Liberec.cz (Liberec)
Z regionů  |  23.06.2021 00:00:00

Liberec ocenil medailí města trojici sportovních osobností

Zastupitelstvo města Liberec udělilo třem významným sportovním osobnostem Medaili města Liberec za mimořádné zásluhy o rozvoj našeho města v oblasti sportu.

Z rukou primátora Jaroslava Zámečníka převzali ocenění v úterý 22. června v obřadní síni radnice plavkyně Markéta Pechová, lyžař a trenér Jaroslav Honců a gymnasta a trenér Lumír Kučera.

Markéta Pechová (*1979) patří mezi nejlepší české dálkové plavkyně. Jako první handicapovaná plavkyně na světě dokázala v roce 2019 přeplavat bez nohy a části plíce kanál La Manche (trasu zvládla uplavat za 12 hodin 31 minut). Zapsala se tak na seznam výjimečných a obdivuhodných sportovních výkonů. Její ocenění iniciovala zastupitelka města Renáta Balašová. Laureátku představil předseda Sportovního plaveckého klubu Slavia Liberec, trenér a koordinátor přeplavby přes kanál La Manche, Petr Kořínek.

Doktor pedagogiky Jaroslav Honců (*1939), lyžař, biatlonista, profesionální trenér a celoživotní sportovec, patří k trenérským ikonám naší vlasti a je a neopominutelnou osobností lyžařského světa. Bez zajímavosti není ani to, že je pravnukem průkopníka lyžování, řídícího učitele, lidového vypravěče a spisovatele Jana Buchara.

V roce 1961 jako výborný lyžař nastoupil základní vojenskou službu do DUKLY v Liberci, kde jako záklaďák závodil v běhu, biatlonu a staral se i o tréninkový program. O dva roky později mu byla nabídnuta funkce trenéra. V Liberci žije 60 let a i nadále sleduje sportovní dění na jeho území. V posledních letech se na veřejnosti objevoval jako zastánce modernizace a rozvoje Skiareálu Ještěd. Ocenění, stejně jako v prvním případě, navrhla Renáta Balašová, která také laureáta představila.

Textilní inženýr Lumír Kučera (*1949) je trenérem, gymnastou, všestranným sportovcem a jedním ze zakládajících členů oddílu Gymnastika Liberec, který letos oslavil úctyhodných padesát let trvání. Za tyto roky prošlo klubem několik stovek cvičenců a dodnes své svěřence stále aktivně vede.

V roce 1967 začal studovat na VŠST v Liberci. Zpočátku pomáhal Okresnímu svazu sportovní gymnastiky s organizací Mistrovství republiky ženské gymnastiky, protože mužská v Liberci v té době neexistovala. Později se rozhodl, že mužskou gymnastiku založí a první trénink se uskutečnil 6. ledna 1971. Léta byl předsedou Okresního svazu sportovní gymnastiky a členem Krajského svazu, pracoval jako člen režijní komise spartakiád a jako rozhodčí Jizerské padesátky. Navrhovateli ocenění medailí města byli jeho syn Jan Kučera a Pavel Zoubek. Jan Kučera se při slavnostním aktu také ujal představení laureáta.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688