pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  10.06.2021 00:00:00

Pardubice: Na Automatických mlýnech je hotová nábřežní fasáda nejstarší budovy

Ani chladné jaro nezastavilo práce na obnově hlavní budovy Automatických mlýnů v Pardubicích pro nové sídlo galerie Pardubického kraje. V areálu navíc pracuje několik stavebních firem najednou i na dalších objektech pro město Pardubice a pro majitele Lukáše Smetanu. Většina objektů by měla být hotová v průběhu roku 2023.

Co se týká krajské stavby, v současné době se dokončují odsouhlasené bourací a zednické práce, dělají se nové stropy, výtahové šachty a ke slovu přichází řada odborných tesařských a zámečnických prací. Zároveň se instalují infrastrukturní rozvody a přípojky sítí. „Dokončena je renovace hlavní fasády budovy od řeky Chrudimky, kde už zmizelo lešení. Tam byla vyspravena nejen fasáda včetně kamenných prvků, ale jsou kompletně obnoveny i vnější části oken. Těžiště prací se nyní přesunulo na čelní fasádu, na které bude renovován a nově podsvícen původní nápis AUTOMATICKÉ MLÝNY,“ říká za Pardubický kraj náměstek hejtmana Roman Línek.

Fasáda má jizvy po odbouraném schodišti 

Vzhledem k tomu, že se se staví ve staré továrně, která je pro svou ojedinělou architekturu zároveň národní kulturní památkou, je logické, že po odstranění původní konstrukce dochází občas ke změnám proti předpokladům projektové dokumentace. Na to musí aktuálně reagovat projektant a provést projekční změny před vlastní realizací. Jedná se třeba o výměnu některých statických prvků, jako jsou ocelové sloupy, trámy a podobně.

„Komplikace vznikla při návratu dvorního schodiště dovnitř hlavního objektu podle originálního Gočárova návrhu. Tím se sice umocnila krása spojovacího oblouku a zvýšila užitná hodnota vnitřního nádvoří, ale na stavbě teď s projektantem řeší, jak finálně upravit fasádu, kterou schodiště z dvorní strany logicky výrazně poničilo a zejí na ní pořádné jizvy po odbourání schodiště,“ vysvětluje jeden z příkladů Línek.

Zmizí trafostanice a světlíky vytvoří vlaštovčí křídla

Pardubický kraj nyní zahajuje práce na přípravě projektu odstranění stávající trafostanice a obnovení fasády v místě, kde trafostanice přiléhá budově, což nebylo zahrnuto v původním projektu. S realizací se počítá v příštím roce.

Další drobnou, ale zajímavou změnou, která se nijak neprojeví v ceně, je například změna sklonu střešních světlíků, ze kterých půjde denní světlo do nejvyššího patra expozice. Původně byly všechny světlíky orientovány na sever, nyní budou obráceny střídavě na jih a na sever a budou tak tvořit písmeno V, které naváže na takzvané vlaštovčí ocasy na střešních římsách navržených Josefem Gočárem.

obrázky

Fasáda po odbouraném schodišti ve dvoře
Nové kamenné prvky - vlaštovčí ocasy
Nové podlahy
Zde budou uloženy infrastrukturní sítě
Renovace trámů
Světlíky na střeše budovy
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688