Václav Horák (AliaWeb)
Z domova  |  24.01.2003 17:50:04

Klaus: Zvolení prezidenta brání zaťatost některých lidí

17:30 PRAHA (ČIA) - Zaťatost a osobní averze některých poslanců a senátorů zejména vůči osobě Václava Klause je hlavním důvodem toho, proč možná ani dnešní druhá volba nástupce Václava Havla neskončí úspěchem. "Tato zaťatost založená na nějakých osobních důvodech mně až vyráží dech," řekl Klaus po druhém kole druhé volby, které opět s přehledem vyhrál.

Získal v něm hlasy 85 poslanců a 33 senátorů. Ani to však nestačilo na jeho zvolení prezidentem republiky. Jak dále Klaus uvedl, nedělá si příliš velké naděje, že by se mezi druhým a třetím kolem volby, které se uskuteční ještě dnes, podařilo nějakým jednáním získat pro jeho kandidaturu nějaké další hlasy. "Tady už jsou určité lidské postoje a nevím, jestli se dají nějakým obratným vyjednáváním změnit," zdůraznil Klaus.

Třetí kolo volby začíná v 17.30 hodin a k případnému zvolení Klause nebo jeho protikandidátky senátorky Jaroslavy Moserové by některý z nich musel získat nadpoloviční většinu přítomných zákonodárců bez ohledu k jaké komoře českého parlamentu náležejí. Pokud by nějaký poslanec či senátor nehlasoval, potřebné kvórum by se snížilo.

Poslanci a senátoři KDU-ČSL a US-DEU s pomocí některých nezávislých senátorů zcela jistě ve třetím kole podpoří svou kandidátku Jaroslavu Moserovou, ODS jako jeden muž hlasuje pro Klause. Nečitelný je tedy postoj komunistů, kteří by podle některých názorů mohli ve třetím kole nehlasovat, čímž by sice snížili kvórum, ale Klaus by od některých z nich nedostal hlas. Pokud se tedy komunisté volby zúčastní, rozdělí se zřejmě na tři nestejně velké části. Část podpoří Klause, část Moserovou a část odevzdá neplatné hlasovací lístky.

Jak se zachová sociální demokracie, jejíž poslanci a senátoři "zařízli" hned v prvním kole již svého druhého kandidáta, se vůbec nedá předpovídat. Podle některých hlasů je sociálním demokratům proti srsti podpořit dlouholetého nepřítele ČSSD Klause a spíše se kloní ke snaze zablokovat třetí kolo volby. Pokud by se tak opravdu stalo preferuje předseda poslaneckého klubu ČSSD Milan Urban před případnou třetí volbou prezidenta republiky shodu vládní koalice na jednom kandidátovi. "Pokud by hrozilo, že k této shodě nedojde, jsme raději pro okamžitou přípravu přímé volby prezidenta," řekl.

-joh-,-pj-

-kaj-

AliaWeb: Jak si čtenáři AliaWebu odhlasovali v anketě Koho byste volili v přímé volbě prezidentem ?, prezidentem by se na AliaWebu v ČR stal pan profesor..., který dostal neuvěřitelných 47% hlasů ze 1160 hlasů celkem.

Jak známo z výzkumů veřejných mínění, pana profesora volí nejvíce lidé s VŠ vzděláním a mladší lidé...

Naše mobilní zpravodajství najdete online 24 hodin a 7 DNÍ V TÝDNU ve Vašem wapovém mobilu na http://WAP.FIN.CZ


 





K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688