pirati.cz (Pirátská strana)
Z domova  |  09.06.2021 08:51:12

Piráti a Starostové: Vládní návrh covid pasů nedává smysl. Koalice navrhla také usnadnění cestování během pandemie


Stanovisko Covid pas: Evropský zelený certifikát K tématu se sešla dne 8. 6. 2021 naše koalice Pirátů a Starostů se zástupci koalice Spolu a shodli jsme se na následujícím podrobnějším shrnutí situace ve složení Ondřej Profant, Olga Richterová, Vít Rakušan, Marek Benda, Martin Kupka, Vlastimil Válek, Vít Kaňkovský:

Evropská unie vydala nařízení o Evropském zeleném certifikátu, který opravňuje k bezproblémovému cestování napříč Evropou. Cílem je zabránit chaosu, kdy by na hranicích s různými zeměmi platila různorodá pravidla a bylo by obtížné se vyznat v tom, jaký dokument mám jako cestující kde ukázat a jaký dokument mám jako úředník uznat.

Co certifikát zvaný covid pas osvědčuje?
Evropské nařízení specifikuje tyto důvody k vydání certifikátu: ● očkování proti Covid-19

test prokazující bezinfekčnost
● prodělaná nemoc v určitém časovém intervalu (u prodělané nemoci není specifikované, jak se má prokazovat - může to být PCR testem, který byl pozitivní, nebo to může být z logiky věci protilátkami, které ukazují imunitní odpověď na setkání s patogenem)

Prakticky jde o omezený výpis ze zdravotní dokumentace, který pokrývá pouze oblast spojenou s jednou nemocí - Covid 19 - a prokazování bezinfekčnosti. Ve zdravotní dokumentaci každého člověka jsou zanesena i jiná očkování či prodělané nemoci, tyto ale v covidpasu nijak uvedeny nebudou.

Co je cílem tohoto certifikátu?
Cílem je jednoduše prokazovat bezinfekčnost na hranicích. Na základě tohoto certifikátu budete moci překročit hranice v rámci Schengenu a dalších přidružených států a nedělat si např. speciální testy kvůli cestování. Má to tedy být služba státu pro občany, kteří chtějí snadno cestovat.

Jaká má být podoba certifikátu?
Prakticky se jedná o dokument s QR kódem, který může mít digitální i listinnou podobu. Jelikož tento výpis je osvědčením o bezinfekčnosti, může se opírat o různé způsoby jejího prokázání (očkováním, proděláním nemoci a protilátkami, či negativním testem). Srozumitelným usnadněním je jednotná zelená barva prokazující bezinfekčnost.

Jak má v souladu se zákonem tento certifikát fungovat v ČR? Toto chceme:

● Díky zákonu o právu na digitální službu mají lidé už dnes právo na přístup ke službám státu v digitální i listinné podobě.
● Výpis ze zdravotní dokumentace, což covid certifikát je, je takovou službou.
● Aby byla dostupná i občanům, co nemají možnost si certifikát sami stáhnout z webu ocko.uzis.cz, je třeba ji nařízením vlády zařadit do katalogu služeb, které poskytuje Czech point.
● Technické řešení na Czech pointech je implementovatelné v řádu jednoho měsíce, protože se jedná o standardní a otestovanou formu publikace dat v rámci veřejné správy.
● Další možností, jak covid certifikát získat, je samozřejmě výpis ze zdravotnické dokumentace od praktického lékaře či zdravotnického zařízení (očkovacího místa), ale je nadbytečné je zatěžovat touto úřední činností.

Jak budeme ČR bránit před epidemií?
Epidemie tu s námi stále je, mutace viru nás stále mohou ohrozit. Zvláště pak mutace Delta. Proto je třeba zaměřit se na efektivní boj s nebezpečnými mutacemi. Je potřeba rychle a přesně trasovat a v případě prokázání nákazy se nebát izolovat ohniska. V momentě, kdy virus zastavíme v počátku, minimalizujeme škody. Preventivně je třeba zachovat dostatečnou testovací kapacitu (pro případ mutací) a kapacitu na sekvenování (tedy záchyt mutací viru).
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688