plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  29.06.2021 00:00:00

Město Plzeň s Nadací sportující mládeže ocenilo nejlepší plzeňské sportovce

Město s Nadací sportující mládeže ocenilo nejlepší plzeňské sportovce

Nejlepší sportovci Plzně za rok 2020 v kategoriích žactva a dorostu se v pondělí 28. června sešli v obřadní síni plzeňské radnice. Vyhlášeny byly výsledky ankety Sportovec Plzně 2020. Ve starším žactvu se vítězem stal cyklista David Peterka (SK Petřín Plzeň), kategorii dorostu ovládla atletka Linda Suchá (atletika – AK Škoda Plzeň). Za dlouholetou práci s mládeží byl oceněn hokejový trenér Milan Volák, Cenu rektora Západočeské univerzity v Plzni získala Martina Vojtová. Mladí sportovci byli oceněni i za dobrovolnickou činnost v době pandemie.

Předávání cen (fotografie: Z. Vaiz)

Předávání cen (fotografie: Z. Vaiz)

Vyhlášení prestižní ankety připravila Nadace sportující mládeže pod záštitou primátora města Plzně Martina Baxy, který spolu s předsedou správní rady Nadace Františkem Berkou a vedoucím Odboru sportu, Smart Cities a podpory podnikání Magistrátu města Plzně Přemyslem Švarcem oceněným osobně poděkoval za vynikající reprezentaci města. Akce se z důvodu situace způsobené pandemií covid-19 uskutečnila v pozdějším termínu a byla přizpůsobená aktuálně platným opatřením.

„Přestože pandemie covid-19 ovlivnila i podobu sportovní ankety pro rok 2020, jsem velmi rád, že můžeme ocenit nejlepší plzeňské sportovce v kategoriích žactva a dorostu. Již řadu let připravuje město Plzeň spolu s Nadací sportující mládeže vyhlášení nejlepších sportovců, je to možnost, jak mladým lidem poděkovat za reprezentaci Plzně v mnoha sportovních odvětvích,“ řekl primátor Martin Baxa.

Předávání cen (fotografie: Z. Vaiz)

„V uplynulém roce byl svobodný život velmi omezen. Výjimku netvoří ani sport, ať profesionální nebo volnočasový. Proto si vážím každého sportovce, který v této těžké době našel motivaci se každodenně připravovat ve svém sportu a často podnikal dlouhé vzdálenosti do míst, kde bylo možné trénovat. Je vidět, že plzeňské sportovní kluby umí bojovat s překážkami a naši sportovci dosahují mezinárodních úspěchů i s těmito překážkami. Všem oceněným velmi gratuluji,“ uvedl první náměstek primátora Roman Zarzycký, který má oblast sportu ve své gesci. Doplnil, že těžkou dobu vnímá i vedení Plzně, přesto se městu podařilo sanovat výdaje a kompenzované členské příspěvky v období pandemie dodatečnými téměř 20 miliony korun, což je v prostředí České republiky jedinečný počin.

Předávání cen (fotografie: Z. Vaiz)

Vzhledem k tomu, že v loňském roce došlo ke zrušení sezony v řadě kolektivních sportů, nebyla tentokrát vyhlašována kategorie družstev. Sportovci z kolektivních sportů ale mohli být nominovaní na ocenění v individuálních kategoriích. Nevyhlašoval se ani Trenér roku mládeže. Jako obvykle ale došlo na ocenění trenérů za dlouholetou práci s mládeží. Novinkou pak byla zvláštní kategorie určená sportovcům, kteří se v době pandemie jako dobrovolníci zapojili do pomoci ať už ve zdravotnictví, seniorům nebo třeba ve školství.

Mladší žactvo – jednotlivci

V kategorii mladšího žactva, vyhlašované bez pořadí, se mezi pětici nejlepších nominoval David Brom (krasobruslení), Eliška Fialová (lukostřelba), Adéla Janoušková (šachy), Anna Kubínová (karate) a Petr Pelnář (jachting).

Starší žactvo – jednotlivci

Sportovcem Plzně 2020 mezi starším žactvem se stal cyklista David Peterka, který se v loňském roce stal sedminásobným mistrem České republiky. Mezi oceněné v kategorii staršího žactva patří také Ondřej Baštář (jachting), Kateřina Čermáková (atletika), Valerie Dzurová (atletika), Adam Friedrich (vzpírání), Viktorie Jánská (atletika), Martin Panzer (kanoistika na divoké vodě), Kryštof Ruža (karate), Monika Továrnická (lukostřelba) a Veronika Voříšková (rychlostní kanoistika).

Dorost – jednotlivci

Titulem pro Sportovce Plzně 2020 v kategorii dorostu se může pyšnit atletka Linda Suchá, která v národním rekordu zvítězila v trojskoku na mezistátním utkání juniorů. Ve skoku dalekém a trojskoku ovládla i domácí šampionát.

Vynikající výsledky dosažené v roce 2020 vynesly do výběru nejlepších také Dana Hlaváčka (golf), Tomáše Chocholatého (plavání), Davida Jiříčka (lední hokej), Petru Sičakovou (atletika), Simonu Spěšnou (cyklistika), Jana Štefelu (atletika), Veroniku Tondrovou (plavání), Tomáše Václavíka (motosport, rally), Martinu Vojtovou (lukostřelba) a Ondřeje Zunu (běžecké lyžování).

Cena rektora Západočeské univerzity v Plzni

Součástí vyhlášení Sportovce Plzně v kategorii dorostu je také udělení Ceny rektora Západočeské univerzity v Plzni. Cena je udělována ve spolupráci Západočeské univerzity a Nadace sportující mládeže za skloubení sportovních a studijních výsledků. Její držitelkou za rok 2020 se stala Martina Vojtová. Cenu v zastoupení rektora ZČU Miroslava Holečka předal prorektor pro rozvoj a vnější vztahy Vladimír Duchek.

Ocenění za dobrovolnickou činnost v době pandemie

V období koronavirové pandemie řada sportovců dokázala, že nezapomíná ani na společenskou odpovědnost. Za dobrovolnickou práci odvedenou v době pandemie se zaslouženého ocenění dostalo Tereze Jonášové (atletika), Denise Majerové (atletika) a Elišce Fajfrlíkové (aerobik).

Trenéři

Za dlouholetou práci s mládeží byl oceněn hokejový trenér Milan Volák. Ten od roku 2005 působí ve funkci trenéra mládežnických kategorií a předává své bohaté sportovní zkušenosti svým následovníkům. Během trenérské činnosti vychoval řadu hráčů do reprezentačních mládežnických výběrů a pro A mužstvo HC Škoda Plzeň.

Profily všech nominovaných sportovců je možné si prohlédnout na internetových stránkách www.sportovecplzne.cz.

Editace textu: Eva Kriegerová

Fotogalerie

Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020Nejlepší sportovci města Plzně v kategorii mládež za rok 2020

Zveřejněno: 29. 6. 2021, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688