejné správy. Říkáme jasné NE nebezpečnému a drahému experimentu v podobě nového stavebního zákona. Ve Sněmovně jsme již navrhovali reálné zrychlení a zjednodušení stavebního řízení a zachování současné struktury, ale vláda náš návrh odmítla. V Senátu hlasovalo proti vládní verzi návrhu stavebního zákona 65 senátorů napříč spektrem. My se k nim přidáme a pro tuto verzi také hlasovat nebudeme,” říká místopředseda ODS Martin Kupka.

Nedopustíme likvidaci dětských skupin

„Původní návrh ministryně Maláčové a jejího resortu by zničit dětské skupiny jako ověřenou a službu pro rodiny v České republice. Podmínky, které by kladl na jejich provozovatele, by jim nejenom zkomplikovaly život, ale také by vyústily v zánik stovek z nich. Po několikaměsíčním jednání se podařilo přimět paní ministryni k tomu, aby ty nejzásadnější a nejproblematičtější pasáže v zákoně změnila. Za obrovský úspěch naší koalice SPOLU pokládám to, že jsme navrhli vrácení zákona do druhého čtení tak, aby připraven velký pozměňovací návrh, který řeší ty nejproblematičtější pasáže původního návrhu. V pozměňujícím návrhu pamatujeme na to, aby se neměnil název dětských skupin na jesle, nezastropoval se věk dětí (které by musely pak následně nastupovat jen do mateřských škol),“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Rodiče si tak budou moci svobodně vybrat, zda jejich dítě bude pokračovat i po dosažení věku tří let a vyšším v dětské skupině třeba proto, že tam bude chodit i jeho sourozenec. Nechtěli jsme ani, aby kvalifikace personálu byla tak přísná, jak původně prosazovala paní ministryně,“ uzavírá poslankyně TOP 09.

Učitelé mají nárok na garanci 130 % průměrné mzdy

„Již od dubna leží ve Sněmovně Senátem vrácená novela zákona o pedagogických pracovnících. Považujeme za naprosto nepřijatelné, aby vláda nadále pokračovala v alibistickém strkání hlavy do písku a byla v pozici pštrosa, který odmítá tento zákon projednat. A to z jediného důvodu. Sněmovna schválila pozměňovací návrh, který fixuje

platy učitelů na 130 % průměrné hrubé mzdy a vláda odmítá tuto oprávněnou výši učitelům garantovat. My jsme přesvědčeni o tom, že to je správný krok a že si ho učitelé zaslouží. Též bychom si tím ušetřili každoroční debaty nad státním rozpočtem. Domnívá-li se vláda, že není třeba dát učitelům tuto jistotu, nechť to řekne otevřeně,“ uvedl lidovecký poslanec Marek Výborný.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688