mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  21.06.2021 11:20:00

Zákaz cestování do Brazílie a aktuální zpravodajství ke COVID-19 - Zákaz je momentálně platný do 30. 6. 2021.

Zákaz cestování do Brazílie a aktuální zpravodajství ke COVID-19

01.06.2021 / 13:30 | Aktualizováno: 21.06.2021 / 11:20

Pozor!!! Dle platného ochranného opatření Ministerstvo zdravotnictví ČR je zákázáno vycestování občanů ČR a cizinců s bydlištěm na území ČR do vybraných třetích zemí s extrémním rizikem nákazy, včetně Brazílie!

Dle platného ochranného opatření Ministerstvo zdravotnictví ČR je rovněž zakázán vstup osob cestujících ze zemí s extrémním rizikem nákazy do České republiky. Výjimku mají občané ČR a občané EU s potvrzením o přechodném pobytu na území ČR, jejich rodinní příslušníci s povolením k přechodnému pobytu, osoby s trvalým pobytem v ČR a další kategorie stanovené ochranným opatřením. Cestující si musí ještě před příjezdem zajistit termín provedení PCR testu v ČR a musí ihned po příjezdu podstoupit tento PCR test (do 24 hodin od vstupu) a musí setrvat v samoizolaci (nesmí ani do zaměstnání nebo do školy). Samoizolaci ukončí až negativním výsledkem druhého PCR testu, který může být proveden nejdříve desátý den po příjezdu.

Jako země s extrémním rizikem nákazy onemocnění COVID-19 byly označeny země původu nových variant viru způsobujícího onemocnění COVID-19 (zejména tzv. jihoafrické a brazilské varianty vyznačujícími se vyšší nakažlivostí a resistentností) a země jejich významného šíření.

Mezi země s extrémním rizikem nákazy dle aktuálního ochranného opatření MZd. patří Botswana, Brazílie, Eswatini (Svazijsko), Indie, Jihoafrická republika, Keňa, Kolumbie, Lesotho, Malawi, Mosambik, Peru, Tanzánie (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambie a Zimbabwe.

Výjimka ze zákazu cest do těchto zemí se týká (1) občanů uvedených zemí a (2) cest, které vzhledem ke své povaze nesnesou odkladu a které byly předem oznámeny MZV ČR (ideálně prostřednictvím systému DROZD). Zde je ovšem nutné upozornit na omezené možnosti následného návratu cizinců z těchto zemí do ČR a na přísná protiepidemiologická opatření, která musí podle OO MZd. k překročení státní hranice ČR splnit všechny osoby cestující do ČR z těchto zemí.

Generální konzulát Sao Paulo rovněž důrazně upozorňuje na skutečnost, že letecké spojení mezi Brazílií a Českou republikou (potažmo Evropou) je v současnosti velmi omezené a vzhledem k vývoji epidemiologické situace existuje značná pravděpodobnost, že může být dále omezeno!

1. PODMÍNKY PRO VYCESTOVÁNÍ A NÁVRAT DO ČESKÉ REPUBLIKY:

Vycestování z ČR (mimo nezbytné, naléhavé a neodkladné cesty) je zakázáno do zemí s extrémním rizikem nákazy COVID-19 dle platného ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví. Mezi tyto země patří rovněž Brazílie. Zákaz je momentálně platný do 30. 6. 2021.

Pro návrat českých občanů platí pravidla stanovená ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví, jejichž výklad přináší MZV ČR pro všechny kategorie rizikových zemí v článku Podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie Covid-19. Podrobná informace ohledně aktuálních pravidel vstupu a návratu do ČR se nachází na webové stránce Ministerstva vnitra ČR.

Pod bodem č. 5 uvádíme konktakty na některé z laboratoří, u kterých je možné zístat PCR test nutný pro návrat do ČR.

2. VSTUP NA ÚZEMÍ BRAZÍLIE A TRANZIT:

Na základě platného vládního usnesení mohou vstoupit na území Brazílie rovněž krátkodobí cestovatelé bez ohledu na účel pobytu, pokud využijí leteckou přepravu a pokud se prokáží negativním testem RT-PCR. Již absolvované očkování či prodělané onemocnění se v případě cizinců nebere v úvahu a neexistují výjimky z předložení negativního testu. Pozemní hraniční přechody zůstávají až na výjimky uzavřeny.

Všichni cestující do Brazílie mají povinnost předložit negativní laboratorní test RT-PCR na přítomnost infekce SARS-CoV-2. Test nesmí být starší 72 hodin před nástupem do letadla. Test je kontrolován již při nástupu k přepravě leteckou společností a bez jeho předložení nebudou cestující připuštěni k přepravě, případně jim na hranici nebude umožněn vstup do země. Děti mladší 12 let v doprovodu rodičů, kteří mají negativní test, nemusí samy test absolvovat a předkládat. Pokud však děti mezi 2 a 12 lety letí bez doprovodu, test předložit musí. Výsledek testu musí být v angličtině, portugalštině či španělštině.

Zároveň musí cestující předložit vyplněný formulář "Prohlášení o zdravotním stavu cestujícího", jehož obsahem je přijetí hygienických opatření, které bude muset cestující dodržovat po dobu svého pobytu na území Brazílie. Formulář je k dispozici pro vyplnění online na stránkách Národní agentury pro zdravotní dohled (ANVISA) a cestující dostane na svůj registrovaný email potvrzení o tom, že jej vyplnil.

Důrazně doporučujeme případným zájemcům o cestu do Brazílie ještě před cestou včas kontaktovat Velvyslanectví BFR v Praze za účelem potvrzení aktuálních podmínek vstupu!

Současně MZV ČR důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

3. DOPRAVA a NÁVRAT DO ČESKÉ REPUBLIKY:

Je nutné počítat s tím, že fungování veřejné dopravy je částečně omezeno. Zejména se to týká vnitrostátních letů, kde je udržována pouze tzv. minimální služba spojení hlavních měst jednotlivých brazilských států a autobusové dopravy mezi brazilskými městy/státy. Opatření se mohou bez varování změnit v souvislosti se změnou epidemiologické situace.

Ohledně letecké dopravy je nutné počítat s tím, že řada pravidelných linek je zrušena. Stávající lety podléhají častým a náhlým změnám či rušení bez předchozího upozornění. Vzhledem k výskutu tzv. brazilského kmene COVID - 19 je možné kdykoli očekávat další omezení leteckého spojení s Brazílií. Velmi doporučujeme všem cestovatelů si s dostatečným časovým přestihem ověřit se svou leteckou společností podmínky přepravy.

Od konce prosince 2020 byla postupně ze strany leteckých společností zavedena povinnost prokázat se negativním PCR testem před nástupem cesty z Brazílie, platná pro všechny cestující včetně občanů EU (tedy i ČR).

Z Brazílie lze momentálně odcestovat komerčními leteckými spoji, a to především ze Sao Paula a Rio de Janeira. Podle posledních informací je tranzit pro občany EU (tedy i ČR) v současné době možný přes Amsterdam, Lisabon, Paříž a Curych. Vždy si prosím ověřte se svou leteckou společností, zda opravdu budete moci letět plánovaným spojem!!

4. OPATŘENÍ:

Karanténní a hygienická opatření aplikovaná na osoby, které vstoupí na území Brazílie:

Všem osobám, které se vrátí ze zahraničí, brazilské ministerstvo zdravotnictví doporučuje sedmidenní karanténu, která však není povinná (kromě cestujících z Velké Británie a Severního Irska) a není nijak kontrolována. Některé kategorie cestovatelů jsou povinny před cestou do Brazílie předložit letecké společnosti negativní lékařské osvědčení na Covid-19.

Při vyplňování "Prohlášení o zdraví cestujícího" se cestovatel zavazuje dodržovat opatření stanovená brazilskými organy, včetně nošení ochranných pomůcek (masek) na veřejnosti. Jejich seznam se zobrazí v průběhu vyplňování formuláře. GK Sao Paulo tedy doporučuje cestovatelům používání roušky po celou dobu pobytu na veřejnosti (mimo domov), stejně jako zachovávat ostatní předepsaná opatření.

5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:

Relevantní odkazy na weby brazilských institucí:

Webová stránka ministerstva zdravotnictví

Ministerstvo spravedlnosti a veřejné bezpečnosti

Seznam některých laboratoří, u kterých je možné získat PCR test, včetně uvedení státu, kde laboratoř působí:

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688