Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  09.06.2021 12:47:53

Meme akcie jsou zpět. Vyplatí se do nich investovat?

V posledních týdnech o sobě meme akcie dávají opět vědět. Velký nárůst zažívá zejména AMC akcie. Někteří analytici se shodují, že zvýšený zájem o meme akcie byl zapříčiněn poklesem kryptoměn. 

Poté, co se cena bitcoinu v nedávné době výrazně propadla, se mnoho retailových investorů vrátilo k meme akciím, které začátkem roku 2021 zaznamenaly významný cenový nárůst.

V tomto článku se zaměříme na to, jakým způsobem WallStreetBets vybírají své akcie. Prozradíme si také, které akcie jsou aktuálně v hledáčku této skupiny a zažívají významný růst. 

Nakonec se detailně zaměříme na akcii AMC, která od začátku roku 2021 k dnešnímu dni vzrostla o více než 2554 %.

Strategie skupiny WallStreetBets a jaké akcie vybírají?

Meme akcie a skupina retailových investorů WallStreetBets jsou opět v centru pozornosti. Tato skupina investorů, která sdílí své obchodní nápady a strategie na sociální síti Reddit, o sobě dala hlasitě vědět již na začátku roku 2021. Tehdy se členové WallStreetBets rozhodli hromadně nakupovat akcie GameStop, což zapříčinilo, že během ledna 2021 cena akcie GME vzrostla o více než 2400 %.

Po silném nárůstu ale také přišel rychlý pád ceny této akcie. Podobný průběh nastal i u dalších akcií, na které se Reddit WallStreetBets skupina zaměřila.

Mluvit ve spojení s WallStreetBets o nějaké investiční strategii je ošemetné, protože mnoho investorů z této skupiny je kritizováno za to, že vlastně žádnou promyšlenou strategii nemají. Často jsou označováni za nevzdělané investory s nereálnými očekáváními. Jejich jediná strategie je často „koupit a držet“ za každou cenu.

Ti, kteří byli schopni vybrané akcie nakoupit včas, vydělali na předešlých pohybech velké peníze, ale spousta obchodníků, kteří nakupovali například akcie GameStop  blízko lednového high, o značnou část peněz přišla, když cena začala prudce klesat. 

Na druhou stranu si je třeba uvědomit, že tato skupina nyní čítá více než 10,4 miliónu investorů a její popularita stále roste. Navíc lze u populárních meme stocks vystopovat určité podobné rysy.

Většinou se jednalo o akcie, ve kterých bylo mnoho investorů zainteresováno na stranu short. Jinými slovy spekulovali na pokles ceny akcie. Pokud se ale velké množství obchodníků naopak rozhodlo tyto akcie nakupovat, dostali se obchodníci spekulující na pokles ceny do problémů a nastal Short Squeeze.

Právě Short Squeeze byl jedním z hlavních cílů této Reddit skupiny u mnoha vybraných meme akcií. Jim Cramer z CNBC však poukazuje na to, že WallStreetBets postupně mění svou strategii. Upozorňuje na rychlý nárůst ceny akcie řetězce amerických restaurací Wendy’s.

Cena akcie WEN jen za předešlý den vystoupala o více než 25 %. Přičemž short interest je pouze 4,4 %. Zdá se tedy, že s rostoucí popularitou a silou WallStreetBets se můžeme dočkat i zvýšeného zájmu o akcie, kde „zmáčknutí“ obchodníků v pozicích nakrátko není tolik pravděpodobné.

O které meme akcie se obchodníci ze skupiny WallStreetBets aktuálně zajímají?

Kromě AMC akcie a již zmiňovaného řetězce rychlého občerstvení Wendy’s jsou zde i další společnosti, které v minulých dnech zaznamenaly prudký nárůst ceny akcie. O většině těchto společností jste již slyšeli v souvislosti s lednovou rally na akcii GameStop.

Akcie GameStop (GME) zažívá v posledních týdnech růst ceny a zdá se, že zájem o tuto společnost ze strany retailových investorů po prudkém lednovém nárůstu a následném silném propadu neupadl. Od 11. května 2021 k 8. červnu 2021 cena akcie GME vzrostla o více než 106 %. GameStop dnes navíc bude ohlašovat své výsledky za první kvartál 2021.

Dále se jedná například o společnost BlackBerry (BB). Cena této akcie vystoupala od 25. května 2021 k 8. červnu 2021 o více než 92 %.

V souvislosti s WallStreetBets se také hovoří o americkém výrobci sluchátek Koss (KOSS). Cena akcie KOSS vzrostla od 25. května 2021 do 2. června 2021 z 16,90 USD až na 43,92 USD, což je nárůst o více než 169 %. Od té doby akcie Koss zaznamenala pokles a momentálně se obchoduje za 28,33 USD.

V hledáčku WallStreetBets je i americký řetězec maloobchodních prodejen Bed Bath & Beyond (BBBY). Od 25. května k 8. červnu 2021 cena vzrostla o více než 55 % a momentálně se akcie BBBY obchoduje za 36,83 USD.

Nyní se však podíváme blíže na akcie společnosti AMC. Cena od začátku roku 2021 ke svému all time high 2. června 2021 vzrostla o více než 3700 %.

Akcie AMC Entertainment (AMC)

Tato americká společnost je největším řetězcem kin na světě. Provozuje až 358 kin v Evropě a přes 620 kin v USA. V lednu letošního roku cena akcie AMC zaznamenala skok ze 2 USD až na více než 20 USD během velmi krátké doby.

V únoru však následoval prudký pokles. Jak už bylo řečeno, cena AMC akcie se v minulých dnech opět prudce vyšplhala a nyní se obchoduje za více než 55 USD.

Ačkoliv cena akcie AMC v roce 2021 zaznamenala rekordní růst, rok 2020 nebyl pro společnost vůbec příznivý. Za rok 2020 poklesy tržby až o 77 % na pouhých 1, 2 miliardy USD.

Společnost byla ve finančních potížích a dostala se do problémů s platbou nájemného za provozovny. Zachránila ji až půjčka, čímž se ale celkový dluh společnosti AMC Entertainment vyšplhal až na 11,4 miliardy USD.

V prvním čtvrtletí roku 2021 vykázala společnost AMC ztrátu ve výši 294,7 milionu USD (EBITDA). Tržby dosáhly výše 148,3 miliónu USD, což je pokles o 84,2 % oproti stejnému období před rokem.

Začátkem června 2021 společnost prodala část akcií fondu Mudrick Capital Management. Ten odkoupil AMC akcie v hodnotě 230,5 miliónu USD. Zajímavé je, že ve stejný den, kdy byl veřejnosti oznámen nákup těchto akcií, se jich fond rozhodl zbavit.

Generální ředitel AMC se zaměřuje na inovaci i drobné investory

Generální ředitel Adam Aron si také všimnul, že se mění vlastnická struktura akcionářů. Zatímco velcí investoři jsou opatrní, o akcie AMC jeví zájem nemalé množství retailových investorů. V současné době tvoří tito obchodníci přes 80 % akcionářů AMC.

Adam Aron chce část získaného kapitálu použít na modernizaci sálů a provozoven. Také usiluje o navázání užšího vztahu se svými investory. Prohlásil, že majitelé akcií AMC dostanou při návštěvě kina popcorn zdarma a plánuje pro ně další benefity.

Vyplatí se investovat do akcií AMC a dalších meme akcií?

I přes působivý růst ceny akcie AMC je třeba mít na paměti, že se jedná o společnost, která byla v dlouhodobých problémech a mnoho analytiků předpovídalo její krach. Pandemie koronaviru zasadila AMC tvrdou ránu.

Postupné rozvolňování pandemických opatření a vakcinace by mohly urychlit návrat k normálnímu životu a lidé by se opět mohli začít ve velkém vracet do kin, ale otázkou je, zda se situace opět nezhorší.

Zájem retailových investorů, kteří pomohli AMC zpět na nohy, také nemusí trvat věčně. Enormní zájem o meme akcie v lednu skončil stejně rychle jako začal a mnoho meme akcií zažilo velmi rychlý pokles ceny.

Pokud se rozhodnete investovat do akcie AMC nebo jiných meme akcií, mějte na paměti, že jsou velmi volatilní. Růst ceny těchto akcií často neodráží realitu a situaci, ve které se dané společnosti nachází.

Po takto rychlých výrazných pohybech jako je vidět na AMC akcii navíc často přichází výrazná korekce. Jde tedy o velmi rizikové investice. Akcie AMC a ostatní oblíbené akcie WallStreetBets jsou spíše vhodné pro zkušené intradenní obchodníky, kteří dokážou profitovat z rychlých cenových pohybů.

WallStreetBets jsou nicméně na finančním trhu novým fenoménem, který již několikrát ukázal svoji sílu. Pokud se o podobné akcie zajímáte, jistě se vyplatí jejich aktivity sledovat. Vždy ale mějte prosím na paměti, že jde o rizikové investice a proto dbejte na správně zvolenou obchodní strategii a money management. 

Hledáte tipy a analýzy nejlepších světových akcií a ETF?

Tituly, které se nyní vyplatí sledovat, akcie zralé na proražení nebo odraz. Každé úterý Vám zašleme aktuální analýzu 4 světových akcií a jednoho ETF. To vše včetně konkrétních úrovních vstupů a výstupů pro Váš obchod. Přihlaste se k investičnímu newsletteru Breakout trader a získejte ihned analýzu akcií a ETF na tento týden.

   

Upozornění: Všechny úrovně vstupů i výstupů z obchodů vychází z osobních strategií autorů newsletteru a mají pouze informativní charakter. Neměly by být chápány jako specifická nákupní a prodejní doporučení, ale jako podklad pro další analýzu se zohledněním Vašich investičních možností a zkušeností. Ujistěte se, že znáte podmínky investičního newsletteru.

---------

Investování na finančních trzích zahrnuje rizika. Vaše celková ztráta může převýšit Váš celkový vklad. 

 

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 14:07  Investice od milionu už dávno není jen pro „vyvolené“ Michal Brothánek (AVANT IS)
St   8:49  Pohonné hmoty začínají zlevňovat. Bude trend pokračovat? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út   9:14  Trhy podceňují šance na recesi Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688