mzcr.cz (MZ ČR)
Zdravotnictví  |  16.06.2021 10:47:18

Díky kompenzační vyhlášce na příští rok dosáhne na odměny více zdravotníků

Ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh kompenzační vyhlášky na rok 2021. Jejím cílem je kompenzovat propady plánované péče u poskytovatelů akutní péče za měsíce leden až duben 2021. Novela cílí také na odměny zdravotníků, stabilizaci cash-flow lázní a následné péče nebo na kompenzaci nákladů souvisejících s onemocněním covid-19.

Kompenzační vyhláška zahrnuje náhradu poklesu odkladné péče nemocnic, kde umožňuje kompenzace zacílit výhradně na oblast, kde k propadu došlo. Kompenzace vychází z propadu v období platnosti mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví, které omezovalo elektivní péči.

Materiál zahrnuje také dorovnání kompenzací na plošné odměny z roku 2020, které reaguje na stavy úvazků zdravotníků ke konci minulého roku. „Řada zdravotnického personálu, obzvláště pak zdravotních sester, nebyla uvedena ve smlouvách mezi poskytovateli a zdravotními pojišťovnami a jejich odměny tak nebyly dostatečné. Díky novele kompenzační vyhlášky budeme moci všechny zdravotníky do smluv se zdravotními pojišťovnami dohlásit. Odměněni tak budou všichni, kteří se na zvládání epidemie covid-19 svou obětavou prací podíleli. Bez jejich nasazení bychom to nezvládli,“ popisuje přínosy vyhlášky ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Součástí návrhu kompenzační vyhlášky je také nahrazení nákladů způsobených řešením epidemie covid-19. Novela stanovuje kompenzace za standardní ošetřovací den u pacienta s onemocněním covid-19, a to ve výši 1 000 v období 1. ledna až 31. května. Stejná částka je nahrazována za pacienta na následné lůžkové péči.

Za oddělení následné intenzivní péče pro pacienty s covid-19, které bylo během pandemie transformováno na jednotku intenzivní péče, je stanovena celoroční kompenzace ve výši 13 863 za ošetřovací den. Částka zahrnuje úhradu za osobní ochranné pomůcky, vyšší stavy personálu a také částku na odměny.

Kompenzace nákladů spojených s covid-19 zahrnuje také náhrady za domácí péči a domácí hospicovou péči, nebo náklady vynaložené na léky pro léčbu covid-19 (plazma, bamlanivibab).

Změny v kompenzační vyhlášce se týkají také úhrady testování na covid-19, stanovení záloh na následnou a lázeňskou péči, nebo zmírnění regulačních mechanismů.

Ministerstvo zdravotnictví kompenzační vyhlášku odeslalo Legislativní radě vlády. Vydání ve sbírce zákonů je očekáváno do konce června 2021.


Odbor komunikace s veřejností
Ing. Gabriela Štěpanyová, ředitelka odboru komunikace a tisková mluvčí, tel.: 224 972 167, e-mail: tisk@mzcr.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688