Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  10.06.2021 21:09:53

Bouřlivé období pro kryptoměny zřejmě ještě nekončí

 

Letošní rok je pro bitcoin a ostatní kryptoměny jak na houpačce. Závěr loňského roku dal kryptoměnám pozitivní impuls, který nastartoval jejich růst. V růstu kryptoměny pokračovaly i v prvním čtvrtletí. Nejvíc patrné to bylo u největší kryptoměny bitcoin, která svou seanci za toto období startovala zhruba na hodnotě 10.500 USD/BTC. Do konce loňského roku zvládnul kurz bitcoinu posílit na 28.900 USD/BTC. Také v novém roce si získal oblibu investorů a díky tomu se dostal až na hodnotu 63.500 USD/BTC. Za období šesti měsíců tak bitcoin dokázal posílit takřka o 500 %. Samozřejmě k tak výraznému růstu pomohla také zpráva, že společnost Tesla, za níž stojí Elon Musk, investovala 1,5 mld. dolarů do nákupu této nejpopulárnější kryptoměny, a že bude možné za bitcoiny kupovat vozy Tesla. Již v té době experti varovali, že kurz bitcoinu je nadhodnocený. Přesto jeho raketový růst lákal nové a nové investory, kteří se chtěli svézt na vlně optimismu a věřili v pokračující růst. Pro toto období se vžilo označení „býčí růst, respektive býčí trh“.  

Graf vývoje kryptoměny Bitcoin | zdroj CoinBank Trader

V dubnu se trh nasytil a začal stagnovat. Bohužel mu to dlouho nevydrželo. V půlce května Elon Musk odpálil pomyslnou bombu a stačil mu k tomu jediný tweet. V něm uvedl, že Tesla pozastavuje obchodování s kryptoměnou Bitcoin. To vyvolalo na trhu okamžitý výprodej. Nic nepomohlo ani Muskovo ujištění, že se Tesla nechystá prodávat své bitcoiny, a že jakmile přejde těžba kryptoměn na udržitelnější zdroje, je připravena opět spustit prodej svých vozů za bitcoiny. Výprodej následně umocnila Čína, která vydala v pořadí třetí restrikce. Čína v několika krocích zakázala v podstatě všechny aktivity spojené s kryptoměnami. Jednotlivé čínské provincie prostřednictvím svých ústředních regulátorů omezují největším těžařům kryptoměn spotřebu elektrické energie, případně rovnou jakékoliv operace spojené se směnou kryptoměn. Nové restrikce jsou vysvětlovány mimo jiné bojem za snížení uhlíkové stopy v ovzduší. Odborníci se však shodují v tom, že si Čína zároveň připravuje půdu pro spuštění své digitální měny. Aktivity čínské centrální vlády vedly k ochromení těžařských aktivit na jejich území. Nejen, že to znamenalo výprodej těžařského hardwaru, ale zároveň to akceleroval výprodej bitcoinu.  

Ilustrační fotografie | zdroj 123RF

Když už to vypadalo, že bitcoin a jiné kryptoměny našly své dno, na kterém se situace uklidní, začal kryptoměnový trh opět torpédovat Elon Musk se svými tweety. Na jeho mnohdy záhadné tweety reaguje segment kryptoměn briskně. Přesto, že význam takového tweetu je mnohdy nevinný, takřka okamžitě převládne na trhu pesimismus, který je následován dalším výprodejem kryptoměn. I když tyto výprodeje naštěstí nemají dlouhého trvání. Pravdou ale také zůstává, že ztracené pozice umazává velmi pomalu. Ke skepsi na trhu stále přispívá svým dílem také Čína. Ta začala vymáhat dodržování svých restrikcí, což o víkendu vedlo ke zrušení několika účtů na sociálně-mediální síti Weibo. Pro propad bitcoinového kurzu se pak vžívá označení „medvědí trh“.

Po propadu kurzů kryptoměn v úvodu týdne, kdy třeba kurz bitcoinu poklesnul pod hodnotu 33.500 USD/BTC a druhá největší kryptoměna ethereum atakovala hodnotu hladiny 2.500 USD/ETH se opět situace uklidňuje. Kurzy se tak pozvolna navrací k cenové hladině z úvodu roku. Jestli je budou atakovat, nebo si své aktuální pozice alespoň chvíli udrží, je otázkou příštích dní.

Alespoň malé pozitivum si bitcoin připsal v latinské Americe, když jej jako zákonné platidlo uznal první stát. Tamní parlament schválil návrh tamního prezidenta Nayiba Bukeleho, kterým se bitcoin stane zákonným platidlem. Rezoluce má vejít v platnost za 90 dní. Salvadorský prezident chce navíc prozkoumat možnosti těžby samotného bitcoinu, kdy by se dala využít obnovitelná energie ze sopek. O podobném kroku uvažuje také další latinskoamerická země Paraguay. Ani tyto pozitivní zprávy se však do kurzu největší kryptoměny výrazněji nepromítly.




Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Po 10:42  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688