Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Investice  |  14.06.2021 11:00:51

Lídři zemí skupiny G7 zesilují tlak na Čínu a Rusko, dokázali se přenést přes vzájemné rozpory. Z hlediska Česka je příznivé stanovení méně ambiciózního cíle v oblasti elektromobility


Lídři skupiny G7, ustanovené jako skupina sedmi ekonomicky nejvyspělejších zemí světa, ve finálním prohlášení ze svého letošního anglického setkání zřetelně zesilují tlak na Čínu a Rusko. Je tak patrný jednotnější postup Západu vůči Pekingu i Moskvě, který souvisí zejména se změnou administrativy v USA.  

Prezident Joe Biden, jenž se účastnil coby vládce Bílého domu svého prvního summitu G7, zastával při jednáních výrazně „jestřábí“ postoj vůči Číně. Na razanci finálního komuniké se naproti tomu snažili poněkud ubrat zejména lídři Německa a Itálie, avšak i tak jeho text vskutku představuje zřetelné zesílení západního tlaku na Čínu a Rusko. 

Zatímco ještě před třemi lety Čína nebyla v komuniké z tehdejšího setkání lídrů zemí skupiny G7 vůbec explicitně zmíněna, nyní je největší asijské ekonomice věnována zvláštní sekce. V ní se vyzdvihuje důležitost koordinované odpovědi na čínská hospodářskopolitická opatření, která jsou v rozporu s praxí běžnou v tržních ekonomikách. Současně se lídři G7 vyjadřují proti porušování lidských práv, a to v částech Číny včetně Hong Kongu a Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.   

V souvislosti se zesíleným tlakem na Čínu je možné, že na půdě Světové obchodní organizace dojde k zahájení vyšetřování stran cen jejího vývozu. Pokud by tyto ceny byly shledány jako netržní či jinak neférové, umožnilo by to dalším zemím uplatnit odvetná cla na čínskou produkci.   

Západní lídři tak nakonec vysílají do světa signál, že se dokázali přenést přes vzájemné rozmíšky. Tu představuje například spor Británie a Francie, dvou ze zemí skupiny G7, ohledně po-brexitového postavení Severního Irska. 

Jednotu lídři Západu prokazují také svojí podporou alespoň patnáctiprocentní minimální celosvětové podnikové dani, která se má vztahovat na velké nadnárodní korporace, včetně technologických obrů typu Amazonu, Facebooku nebo Applu. Navzdory po-brexitovým tenzím mezi Británií a zbytkem EU, zejména pak Francií, se Londýn podporou minimální podnikové daně ujednocuje s převážnou částí kontinentální EU a společně vystupují proti zájmům menších států EU jako Irsko. Irsko vyjadřuje nelibost s plánem minimální globální daně, neboť Dublin upozorňuje, že i přes navýšení sazby ze stávajících 12,5 na 15 procent přijde jeho veřejná kasa o zhruba pětinu inkasa podnikové daně.  

Z hlediska České republiky je příznivé, že lídři skupiny G7 nakonec v závěrečném komuniké upustili od stanovení ambiciózního cíle v oblasti rozvoje elektromobility. Ten měl spočívat v závazku zajistit nejpozději v roce 2030, aby polovina prodaných nových automobilů vykazovala nulové emise. Uvedení takového závazku do závěrečného prohlášení by ještě zesílilo tlak na přechod k elektromobilitě. České ekonomice ale vyhovuje pomalejší přechod k elektromobilitě a obecněji zeleným technologiím, neboť těžištěm jejího autoprůmyslu i průmyslu jako takového je do značné míry stále výroba rázu 20. století.    




Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688