Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  25.06.2021 09:52:25

Microsoft představil Windows 11 a hned pokořil historický milník

 

Před téměř šesti lety společnost Microsoft deklarovala, že tehdy nové Windows 10 již další řada v budoucnu nahrazovat nebude. Mělo docházet již jen k vylepšování aktualizacím. Ve čtvrtek však společnost představila přeci jen nástupce – Windows 11. Uživatelé současného operačního systému firmy budou mít možnost na nový systém přejít zdarma. Microsoft nespecifikoval konkrétní datum, když uvedl, že Windows 11 mají být k dispozici později v tomto roce. U v současnosti nejpoužívanějšího operačního systému na světě má možnost upgradů na více než 1,3 mld. různých zařízeních pak probíhat v průběhu roku 2022. Stěžejní pro uživatele bude kompatibilita, resp. minimální hardwarové požadavky.

Po Applu také Microsoft pokořil milník 2 biliónů dolarů

V reakci na prezentaci firmy se akcie Microsoft (MSFT) ve čtvrtek na Nasdaq obchodovaly na dalším novém historickém maximu až za 267,85 USD. Nakonec zakončily na 266,69 USD (+0,53 %), což firmu vůbec poprvé v historii ocenilo na více než 2 bil. USD. V aktuálním přepočtu na téměř 43 bil. korun. Společně s nejhodnotnějším Applem jen hodnota těchto dvou společností překračuje v přepočtu 90 bil. korun.

Microsoft pod současným šéfem dokázal svou hodnotu zdvojnásobit za pouhé dva roky, když dolarovou biliónovou hranici prvně překonal v dubnu 2019.

Satya Nadella je obecně šéfem, pod jehož vedením se hodnotově Microsoftu výrazně daří. Od jeho nástupu do funkce v roce 2014 akcie Microsoft (MSFT) vzrostly o více než 600 %. Za 14 let vlády jeho předchůdce Steva Ballmera firemní akcie naopak ztratily 32 %.

Připomenout lze, že Satya Nadella rozšířil impérium Microsoft také díky akvizicím v souhrnu za více než 45 mld. USD. Ať už o sociální síť LinkedIn, tvůrce videoher Mojang a Zenimax či softwarovou GitHub. Naposledy letos v dubnu pak Microsoft oznámil převzetí na rozpoznávání řeči zaměřenou Nuance v hodnotě 19,7 mld. USD.

Windows 11 s menu uprostřed

Prvotní hlavní viditelná změna u představených Windows 11 je především nabídka Start umístěná uprostřed. Systém má každopádně umožnit i její umístění opět vlevo. Microsoft při prezentaci systému uvádí: „Windows 11 poskytuje klidný a kreativní prostor, kde můžete sledovat své vášně prostřednictvím svěžího zážitku.“

Zdroj: Microsoft

Podstatnou novinkou je zpřístupnění aplikací běžících na systému Android, které jsou k dispozici ve storu Amazonu. Tedy netýká se to ale všech, jako například Gmailu či Maps. Potěšení mají být hráči, když Windows 11 mají mít zapracované některé funkce z konzolí Xbox. Například automatické HDR, které upravuje osvětlení a barvy ve hře tak, aby byl obraz živější. Přístup k mnoha herním titulům pak bude umožňovat zapracovaný Xbox Game Pass, tedy herní předplatné společnosti.

Velké aktualizace se dočkal software pro videokonference a chat Microsoft Teams, která z něj udělá více podobnou aplikaci pro zasílání zpráv v rámci celého systému. Během prezentace Microsoft odhalil rozhraní, které umisťuje chaty do samostatných oken. Časté kontakty se zobrazí jako vyskakovací okno na úvodní liště. Zmínit lze, že díky pandemii se „Teams“ staly vyhledávaným komunikačním kanálem, Microsoft naposledy v dubnu uváděl 145 aktivních každodenních uživatelů.


Zdroj: Microsoft

Z hlediska prohlížeče již klasický Internet Explorer nenajdete, spustit půjde jen Microsoft Edge (a případně konkurenční). Windows 11 mají jinak nabízet větší možnosti multitaskingu, když vše má být pro uživatele také intuitivnější. Každopádně z hlediska možného upgradu z Windows 10 Microsoft zmiňuje jako základní minimální hardwarové požadavky 1GHz procesor, 4 GB paměť RAM, volný prostor 64 GB či kompatibilní grafické karty DirectX 12.

Každopádně není jasno, zda Microsoft u Windows 11 vlastně jen pokračoval na základech předchozích systémů či tentokrát vše od základu předělal. Respektive pro uživatele asi nejzásadnější ukazatel, zda se mu podařilo přiblížit rychlosti například konkurenčního operačního systému Applu, či vše zůstane při starém…

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688