Dana Makrlíková: Posláním architekta je pochopit duši majitele a vytvořit mu zahradu snů, aby tam byl šťastný

Jak jste se k zahradní architektuře dostala a jak dlouho jste v oboru?

Vždy jsem rostliny milovala, jako malé dítě jsem měla plný byt květin, dělala jsem biologické olympiády na základní škole. Moje maminka i teta byly učitelky biologie. Vždy jsem malovala domy a rostliny, dělala herbáře, v podstatě jsem byla taková malá květinová holčička. Pak mě ale vítr zavál mimo zahrady.... V sedmnácti letech jsem se přihlásila do soutěže Miss, kde jsem se dostala do finále Miss Čechy a také se stala vicemiss Jablonce nad Nisou. V této soutěži mi řekli, že hezky mluvím a pak už to šlo ráz na ráz. Najednou jsem byla moderátorkou v rádiu i v televizi, prošla jsem Českým rozhlasem, Českou televizí, Televizí Nova. Zastávala jsem různé pozice, jak redaktorskou, tak i editorskou. Nakonec jsem moderovala hlavní zpravodajskou relaci Zpravodajský deník TV Prima. 

A co zahradničení? 

Na květiny jsem nezapomněla. Měla jsem jich plný byt a stále jsem něco sázela u rodičů na zahradě, kde jsem i každý víkend pěkně plela na poli.  

Jak jste se seznámila s Přemkem Podlahou, s kterým jste léta tvořili moderátorský pár? 

Potkali jsme s v maskérně, bavili jsme se společné lásce ke květinám a o mi prostě nabídl spolupráci na pořadu Receptář prima nápadů. Nakonec jsem psala náměty a točila reportáže. Přemek mě potom také přesvědčil, abych vystudovala ještě druhou vysokou školu, a tak jsem nastoupila na Českou zemědělskou univerzitu.

A jak jste se dostala k zahradní architektuře? 

To byl další zlomový okamžik. Jednou za mnou přišla Štěpánka Duchková, přinesla projekt své zahrady od nějakého architekta, a říkala mi, že se jí to moc nezdá. Já jsem tu zahradu okamžitě viděla jinak. Udělala jsem tak Štěpánce úplně nový projekt, celou zahradu jsem zrealizovala sama, na zahradě jsem i sama vše osázela. Ani vlastně nevím, jak se to vše seběhlo, ale najednou byly další a další zahrady…a už jich mám na kontě stovky, asi bych to ani nedokázala spočítat.

Takže začátky nebyly až tak složité… 

Vzpomínám, jak mi jeden kolega zahradní architekt, říkal, že realizovat zahrady je těžká práce a ženská na to nemá. Jenže zapomněl, že já jsem beran. A řekněte beranovi, že něco nedokáže nebo že něco nejde. Pomalu jsem dělala pár zahrad ročně jako hobby, přitom pracovala v televizi. A najednou ode mě chtělo zahradu více a více lidí. Šlo to opravdu tak nějak samo. Roli asi hrálo o to, že mě lidé znali z televize, že poznali, že zahrady a květiny miluji a že mě ta práce prostě baví. Když jdete do něčeho srdcem, lidé to poznají. Ale je to dřina. Myslím si, že většina žen by moje tempo nevydržela. Skutečně pracuji od rána do večera a při tom funguji jako žena, denně vařím, peru, uklízím, nemám pomocnice v domácnosti a starám se o více domů a zahrad.

S Televizí Seznam chystáte nový pořad Mistři zahrad. Na co se nejvíce těšíte? 

Vlastně úplně na všechno. Budeme měnit české zahrady, takže se těším na samotné proměny, na natáčení, miluji ten adrenalin natáčení, ten stres, aby se vše stihlo. Prostě nesmažu to, že jsem roky pracovala jako moderátor živého vysílání zpravodajství. A myslím, že v tomto pořadu se skvěle spojí moje moderátorská práce s tou zahradnickou. Televize Seznam postavila skvělý tým, se kterým je úžasná práce, a tak každé natáčení je jedna velká zábava a pohoda. A také se těším, že budu mít konečně svůj vlastní pořad. Jsem hodně aktivní na sociálních sítích, na svém facebookovém a instagramovém účtu Zahrady od Dany mám přes 90 000 lidí a ty mi stále píšou, kdy budu mít svůj vlastní pořad. A tak jim to splním. Také jsem teď napsala a vydala knihu, o kterou si fanoušci také řekli. Mám velkou radost, že má kniha úspěch a že se líbí. 

Je něco, co byste do české zahrady nikdy nedala/nedoporučila svým klientům?

Upřímně mám problém s jedlemi a smrky. Mají takový říkám tomu "smrkoidní tvar" který se mi vysloveně nelíbí. Takže pokud je někdo vysloveně nechce, na zahrady je nedávám. 

V lese mi nevadí, ale na zahradě mám na ně alergii. To taková borovice – to už je jiná písnička. Borovice mám moc ráda. Asi bych také klientům nedoporučila barevnou kůru anebo záhony plné různě barevných kamínků... 

Jaké bylo nejbizarnější přání vašich klientů = nejvíce bláznivý nápad/realizace 

Nejprve asi musím říct, že tento bláznivý rok přináší i více bláznivých situací. Lidé naprosto šílí a všichni chtějí něco dělat na zahradě. Denně mám stovky zpráv a telefonátů, v podstatě mi jen kontinuálně zvoní telefon, pracuji od 6 ráno do 10 večer. Takže je to totální blázinec. 

A co se týká výstředních přání, tak třeba jedna paní chtěla zahradu pouze s bílými květy. Jedna paní měla zase přání trávníků, který nebude muset sekat, respektive chtěla umělý trávník a vlastně celou bezúdržbovou zahradu. Paní jsem s nadsázkou navrhla, aby si na umělý trávník zasadila i umělé květiny. Je asi jasné, že tento projekt jsme spolu nerealizovaly. Jinak obecně velmi často mám poptávku po bezúdržbové zahradě nebo dokonce po zahradě bez hmyzu. Tak taková samozřejmě neexistuje. Různé, a opravdu mnohdy bizarní dotazy, ale k této práci zkrátka patří. 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada