mpsv.cz (MPSV)
Dotace  |  02.07.2021 11:13:00

MPSV pomůže zaměstnancům i zaměstnavatelům zasaženým tornádem - cílený program Tornádo

Zaměstnanci i zaměstnavatelé z jižní Moravy a Lounska, které minulý týden zasáhlo  tornádo, se dočkají pomoci od Ministerstva práce a sociálních věcí. Na ochranu  pracovních míst a pomoc firmám se ministryně práce a sociálních věcí rozhodla  vyhlásit cílený program Tornádo.

Kurzarbeit je účinný až od 1. 7. 2021, nemůžeme  ho tudíž využít na řešení této živelní katastrofy. Proto přicházíme s novým  programem, který je založený na podobném principu jako Antivirus,“ vysvětluje  ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).  

Cílený program pomůže zaměstnavatelům i zaměstnancům, kteří byli zasažení tornádem. Úřad práce ČR (dále jen ÚP ČR) bude přispívat na náhrady mezd i na samotné mzdy. A  to v plné výši až do výše výdělku zaměstnance v předchozím čtvrtletí.  

„Je zásadní, aby lidé z jižní Moravy měli naši maximální podporu a nic jsme nezanedbali.  Úřad práce pomáhá lidem na místě od prvního dne přes mimořádnou okamžitou pomoc.  Teď je velmi důležité ochránit i pracovní místa a pomoci zasaženým firmám postavit se  na nohy,“ dodává Maláčová.  

Zaměstnavatel obdrží příspěvek ve výši 100 % vynaložených mzdových nákladů  v těchto případech: 

• Překážky na straně zaměstnavatele: firma sídlí v zasažené oblasti a není schopná  fungovat, zaměstnanci jsou tudíž na překážkách a dostávají náhradu mzdy nejméně  ve výši 60 % průměrného výdělku. 

• Překážky na straně zaměstnance: zaměstnanec likviduje v pracovní době škody na  svém majetku nebo majetku sousedů. Nemusí kvůli tomu čerpat dovolenou. V tomto  případě zaměstnanci podle zákoníku práce nenáleží náhrada mzdy, ale  zaměstnavatel může tuto náhradu zaměstnanci vyplatit nad rámec svých povinností 

Zaměstnanec z důvodu likvidace škod převeden na jinou práci: v tomto případě  nevzniknou překážky na straně zaměstnance ani zaměstnavatele. Zaměstnanec je  vyplácena mzda nejméně ve stejné výši jako kdyby převeden nebyl. Jeho mzdu  budeme zaměstnavateli opět refundovat. 

Jak postupovat? 

I v tomto případě bude nutné mít podepsanou dohodu s Úřadem práce ČR. Následně  zaměstnavatel předloží vyúčtování (nebo souběžně s dohodou). Výdaje předfinancujeme,  nebude nutné mít při podání vyúčtování vyplacené mzdy nebo náhrady ani odvedené  pojistné. Úřad práce ČR bude zaměstnavatelům peníze vyplácet co nejrychleji, maximálně  v řádech dnů od doručení vyúčtování.  

Důležité termíny 

Mzdové náklady budou hrazeny za od pátku 25. června do konce července 2021. Podávat žádosti bude možné od 1. poloviny července do konce srpna 2021, a to jak  elektronicky, tak papírově. Přesný termín podávání žádostí bude zveřejněný na webu  MPSV i ÚP ČR


Ke stažení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688