Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
11.07.2021 18:38:01

Počasí: Znovu rozhraní a rozdíly teplot. Místy bouřky

 

Předpověď počasí na další dny slibuje letní teploty. Znovu se sice objeví bouřky a znovu budou hlavně na jižní Moravě vysoké teploty, nebudou to však extrémy jako v předchozím období. Pozor si ale musíme u bouřek dát na nárazovitý vítr a přívalové srážky. Ve střední Evropě bude vlivem jižního proudění dost vlhkosti. Každý bouřkový systém bude vlhkost nasávat a vracet krajině v podobě vydatných lokálních srážek. Teploty budou nejčastěji kolem 28 °C. Na jihovýchodě teplota vyletí až na 33 °C. Všeobecně bude pokračovat trend z poslední doby. Na jihovýchodě bude horko, na severozápadě příjemněji, často jen kolem 24 °C.

Ve čtvrtek zažilo Česko další vážnou bouřkovou situaci, bohužel tragickou. V západní polovině Česka a postupně i dál na východ se objevily pásy silných bouřek. U nich byl problém číslo jedna silný vítr. Ještě než se tyto pásy zformovaly, objevily se na východní straně situace supercely. Byly mohutné, silné a stabilní, vydržely několik málo hodin. Prohnaly se hlavně Vysočinou. Jejich hlavními projevy byly kroupy a velmi silný vítr. Jedna ze supercel (byly pozorovány minimálně dvě) se prohnala přímo přes Havlíčkův Brod a napáchala tam škody.


Předpověď počasí na nový týden

V pondělí bude polojasno až oblačno. Na severovýchodě místy přeháňky nebo bouřky. Jinde srážky výjimečně. Teploty 24 až 28 °C, na jihovýchodě až 30 °C.

úterý bude polojasno až jasno, během dne od západu přibývání oblačnosti, místy přeháňky a bouřky, hlavně v Čechách. Ojediněle silné bouřky. Teploty 27 až 31 °C, na jihovýchodě až 33 °C.

Ve středu bude převážně oblačno, občas déšť, na východě častěji přeháňky a bouřky. Ojediněle silné. Teploty 19 až 24 °C, na jihovýchodě a východě 26 až 30 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno, místy déšť, přeháňky, hlavně na východě i bouřky. Teploty 24 až 28 °C. 

V dalších dnech bude velká oblačnost, hlavně zpočátku občas déšť, přeháňky, ojediněle bouřky. Postupně ubývání srážek i oblačnosti. Teploty 21 až 26 °C, postupně kolem 28 °C.

Počasí 13.7.2021


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty