plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  29.06.2021 00:00:00

Plzeň si připomene slavný festival Porta, nabídne výstavu i koncerty

Plzeň si připomene slavný festival Porta, nabídne výstavu i koncerty

Město Plzeň s podporou Plzeňského Prazdroje a. s. připravilo pro plzeňskou veřejnost i návštěvníky města prázdninový program, který připomene slavná léta festivalu Porta v Plzni. Léto bude patřit výstavě, jež zprostředkuje historii a atmosféru Porty v Plzni ve fotografiích, představí plakáty a časopisy Portýr i kapely a písničkáře, kteří získali ocenění právě na výstavišti a následně v lochotínském amfiteátru. Výstava ve Smetanových sadech začíná 8. července vernisáží s vystoupením Jaroslava Samsona Lenka, dále ji doprovodí tři koncerty U Branky a program na nádvoří Plzeňského Prazdroje.

„Plzeňskou éru začala Porta, festival příznivců country a trampské hudby, před 40 lety, v červenci 1981. Nejdříve v areálu výstaviště, o dva roky později v lochotínském amfiteátru. Stala se jakýmsi ostrůvkem svobodného myšlení, vyvrcholila v roce 1989, kdy se za čtyři dny na ní vystřídalo na 35 tisíc lidí. Byly to časy, na které se nezapomíná, a proto jsme s podporou Plzeňského Prazdroje připravili výstavu nazvanou ‚Fenomén Porta, 1981-1991, Plzeň‘ i doprovodné koncerty,“ přiblížil primátor města Plzně Martin Baxa.

Výstavu doprovodí U Branky 9. července koncerty Slávka Janouška a Luboše Vondráka, dne 16. července skupiny Klíč, 30. července zahraje E.F.S. – Experimentální folkové studio, koncerty začnou vždy v 18 hodin. Na nádvoří Plzeňského Prazdroje se pak 23. července uskuteční koncert skupin COP, Žalman a spol. a Kamelot, a to od 16:30 hodin. Koncerty U Branky budou zdarma, v Plzeňském Prazdroji vstupné činí 50 korun.

Plzeň byla pro festival Porta ideální, jak zavzpomínal v Plzeňském deníku roku 2016 jeden z diváků památného prvního ročníku Jan Šafr. „Město mělo pořád ten cejch lži. Že ho osvobodili Američané, a ne Rusové, všichni věděli. A trampové obzvlášť. Kdo tenkrát měl na bundě americkou vlajku, byl prostě frajer. I proto sem Porta, kde se takových bund s vlajkami sešlo dost a dost, prostě patřila. Ten první rok si všichni moc užili,“ uvedl.

Právě 80. léta patří v historii festivalu k těm nejúspěšnějším. Každým rokem se zvyšoval počet návštěvníků. Porta se stala jakýmsi ostrůvkem, když ne svobodného vyjadřování, tak alespoň svobodného myšlení. Tehdejší režim Portu sice podporoval, ale zároveň zakazoval nechtěné písničky i interprety. Vrcholem se stala Porta roku 1989 s návštěvností na 35 tisíc lidí.

Výstavu připomínající plzeňský fenomén připravili Pavel „Major“ Vorel, Petr Vrobel a Michal Jupp Konečný s využitím podkladů od široké sítě muzikantů, přátel a pamětníků. Výstava zve i na letošní ročník festivalu Porta, jehož finálový večer se koná v Řevnicích (www.porta-festival.cz) ve dnech 16. až 18. července 2021. Na letošní připomenutí Porty v Plzni naváže v roce 2022 Západočeské muzeum v Plzni výstavou v termínu od 18. března do 11. srpna 2022.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 29. 6. 2021, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688