ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  16.06.2021 15:00:00

Část české ekonomiky se zotavuje

 

16. června 2021

V 1. čtvrtletí letošního roku pokračovala protiepidemická opatření omezující činnost části obchodu a služeb. Naopak průmysl a na něj navázaný zahraniční obchod fungovaly bez omezení, což umožnilo jejich postupný návrat k předkrizové úrovni. Hrubý domácí produkt ve srovnání se závěrem roku 2020 mírně klesl. 

Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí meziročně klesl o 2,1 %. Zmírnění lze připsat i srovnání s loňským 1. čtvrtletím, které už zasáhla pandemie onemocnění covid-19. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt klesl o 0,3 %. „K poklesu české ekonomiky stále přispíval výpadek spotřeby domácností, který souvisel s uzavřenými obchody a omezenými službami. V nejistém prostředí byly slabé také investice. První měsíce roku 2021 pak přinesly i krátkodobé ochlazení vývozu. Výsledkem bylo zhoršení bilance zahraničního obchodu ve srovnání s rekordním závěrem roku 2020,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

V 1. čtvrtletí se zmírnil i meziroční propad hrubé přidané hodnoty. K poklesu stále nejvíce přispívalo uskupení obchod, doprava, ubytování a pohostinství, ale hluboký propad dál sužoval i služby osobní péče a kulturní, zábavní a rekreační služby. Na druhé straně hrubá přidaná hodnota ve zpracovatelském průmyslu meziročně vzrostla a dál se dařilo například informačním a komunikačním činnostem.

Obnovený růst v průmyslu z velké části podpořila exportně zaměřená odvětví – především výroba motorových vozidel, která během loňského března utrpěla velké ztráty kvůli pozastavení výroby. Přebytek bilance zahraničního obchodu se zbožím v 1. čtvrtletí meziročně vzrostl
o 26,5 mld. korun a obchod s motorovými vozidly k tomu přispěl z více než poloviny.

Zaměstnanost byla v 1. čtvrtletí meziročně nižší o 1,6 %. Nejvíce k tomu přispělo opět uskupení obchod, doprava, ubytování a pohostinství. Obecná míra nezaměstnanosti dosáhla letos v dubnu 3,4 %, což je nejvíce za poslední čtyři roky. Nezaměstnanost žen vzrostla meziročně dvakrát více než u mužů. Větší ztráty pracovních míst v oblastech souvisejících s cestovním ruchem a volnočasovými aktivitami a snížení nabídky flexibilních pracovních úvazků také oslabily pozici mladých na pracovním trhu,“ dodává Marek Rojíček.

Další detaily přináší aktuální analýza Vývoj ekonomiky ČR v 1. čtvrtletí 2021.

 

Kontakt:
Jan Cieslar
tiskový mluvčí ČSÚ
T
274 052 017 | M 604 149 190
E
jan.cieslar@czso.cz | Twitter @statistickyurad

Přílohy

  • csu-tz210616-cast_ceske_ekonomiky_se_zotavuje.docx
  • Vyjádření Marka Rojíčka, předsedy Českého statistického úřadu
    (soubory mp3)
  • Prezentace z tiskové konference
 
 

16. června 2021

Část české ekonomiky se zotavuje

V 1. čtvrtletí letošního roku pokračovala protiepidemická opatření omezující činnost části obchodu a služeb. Naopak průmysl a na něj navázaný zahraniční obchod fungovaly bez omezení, což umožnilo jejich postupný návrat k předkrizové úrovni. Hrubý domácí produkt ve srovnání se závěrem roku 2020 mírně klesl.   

Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí meziročně klesl o 2,1 %. Zmírnění lze připsat i srovnání s loňským 1. čtvrtletím, které už zasáhla pandemie onemocnění covid-19. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt klesl o 0,3 %. „K poklesu české ekonomiky stále přispíval výpadek spotřeby domácností, který souvisel s uzavřenými obchody a omezenými službami. V nejistém prostředí byly slabé také investice. První měsíce roku 2021 pak přinesly i krátkodobé ochlazení vývozu. Výsledkem bylo zhoršení bilance zahraničního obchodu ve srovnání s rekordním závěrem roku 2020,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

 

V 1. čtvrtletí se zmírnil i meziroční propad hrubé přidané hodnoty. K poklesu stále nejvíce přispívalo uskupení obchod, doprava, ubytování a pohostinství, ale hluboký propad dál sužoval
i služby osobní péče a kulturní, zábavní a rekreační služby. Na druhé straně hrubá přidaná hodnota ve zpracovatelském průmyslu meziročně vzrostla a dál se dařilo například informačním a komunikačním činnostem.

Obnovený růst v průmyslu z velké části podpořila exportně zaměřená odvětví – především výroba motorových vozidel, která během loňského března utrpěla velké ztráty kvůli pozastavení výroby. Přebytek bilance zahraničního obchodu se zbožím v 1. čtvrtletí meziročně vzrostl
o 26,5 mld. korun a obchod s motorovými vozidly k tomu přispěl z více než poloviny.

Zaměstnanost byla v 1. čtvrtletí meziročně nižší o 1,6 %. Nejvíce k tomu přispělo opět uskupení obchod, doprava, ubytování a pohostinství. Obecná míra nezaměstnanosti dosáhla letos v dubnu 3,4 %, což je nejvíce za poslední čtyři roky. Nezaměstnanost žen vzrostla meziročně dvakrát více než u mužů. Větší ztráty pracovních míst v oblastech souvisejících s cestovním ruchem a volnočasovými aktivitami a snížení nabídky flexibilních pracovních úvazků také oslabily pozici mladých na pracovním trhu,“ dodává Marek Rojíček.

Další detaily přináší aktuální analýza Vývoj ekonomiky ČR v 1. čtvrtletí 2021.

 

 

Kontakt:

Jan Cieslar

tiskový mluvčí ČSÚ

T 274 052 017   |   M 604 149 190

E jan.cieslar@czso.cz   |   Twitter @statistickyurad

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688