mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  09.07.2021 09:16:00

Pravidla pro cestování ze Švýcarska a Lichtenštejnska do České republiky od 9. července 2021 od 00:00:00 hodin

Pravidla pro cestování do České republiky od 9. července 2021 od 00:00:00 hodin

08.07.2021 / 08:45 | Aktualizováno: 09.07.2021 / 09:16

Švýcarsko a Lichtenštejnsko jsou zařazeny k zemím s nízkým rizikem nákazy, tj. na tzv. zelený seznam. Švýcarští a lichtenštejnští občané a rezidenti tak při splnění všech epidemiologických podmínek mohou přicestovat do ČR za jakýmkoliv účelem, včetně turistiky. S platností od 9. 7. 2021 však musí před příjezdem do ČR vyplnit příjezdový formulář. Současně musí prokázat buď ukončené očkování či prodělanou nákazu COVID-19, anebo absolvovat test.

Aktuální pravidla pro návrat občanů ČR a pro příjezd cizinců do ČR lze nalézt na webu Ministerstva vnitra ČR (MV ČR). Informace lze kontinuálně získávat i na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ ČR) a Ministerstva zahraničních věcí ČR (MZV ČR).

Všechny cizí státy se dělí do pěti barevných kategorií: zelené, oranžové, červené, tmavě červené a černé. Na zelený seznam jsou umisťovány země s nízkým rizikem nákazy, na oranžový seznam se středním rizikem nákazy, na červený seznam s vysokým rizikem nákazy, na tmavě červený seznam s velmi vysokým rizikem nákazy a na černý s extrémním rizikem nákazy. Švýcarsko i Lichtenštejnsko patří mezi státy s nízkým rizikem nákazy, tedy na tzv. zelený seznam.

Co platí pro ty, kteří do ČR cestují z tzv. zelených zemí, tedy i ze Švýcarska a z Lichtenštejnska?

Od 9. 7. 2021 musí cestující ze zemí na zeleném seznamu, tedy rovněž ze Švýcarska a z Lichtenštejnska,

1) vyplnit před vstupem do ČR příjezdový formulář;

2) při hraniční nebo pobytové kontrole na požádání předložit tzv. oznámení, které vyplnění a odeslání elektronického příjezdového formuláře potvrzuje; oznámení je možné vytisknout po vyplnění a odeslání formuláře do systému;

3) absolvovat test s negativním výsledkem, přičemž písemným potvrzením poskytovatele zdravotních služeb o negativním výsledku antigenního testu (max. 48 hodin od odběru), nebo písemným potvrzením akreditované laboratoře o negativním výsledku RT-PCR testu (max. 72 hodin od odběru) mohou cestující disponovat již před zahájením cesty do ČR, nebo test absolvovat až do pěti dní po příjezdu na území ČR. Lhůty se počítají od provedení testu (nikoliv od obdržení výsledku testu) do započetí cesty (nástupu do letadla/vlaku/autobusu).

 

Existují z povinnosti absolvovat test nějaké výjimky?

Ano. Z povinnosti absolvovat test jsou vyňaty:

1) Očkované osoby, které se prokáží národním certifikátem o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19 vydaným v členských státech Evropské unie (platí i pro Švýcarsko a Lichtenštejnsko), s tím, že u očkování uplynulo:

a) od aplikace druhé dávky očkovací látky v případě dvoudávkového schématu podle SPC nejméně 14 dní, nebo

b) od aplikace dávky očkovací látky v případě jednodávkového schématu podle SPC nejméně 14 dní,

a které zároveň nejeví žádné příznaky onemocnění COVID-19.

Povinnost vyplnit, odeslat do systému a mít u sebe vytištěný příjezdový formulář očkovaným osobám zůstává.

 

2) Osoby s prodělaným onemocněním COVID-19, tj. osoby, které nemají klinické příznaky onemocnění, absolvovaly izolaci a od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 uplynulo alespoň 11 dní, ne však více než 180 dní, které se prokáží:

a) certifikátem o prodělaném onemocnění COVID-19 nebo písemným lékařským potvrzením v anglickém jazyce obsahujícím razítko, identifikační údaje lékaře a jeho telefonické spojení, a to vydaným lékařem působícím v ČR nebo v jiném členském státě EU (platí i pro Švýcarsko a Lichtenštejnsko);

b) diplomatickou nótou osvědčující absolvovanou izolaci v důsledku onemocnění COVID-19 v zemi odjezdu.

Povinnost vyplnit, odeslat do systému a mít u sebe vytištěný příjezdový formulář osobám s prodělaným onemocněním COVID-19 zůstává.

 

3) Děti do dovršení věku 6 let, které nemusí vyplňovat příjezdový formulář, ani podstoupit RT-PCR test na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2.

 

4) Úplný seznam dalších výjimek (pro určité typy tranzitu přes území ČR, pro pracovníky mezinárodní dopravy, pro akreditované členy diplomatických misí v ČR, atd.) lze nalézt v platném ochranném opatření Ministerstva zdravotnictví ČR.



Na koho je možno se obrátit v případě atypických situací?

Se specifickými dotazy je možno se obrátit na informační linku Ministerstva vnitra ČR +420 974 801 801 (Po – Čt v době 08.00 – 16.00 hod. a v Pá v době 08.00 – 12.00 hod.), nebo na informační centrum Ministerstva zahraničních věcí ČR na telefonní linku čísle +420 222 264 222 (Po – Pá v době 08.00 – 16.00 hod.)

Upozornění: Velvyslanectví ČR v Bernu výslovně upozorňuje, že nespolupracuje s žádným testovacím ani očkovacím pracovištěm na území Švýcarska a Lichtenštejnska a nekoordinuje ani jiným způsobem nezprostředkovává obstarání antigenního nebo RT-PCR testu nebo očkování za účelem cesty do České republiky. Nabídku testovacích míst v jednotlivých kantonech lze nalézt pod níže uvedeným odkazem: bag.admin.ch (je třeba rolovat na konec bodu). Nabídku očkovacích míst lze nalézt na webech jednotlivých kantonálních zdravotních úřadů.

 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688