Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
15.06.2021 16:51:54

Počasí: Vedra hned tak nepoleví. Bude až 35 °C

 

Střední Evropa zažije první letošní vlnu veder. A bude docela výrazná. Původně to vypadalo, že studená fronta trošku zchladí počasí kolem víkendu. Teď ale modely naznačují, že ochlazení přijde později a bude jen mírné. Teploty budou asi 9 °C nad průměrem a vzduchovou hmotu bude napájet horko původem z afrického Alžírska. V nížinách bude až 35 °C. Jednotlivé denní rekordy budou možná ještě vyšší. Po chladném jaru je to zhoupnutí do druhého extrému. 

Až do pátku bude počasí zpravidla beze srážek. Panovat bude výheň. Od pátku se může objevit izolovaná přeháňka nebo bouřka z tepla. Celkově však bude srážek minimum. Podle současných výstupů modelů by studená fronta postoupila na naše území od západu nejdříve v pondělí. Proti horku je tak vhodné nastavit účinná opatření. Hlavně dodržovat pitný režim. Klimatizaci nastavovat s citem na teplotu jen asi o 5 °C nižší, než je teplota venkovní. 


Předpověď počasí na další dny

Ve středu bude nejčastěji polojasno. Regionálně může být skoro jasno nebo naopak oblačno. Hlavně na severovýchodě výjimečně přeháňky. Teploty 26 až 30 °C

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Teploty 29 až 33 °C, na severovýchodě 28 °C.

V pátek bude jasno až polojasno. Večer na západě Čech ojediněle přeháňka nebo bouřka. Teploty 30 až 34 °C, na severovýchodě 29 °C.


Předpověď počasí na víkend 

O víkendu bude skoro jasno, polojasno, během dne přechodně až oblačno. Ojediněle přeháňka nebo bouřka z tepla. Teploty 29 až 35 °C. 

Fronta by potom měla začít přecházet naše území v pondělí. Bude zvlněná a přinese silné bouřky

Počasí 19.6.2021


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty