Cez.cz (ČEZ)
Energie  |  18.06.2021 00:00:00

Jaderné, vodní a větrné elektrárny si virtuálně prohlédlo téměř 45 tisíc lidí

18. 6. 2021

Jaderné, vodní a větrné elektrárny si virtuálně prohlédlo téměř 45 tisíc lidí

Celkem 1391 virtuálních prohlídek připravil ČEZ pro zájemce o energetiku během koronavirové pandemie. V době zavření infocenter i elektráren se k jadernému reaktoru, k vodní turbíně nebo do strojovny větrné elektrárny virtuálně podívalo téměř 45 tisíc lidí. Navíc od konce dubna běžely prohlídky z moderního televizního studia. V závěru uplynulého týdne virtuální prohlídky skončily a od 1. července Skupina ČEZ otevírá svá informační centra.

„Bylo to pro nás skvělé zpestření distanční výuky.“ „Moderátoři byli výborní, se žáky komunikovali, nedovolili jim jen bezduše sedět.“ „Všichni jsme sledovali se zájmem a dokonce si i něco pamatujeme.“ Taková hodnocení nejčastěji zaznívala na adresu virtuálních prohlídek jaderných, vodních, větrných a fotovoltaických elektráren. Své bezemisní zdroje ČEZ školám a veřejnosti zpřístupnil 30. listopadu loňského roku v reakci na předchozí zavření svých infocenter kvůli koronavirové pandemii. Od konce dubna je navíc vysílal z interaktivního televizního studia. Moderní technika umožnila propojit unikátní 3D modely, animace a videa ze zákulisí. Vše pak doplňovaly fyzikální pokusy, rekvizity dovezené přímo z elektráren nebo soutěže o ceny. Studenty i veřejnost netradiční forma bavila. „Použitá forma a styl komunikace moderátora a průvodkyně s dětmi byly vhodně přizpůsobeny této věkové skupině. Dívali se i další učitelé, včetně naší paní ředitelky a všichni program chválili,“ zhodnotil on-line hodinu o JE Temelíně učitel chemie a přírodopisu ZŠ a MŠ Husinec Marian Jungwirth.

Reakce dětí pak nenechaly nikoho na pochybách, že i ony se bavily. „Dozvěděl jsem se hodně nového. Například mě zaujal princip fungování reaktoru,“ prohlásil například deváťák Hynek. Spokojenost neskrýval ani osmák Zdeněk: „Bylo to zábavné a líbily se mi otázky od moderátorů," řekl. Žák sedmé třídy Petr vyslovil přání, že by rád někdy navštívil jadernou elektrárnu osobně. „Je to fakt moc zajímavé,“ konstatoval Petr.

Od 1. července ČEZ otevře svá infocentra

Na každý pracovní den ČEZ vypsal až osm termínů hodinových exkurzí – dopoledne pro školy, odpoledne i pro veřejnost. Připojení probíhalo přes platformu MS Teams. Zájem překvapil i samotné energetiky.

„Jsme rádi, že se prohlídky mezi školami i u veřejnosti ujaly. Pro velký zájem jsme museli některé školy na prohlídkách spojovat či přidávat další termíny. Teď se ale vracíme k normálnímu fungování a virtuální svět vystřídá o prázdninách realita. Od 1. července totiž otevíráme naše infocentra, kam všechny zájemce srdečně zveme,“

uvedla Kateřina Bartušková, vedoucí informačních center Skupiny ČEZ.

Nejvíce obsazená prohlídka proběhla na začátku května, kdy se 154 žáků z šesti škol virtuálně podívalo do Temelína. Celkově si elektrárnu Temelín prohlédlo přes 15 tisíc návštěvníků, srovnatelný počet se podíval do Dukovan a s obnovitelnými zdroji energie se seznámilo téměř 9 tisíc lidí.

Projekt „Virtuálně v elektrárně“ doplnil vzdělávací aktivity, které Skupina ČEZ nabízela dětem i učitelům navzdory epidemii. V on-line prostředí například pokračovaly interaktivní besedy Energie – budoucnost lidstva, týdně také přibývaly novinky a zajímavosti na vzdělávacím portálu www.svetenergie.cz.

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688