Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  02.07.2021 15:59:12

Americký trh práce přidal v červnu více pracovních míst, než se čekalo (Komentář)

Na americkém trhu práce vzniklo v červnu 850 tisíc nových pracovních míst, což je o 130 tisíc více, než se čekalo. Oproti předchozím dvěma měsícům, kdy tvorba nových pracovních míst v USA zaostala za očekávání, je červnový výsledek pozitivním překvapením. Tempo oživení amerického trhu práce tak zrychluje, když oproti květnu bylo vytvořeno o zhruba 300 tisíc nových pracovních míst více. Jde navíc o největší nárůst za posledních deset měsíců. Přispělo k tomu významné rozvolnění protiepidemických restrikcí v lidnatých státech jako je New York a Kalifornie. V souladu s tím je i skutečnost, že nejvíce nových pracovních míst vzniklo v oblasti pohostinství a také ve školství. Pokračující růst zaměstnanosti lze očekávat také v průběhu léta a rovněž s příchodem nového školního roku.

Přes výrazný nárůst počtu nově vytvořených pracovních míst však americká míra nezaměstnanosti v červnu nepatrně vzrostla z 5,8 % na 5,9 %. Důvodem však nebyla klesající míra participace na trhu práce, která v červnu stagnovala na předchozích 61,6 %, tedy stále hluboko pod předkrizovou úrovní. Na vině je spíše metodika zjišťování počtu nezaměstnaných v USA, která je oproti statistice nově vytvořených pracovních míst méně přesná a v současné době vytváří potenciál pro vyšší míru volatility ukazatele.

Pro americký Fed mohou být dnes zveřejněná data důvodem pro dřívější úvahy o zpřísňování měnové politiky. Tamní trh práce totiž zjevně nabírá na dechu a někteří američtí zaměstnavatelé, stejně jako ti v ČR, již hlásí problémy s nedostatkem vhodných pracovníků. K tomu přispívá i pokračující výrazná fiskální podpora ze strany americké vlády. Trh práce tak může v následujících měsících přidat další tlaky k růstu spotřebitelských cen, což s aktuální inflací kolem 5 % nemusí být pro americkou centrální banku úplně komfortní situace. Cílem Fedu však není jen cenová stabilita, ale také plná zaměstnanost, ke které má americký trh práce stále daleko. Oproti únoru 2020 zde totiž podle červnových údajů i nadále chybělo zhruba 6,8 milionu pracovních míst. Podle nás začne americká centrální banka snižovat objemy nakupovaných aktiv začátkem příštího roku a první zvýšení tamních úrokových sazeb čekáme v druhé polovině roku 2023.

Americký dolar v návaznosti na zveřejněná čísla oproti euru mírně oslabil a zlomil tak posilující trend z předchozích dnů. Trh tak zjevně v prvních chvílích reagoval spíše na mírný nárůst míry nezaměstnanosti. Tento vývoj se odrazil i v kurzu koruny, která dnes v jednu chvíli oslabila nad 25,60 CZK/EUR, vlivem oslabujícího dolaru však posléze zkorigovala k 25,55 CZK/EUR. Dnes zveřejněný zápis z posledního jednání bankovní rady ČNB, který jsme komentovali zde https://bit.ly/3qSX3nb, na hodnotu tuzemské měny významný vliv neměl.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688