mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  02.07.2021 17:58:00

Nová pravidla pro cestování od 4. a 9. července přehledně. Cestování na Slovensko, do Chorvatska a ostatních zemí. Testy při návratu.

PŘEHLEDNĚ: Nová pravidla pro cestování

02.07.2021 / 17:55 | Aktualizováno: 02.07.2021 / 17:58


Podívejte se také:

 

Vláda v prvním prázdninovém dni rozhodla o některých změnách, které se týkají cestování Čechů do zahraničí a návratu z dovolené. Zlepšují se podmínky pro plně očkované Čechy, kteří při návratu ze zahraničí nebudou muset na test (kromě návratu ze zemí v černé barvě). Zpřísňují se návraty ze zemí s nízkým rizikem nákazy, i zde je třeba po návratu test. Mění se také podmínky pro cestování na Slovensko a do Chorvatska.

1. Po návratu ze zelených i oranžových zemí bude třeba negativní test

Po návratu ze zelených a oranžových zemí bude muset od 9. července každý podstoupit antigenní nebo PCR test. Zároveň platí povinnost vyplnit návratový registrační formulář. Výjimku mají lidé s dokončeným očkováním nebo lidé, kteří prodělali covid v uplynulých 180 dnech. V zelené kategorii bude od pondělí 4. července nově Belgie, Dánsko, Řecko, Slovinsko, Švédsko a Švýcarsko. Podrobné podmínky stanovuje Ministerstvo zdravotnictví ve svém opatření.

Očkování jako výjimka z některých povinností


2. Po návratu z červených a tmavě červených zemí je třeba PCR test

Po návratu z červených zemí, mezi které bude od pondělí 5. 7. zařazeno Španělsko (kromě ostrovů Baleáry) je třeba mezi 5. a 14. dnem po návratu absolvovat PCR test. Do doby obdržení výsledků tohoto testu je nutná samoizolace. Výjimku mají občané plně očkovaní, nebo kteří prodělali covid v uplynulých 180 dnech.


3.Tunisko jde do černé barvy

Do zemí s extrémním rizikem nákazy se nově nezakazuje, ale „důrazně nedoporučuje“ cestovat. Po návratu z těchto zemí je třeba mít PCR test před návratem i po návratu a dále je nutná samoizolace ukončená negativním PCR testem v rozmezí 10 – 14 dnů po návratu. Mezi černé země se od 5. července zařadí Tunisko, dále mezi ně patří Rusko, Brazílie nebo Indie. Výhledově se mezi ně mohou zařadit další země s rychlým šířením mutace delta.

Vstup do zemí s extrémním rizikem nákazy onemocnění COVID-19 
Aktuální informace o cestování do Tuniska

4. Slovensko zavede karanténu pro nenaočkované

Na Slovensko mohou od 9. července bez omezení pouze plně naočkovaní Češi, prokázat se lze covid pasem nebo národním certifikátem s QR kódem. Všichni ostatní budou muset po příjezdu na Slovensko do karantény, kterou lze ukončit negativním PCR testem (nejdříve 5 dní po příjezdu). Patrně bude platit přechodné období do 9. srpna, v blízké době čekáváme formální potvrzení těchto pravidel ze strany Slovenska.

Cestování na Slovensko


5. Do Chorvatska jen s testem, očkováním nebo po prodělaném covidu

Nejoblíbenější destinace českých turistů zavedla od 1. července povinnost prokazovat se na hranicích negativním testem (antigen či PCR), covidem prodělaným v posledních 180 dnech nebo alespoň 1. dávkou očkování (22 – 45 dní od aplikace). Výjimku mají děti do 12 let v doprovodu rodičů nebo opatrovníků.

Chorvatsko změnilo podmínky pro cestování


6. Covid pas je nástrojem pro prokázání testu, očkování či prodělané nemoci

Covid pas platí od 1. července ve všech zemích EU a v Srbsku. Jde o nástroj, díky kterému se bezpečně dá prokázat absolvovaný test, očkování nebo covid prodělaný v posledních měsících. Covid pas je užitečný také při vstupu do bazénů a koupališť, restaurací apod., ať už v ČR nebo v zahraničí. Mobilní aplikace Tečka je dostupná ke stažení online: https://koronavirus.mzcr.cz/aplikace-tecka-ctecka/


7. Aktuálně na portálu Dovolená2021.cz

Vždy před cestou do zahraničí je nutné informovat se o aktuálních podmínkách pro výjezd i návrat do ČR. Kompletní informace o všech státech jsou dostupné v Rozcestníku na webu MZV. Nejpřehlednější aktuality ohledně cestování do nejoblíbenějších destinací nabízí cestovatelský portál DOVOLENA2021.CZ.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688