mpo.cz (MPO)
Zákony a právo  |  16.06.2021 17:15:31

Dohoda na projednání nízkouhlíkového zákona v Parlamentu ČR

Publikováno:
16.6.2021
Autor:
Odbor komunikace

Ministerstvo průmyslu a obchodu se dohodlo se zástupci politických stran KDU-ČSL, ODS, Piráti, STAN a TOP 09 na pokračování projednávání vládního návrhu o opatřeních k přechodu České republiky k nízkouhlíkové energetice a o změně zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie, ve znění pozdějších předpisů (ST966). Třetí čtení se koná ve středu 16. června 2021. MPO a poslanecký klub ANO podpoří nový opoziční pozměňovací návrh za předpokladu, že ho v dohodnuté podobě předloží Senát. Klíčový zákon pro rozvoj nových jaderných zdrojů v ČR by tam měl být schválen do konce 8. volebního období.


Na půdě Poslanecké sněmovny se 9. června 2021 podařilo najít dohodu MPO se zástupci části opozice, politickými stranami KDU-ČSL, ODS, Piráti, STAN a TOP 09, ohledně projednání nízkouhlíkového zákona ve 3. čtení, a to 16. června 2021. Zákon řeší tržní selhání a zakotvuje institut výkupu elektřiny a státního financování nových jaderných zdrojů, s cílem zajištění nízkých cen elektřiny pro české domácnosti a podniky. Dojednaný kompromis podpořil i předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Radim Fiala.

„Chtěl bych poděkovat části opozice za konstruktivní přístup. MPO v rámci hledání kompromisu podpoří na základě dohody ze Stálého výboru pozměňovací návrhy poslanců Jana Bartoška a Jana Lipavského a zároveň nový opoziční pozměňovací návrh, za předpokladu, že ho Senát předloží v dohodnuté podobě, která zohledňuje i technické připomínky MPO. Tento zákon je klíčový pro dukovanský projekt i další nové jaderné zdroje. Vážím si široké politické shody, která je podmínkou pro rozvoj jádra v ČR,“ doplňuje vicepremiér Karel Havlíček. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek uvádí: „Tato dohoda má plnou podporu i poslaneckého klubu ANO na půdě Poslanecké sněmovny. Vítám kompromis politických stran a podporu obou komor Parlamentu tomuto důležitému zákonu.“

Poslankyně a členka Stálého výboru Helena Langšádlová (TOP 09) říká: "Dlouhodobě je pro mě zásadní zajistit bezpečnostní zájmy států v podobě neúčasti Ruska a Číny v tomto strategickém projektu, proto vítám nejenom vůli podpořit pozměňovací návrhy kolegů Bartoška a Lipavského, ale i vůli podpořit návrh, který bude předložen Senátem."

Poslanec a člen Stálého výboru Jan Bartošek (KDU-ČSL) doplňuje: „Jsem přesvědčen, že dostavba nové jaderné elektrárny není jen otázka ekonomická, ale také výsostně bezpečnostní. Musíme mít jistotu, že našim partnerem bude důvěryhodný partner s bezpečnou technologií a Česká Republika se nestane rukojmím v průběhu výstavby. Což v případě účasti Ruska a Číny vidím jako velmi reálnou hrozbu.“

„Od začátku je pro nás zcela zásadní zajistit bezpečnost našich občanů, což mimo jiné znamená vyloučení firem Ruska a Číny z tendru. Proto také spolupředkládáme pozměňovací návrh, který by toto zajišťoval a jsme rádi, že se na tom podařilo najít politickou shodu. Stejně tak je pro nás ale důležité i ochránit peníze daňových poplatníků. Požadujeme proto také garance, že finanční náklady nedopadnou na naše občany, a to jak v ceně elektřiny, tak ani v nákladech na výstavbu. Věřím, že i na tom se podaří najít společnou dohodu,“ říká poslanec Petr Třešňák (Piráti).

"Od začátku jsme jasně deklarovali naše požadavky, které musí být splněny, abychom zákon mohli podpořit. Cena celé elektrárny musí být soutěžena jako fixní, aby nedošlo k problémům při dostavbě nejen jaderných elektráren ale i vodních zdrojů, jak se děje v ostatních zemích, že se cena neúměrně zvyšuje vlivem různých okolností stavby,“ dodává místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688