Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.07.2021 11:15:40

Zahraniční obchod v květnu přibrzdil


Podle předběžných údajů ČSÚ skončila květnová bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 6,3 mld a výrazně tím minula tržní očekávání. Medián trhu vyhlížel bilanci ve výši 25,3 mld. (náš odhad 25,4 mld. ), přičemž i ten nejnižší odhad počítal s 20 mld. .

Potíže v kontejnerové dopravě přetrvávají již od začátku roku a v květnu jsme tak počítali, že export bude pokračovat v solidním tempu, a to navzdory tomu, že se vyskytly další problémy v podobě uzavřených přístavů v Číně. Nicméně po březnu a dubnu, kdy export meziměsíčně po sezónním očištění rostl o 7 %, se v květnu dostavil pokles o 8,1 %. Ovšem zhoršení výkonu se dostavilo i u dovozů, které oproti dubnu poklesly o 4 %. Vývoj tak ukazuje na celkové ochlazení zahraničního obchodu během května.

I přesto díky nízké srovnávací základně dosáhly jak export, tak vývoz, meziročně dvouciferných kladných hodnot. Za období od ledna do května byl export oproti stejnému období roku 2020 vyšší o 26,3 %, import o 20,5 %. Pro srovnání o rok dříve za stejné období ztrácel export 16 % a import 11,9 %.

Obchodní bilance

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v mld.

6,3

20,9

25,4

25,3

Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg, ČS

Na oslabení dynamiky exportů se negativně podepisuje mírné zpomalení průmyslové výroby, na kterou je exportní odvětví úzce napojené. Nicméně důvodem není problém na straně poptávky, zakázek je stále dostatek, nýbrž na straně nabídky, kdy výrobcům chybí klíčový výrobní materiál.
Z geografického pohledu zaujme nižší objem výměnného obchodu s Německem. Export do Německa meziměsíčně klesl o 5 % a import o 4 %. Data o německých exportních objednávkách za květen vykázala meziměsíční pokles, což má negativní dopad i na tuzemské exportéry. Nižší tempo německých exportů se může projevit například v nižším tempu českých re-exportů.
Předstihové indikátory ukazují na pokračující růst poptávky, ale současně i na narušené vazby na straně nabídky, které budou průmysl, a tedy i export, držet zkrátka. Navíc bude vlivem ekonomického oživování docházet k růstu importů, jelikož se probouzí nejen spotřebitelská poptávka, ale také investiční aktivita. Vysoké přebytky, na které jsme byli zvyklí minulý rok, kdy export držel průmysl, zatímco importy tlumil lockdown, se již nezopakují. Přebytky bilance zahraničního obchodu by měly v příštích měsících oproti loňsku ztrácet dynamiku. V naší prognóze počítáme letos s obchodní bilancí poblíž 160 mld. . Pokud ovšem dojde ke svižnějšímu než očekávánému restartu ekonomické aktivity, lze počítat s nižší bilancí.

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688