Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.06.2021 06:06:30

Tykač prodal podíl v O2. Kam nyní zamíří více než 3 miliardy korun?


V minulém týdnu oznámené navýšení podílu skupiny PPF v O2 Czech Republic a.s. (dále jen O2) nyní doplňují regulatorní informace o oficiální výši hlasovacích práv. Vcelku dle očekávání se potvrdilo, že transakce se také zúčastnila kyperská společnost Belviport Trading coby dosavadní největší minoritní akcionář telekomunikační společnosti.
 

Připomeňme, že společnost Belviport Trading finančníka Pavla Tykače svůj podíl v O2 výrazně navýšila v únoru 2017, kdy téměř 9,3 mil. akcií O2 koupila na pražské burze nečekaně v běžném automatizovaném systému za kurz 265 právě od skupiny PPF. Jak se tehdy následně ukázalo, vedle takto získaných 3 % akcií O2, Belviport již vlastnila další téměř 3 mil. akcií. Celkově zkrátka disponovala 12,17 mil. akcií O2, resp. tehdy prezentovaným podílem na základním jmění 3,92 %.

Skupina PPF prodejní transakci odůvodňovala snahou navýšit veřejně obchodovaný podíl na společnosti a tedy s již dříve oznámenou investiční strategií podporovat zvýšení likvidity akcií O2. To se však evidentně nestalo, resp. jak vlastně nyní i v tiskové zprávě při záměru stáhnout titul z trhu sama PPF prezentovala, likvidita v mezičase naopak dále klesla. A Pavel Tykač se získanými akciemi právě nejspíše vůbec neobchodoval.

Žádné regulatorní hlášení totiž v mezičase z jeho strany nepřišlo. Jeho podíl tak po celou dobu musel stále překračovat minimálně 3 %. Aktuální hlášení o zbavení se podílu udává jako předchozí podíl opět 3,92 % prezentovaných v únoru 2017. V současné době by přitom správně stejný počet akcií již tvořil větší podíl na základním jmění, jelikož v mezičase došlo u O2 k jeho snížení o nabyté vlastní akcie. Hovořit by tak šlo u Belviportu dokonce o více než 4 %.

Za 4,5 roku „jen“ dividendy

PPF v minulém týdnu informovala, že navýšení podílu v O2 proběhlo metodou takzvaného zrychleného odkupu akcií (reverse accelerated bookbuilding) za maximální cenu 264 . Pavel Tykač tak akcie O2, ty získané od PPF, po více než 4 letech vlastně prodával s kurzovou minimálně korunovou ztrátou. Zdaleka však na transakci nebyl prodělečný. Započítáme-li již také letošní výplatu dividendy a emisního ážia, zinkasoval v tomto ohledu celkem 105 na každou akcii. Pokud skutečně všechny akcie O2 držel bez jakéhokoliv obchodu, lze v tomto ohledu vypočítat výnos téměř 1,28 mld. hrubého.

Analogicky lze uvést, že pokud Tykač nyní prodával právě zmiňovaných 12,17 mil. akcií O2 a to za maximální kurz 264 , jen z této transakce mu přistálo na účtu více než 3,2 mld. (pokud tedy neměl například část koupenu na marži).

Tykač a PPF

Připomeňme, že Pavel Tykač stál vždy za velkými obchody. Podíly ve firmách skupoval za účelem jejich ovládnutí či alespoň získání většího balíku, který se ziskem prodal například nadnárodním koncernům. V tomto ohledu lze zmínit právě výraznou transakci Belviport Trading, kdy firma postupně navýšila podíl v Zentivě (bývalá Léčiva) na více než 10 % a následně jej v roce 2009 prodala do rukou Sanofi. Tehdy se transakce zúčastnila rovněž i skupina PPF, která právě původně chtěla Zentivu ovládnout, nakonec více než 24 % podíl rovněž prodala Sanofi.

A Pavel Tykač se i nadále pohybuje u obchodů PPF. Jak jsme zmiňovali naposledy v minulém týdnu v článku k valné hromadě banky MONETA, poslední týdny byla Belviport právě snad nejaktivnějším kupujícím akcií banky. Pomineme-li podíl společnosti Tanemo, Belviport se tak již zařadila na valné hromadě po bok největších minoritních akcionářů s podílem 2,41 %. A po zmiňovaném získání výrazných finančních prostředků za akcie O2, můžeme jen spekulovat, zda Tykačův nákupní apetit na akciích MONETA nepokračuje. Ty v úterý zakončily na více než 2 měsíčních maximech 81,50 .

MONETA Money Bank, a.s. - Graf ceny akcie cz

Doplnit lze, že přes v minulém týdnu skupinou PPF prezentovaný získaný 90,01 % podíl v O2 regulatorní hlášení zatím nepotvrdilo. Renáta Kellnerová, coby uváděný koncový vlastník, v pondělí ČNB nahlásila zvýšení podílu skupiny PPF k 25.6. z předchozích 83,57 % na zatím jen 88,9 %. Jak na dotaz pro kurzy.cz vysvětlil tiskový mluvčí PPF Leoš Rousek, rozpor má být dán jen termínově různým vypořádáním uzavřených obchodů. V rámci uskutečněné transakce poměrně překvapivá zpráva, nicméně navýšení podílu na zmiňovaných 90 %, které je nutné pro spuštění procesu vytěsnění minoritních akcionářů, je každopádně nejspíše jen otázkou následujících dnů.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688