Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  22.06.2021 11:39:26

Mikkelsen (Bank of America): Optimistický pohled na vývoj US sazeb je chybný. K jejich růstu dojde dříve


Včerejší poměrně agresivní růst US akciových trhů pramenil z určitého uklidnění ohledně očekávání prvního růstu dolarových sazeb. Americký Fed minulý týden naznačil, že v roce 2023 provede dvojí zvýšení sazeb. Během druhé poloviny minulého týdne trhy vesměs spekulovaly v tom smyslu, že k prvnímu zásahu do nastavení sazeb dojde kvůli nepříznivému vývoji inflace ještě dříve. Obavy v tomto smyslu tlačily riziková aktiva níže, což pro US trhy vyústilo v nejhorší týden za delší dobu.

Včerejší silná růstová korekce pak vycházela z již zmíněného uklidnění a opětovného přesvědčení, že plán Fedu bude dodržen, protože inflační tlaky budou jen dočasné. Růst ekonomiky bude silný a inflační tlaky pouze dočasné.

Podle stratéga Bank of America Hanse Mikkelsena byl včerejší optimistický pohled chybou, protože Fed bude k zásahu do sazeb přinucen mnohem dříve oproti svým vlastním odhadům.

Mikkelsen upozorňuje na fakt, že samotný měnový výbor Fedu, který se skládá z celkem 18 členů, v posledním hlasování byl pouze 2 hlasy od zvýšení sazeb už v roce 2022 a 8 hlasů bylo pro 3 zásahy v průběhu roku 2023. Sentiment celého měnového výboru tak rozhodně není jednotný.

Podle Mikkelsena trh riziko růstu sazeb podceňuje. Aktuálně trh dává pravděpodobnost pro první zásah do sazeb v polovině roku 2022 pouze na 41%.

Podle analytika je také problém v tom, že trh se mylně soustřeďuje pouze na začátek utahování měnových podmínek a téměř zcela opomíjí jeho finální rozsah, který bude pravděpodobně výrazně větší oproti dříve obvyklým cyklům.

Mikkelson také upozorňuje na skutečnost, že Fed už v podstatě s utahováním rozvolněných kohoutků započal, když rozhodl o likvidaci pouze malého portfolia firemních dluhopisů, které v rámci podpůrných opatření nakoupil. Tento krok byl zcela neočekávaný a naznačil, že centrální banka je k utahování připravena a to i za cenu jinak neočekávaných kroků.

Šéf New York Fedu John Williams včera potvrdil obecný konsensus počítající s pouze dočasnou inflací.
Jeho kolega ze St. Louis James Bullard potvrdil, že patřil mezi ty dva, kteří by hlasovali pro zvýšení sazeb už v roce 2022.
Šéf Dallas Fedu Robert Kaplan vše doplnil o pohled, že s utahováním by se mělo začít formou omezování rozsahu programu nákupu dluhopisů. navíc naznačil, že bude patřit mezi ty, kteří podpoří raději rychlejší než pozdější reakci z pohledu sazeb. Podle Kaplana se některé nerovnováhy během 6-1 měsíců sami vyřeší či odezní, ale některé budou déletrvající, živené strukturálními změnami v ekonomice jako takové.

 





K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688