mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  01.06.2021 08:31:00

Informace ke vstupu a pobytu v Rumunsku v souvislosti s COVID-19 - Česká republika byla nově zařazena na zelený seznam zemí s nejnižší mírou nákazy onemocnění Covid-19.

Informace ke vstupu a pobytu v Rumunsku v souvislosti s COVID-19

27.05.2021 / 15:05 | Aktualizováno: 01.06.2021 / 08:31

Rumunská Národní rada pro krizové situace ustanovila svým Rozhodnutí č. 28 ze dne 14. 05. 2021 vlastní cestovatelský semafor zemí dle míry rizika nákazy.

Česká republika byla nově zařazena na zelený seznam zemí s nejnižší mírou nákazy onemocnění Covid-19. Přijíždějící z ČR mohou neomezeně cestovat do Rumunska a nemusí předkládat pro vstup do země žádný doklad (žádná karanténní opatření). Jedinou povinností je vyplnit příjezdový formulář.

Zelená  

Česká republika, Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Finsko, Irsko, Island, Itálie, Kosovo, Lichtenštejnsko, Maďarsko, Malta, Moldavsko, Monako, Německo, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rusko, San Marino, Slovensko, Španělsko, Ukrajina, Vatikán (na cestující z těchto zemí se nevztahují žádná karanténní opatření při vstupu do Rumunska)

Žlutá   Belgie, Bělorusko, Dánsko, Estonsko, Chorvatsko, Kypr, Lucembursko, Řecko, Slovinsko, Srbsko, Švýcarsko, Velká Británie
Červená   Francie, Litva, Lotyšsko, Nizozemí, Švédsko

Česká republika se nachází v kategorii zemí nízkého rizika, tj. na zeleném seznamu zemí.

Zde uvádíme kompletní seznam zemí dle Rozhodnutí č. 28.

 

1. VSTUP NA ÚZEMÍ A TRANZIT

Do Rumunska je možno cestovat za jakýmkoli účelem, tzn. včetně turistiky.

Základním karanténním opatřením zůstává nařízená 14ti denní karanténa v místě bydliště, které cestující deklaruje v příjezdovém formuláři. Ten je možné vyplnit online nebo v tištěné podobě pod tímto odkazem v Ro/ En verzi.

Povinnost vyplnění formuláře platí vždy a pro všechny, kteří na území Rumunska vstupují. Doporučujeme formulář vyplnit před cestou, letecké společnosti mohou registraci kontrolovat.

Po zařazení České republiky na seznam zelených zemí mohou přijíždějící z ČR cestovat do Rumunska ode dne 27. 05. 2021 neomezeně bez karanténních opatření (již není potřeba covid test, ani žádný jiný dokument) - jedinou povinností zůstává vyplnit příjezdový formulář.

 

Rozhodujícím kritériem pro nařízení karantény je skutečnost, ze které země cestující do Rumunska přijíždí. Karanténa není při vstupu do Rumunska nařízena v následujících případech:

- pro osoby, které přijíždí ze země na zeleném seznamu (platí i pro osoby, které pochází z ostatních zemí, avšak posledních 14 dnů souvisle pobývali v zemi ze zeleného seznamu)

- osoby nacházející se v tranzitu na území Rumunska, pokud opustí toto území do 24 hodin od vstupu na území Rumunska

- osoby, které předloží negativní test na SARS-CoV-2 provedený max. 72 hodin před nástupem do hromadného dopravního prostředku nebo před vstupem na území Rumunska

- osoby očkované proti SARS-CoV-2, pokud uplynulo alespoň 10 dnů od podání poslední dávky vakcíny

- osoby, které za posledních 90 dní prodělaly onemocnění COVID-19 a prokáží to jedním z těchto dokumentů - pozitivní RT-PCR test k datu diagnózy, propouštěcí zpráva z nemocnice, test prokazující přítomnost protilátek IgG provedený max. 14 dní před vstupem do země, nebo prověřením v databázi Corona-forms a u nichž uplynulo nejméně 14 dní od data potvrzení do dne vstupu do země

Výjimku z karanténních opatření mají děti do 3 let.

Kompletní výčet výjimek z karantény naleznete v příloze.

 

Pokud tranzitujete přes Rumunsko do jiné cílové země, je třeba dodržet časový limit 24 hodin na průjezd Rumunskem (test na Covid-19 není potřeba).

V případě tranzitu musí řidiči kamionů/ profesionální řidiči vyplnit tento tranzitní formulář Ministerstva dopravy, infrastruktury a spojů
https://www.untrr.ro/userfiles/files/158606970358-formulartranzit03042020varfinalaroenglrusdocxdocxdocxdocx1%281%29.pdf.

Interaktivní mapa s vyznačenými povinnými tranzitními koridory, hraničními přechody, službami apod. k dispozici zde:
https://cestrin.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=2cd8851109eb443ab4c09cb0ec96b054

Hraniční přechody:
https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/

 

2. DOPRAVA

Současná epidemiologická situace umožňuje postupné obnovování autobusové, železniční a letecké dopravy mezi ČR a Rumunskem. Byly znovuzavedeny přímé lety mezi Prahou a Bukureští společností Blue Air (variantou zůstávají možnosti leteckého spojení s mezipřistáním ve Vídni, Frankfurtu nebo Amsterdamu).

Hraniční přechody
https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/

 

3. OPATŘENÍ

Národní rada pro krizové situace Rumunska rozhodla o prodloužení stavu pohotovosti v Rumunsku o dalších 30 dnů od 13. května do 11. června 2021.

Povinnost nošení roušky platí pouze ve všech vnitřních prostorách (dopravní prostředky, obchody, úřady apod.) nebo na veřejných prostranstvích s větší koncentrací lidí (např. tržnice, zastávky).

Činnost restaurací, kaváren a barů je povolena ve vnitřních prostorách i na zahrádkách za následujících podmínek: pokud je kumulativní počet nakažených za posledních 14 dní menší nebo roven 3 / 1 000 obyvatel  - činnost je povolena na 50% od 05.00 do 24 hod., respektive na 70%, pokud jsou všechny osoby očkované (alespoň 10 dnů od poslední dávky) nebo se prokáží negativním testem na Covid-19 (RT-PCR test ne staří 72 hod. nebo antigenní test ne staří 24 hod.).

Činnost divadel, kin, koncertních síní je ve vnitřních prostorách povolena za následujících podmínek:

- pokud je kumulativní počet nakažených za posledních 14 dní menší nebo roven 1,5/ 1 000 obyvatel - činnost je povolena na 50%

- pokud se kumulativní počet nakažených za posledních 14 dní pohybuje mezi 1,5 až 3/ 1 000 obyvatel - činnost povolena na 30% 

- pokud je kumulativní počet nakažených za posledních 14 dní větší než 3/ 1 000 obyvatel - činnost se pozastavuje úplně.

V Rumunsku také nyní probíhají pilotní kulturní akce s účastí nad 50%, během kterých návštěvníci musí splňovat jedno z těchto kritérií: prodělané onemocnění Covid-19 (15 až 90 dnů od potvrzení nákazy)/ po očkování (alespoň 10 dnů od poslední dávky)/ nebo disponují negativním testem na Covid-19 (RT-PCR test ne starší 72 hod. nebo antigenní test ne starší 24 hod.).

Povoleny jsou vzdělávací kurzy a workshopy ve vnitřních prostorách do 50 osob (nutno dodržet 2m rozestupy), ve venkovních do 200 osob.

Počet lidí, jež nesdílejí společné bydliště a účastní se spolu rekreačních a sportovních aktivit v přírodě, nesmí přesáhnout počet 10 osob. Stejně tak osoby nepatřící do stejné rodiny se mohou hromadně pohybovat nebo tvořit pěší skupiny nejvýše do počtu 6 osob.

Konání sportovních utkání je povoleno v otevřených prostorách na 25% (respektive nad 25% v případě pilotních akcí se souhlasem příslušných úřadů). Účast je povolena jenom osobám, které prodělaly onemocnění Covid-19 (15 až 90 dnů od potvrzení nákazy), jsou očkované (alespoň 10 dnů od poslední dávky) nebo se prokáží negativním testem na Covid-19 (RT-PCR test ne starší 72 hod. nebo antigenní test ne starší 24 hod.).

 

4. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Ministerstvo vnitra
https://www.mai.gov.ro

Ministerstvo zahraničních věcí
http://mae.ro

Ministerstvo zdravotnictví
http://www.ms.ro

V případě vážných zdravotních problémů v souvislosti s COVID-19 můžete volat na pohotovostní linku 112.

Velvyslanectví ČR v Rumunsku - kontakty

 

5. NÁVRAT DO ČR

Rumunsko se dle Sdělení Ministerstva zdravotnictví ČR nově řadí mezi oranžové země - střední riziko nákazy a pro vracející se do ČR platí tyto podmínky.

Seznam testovacích míst na území Rumunska naleznete pod tímto odkazem.

Aktuální ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR s účinností od 1. června 2021.


Před případnou cestou do zahraničí MZV doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD. Informace a podmínky k cestování uvádí webový článek MZV ČR Rozcestník – aktuální informace k cestám do zahraničí.

Další informace naleznete na internetových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR nebo Ministerstva vnitra ČR.

přílohy

Rozhodnuti_c._28_Narodniho_vyboru_pro_krizove_situace_Ru... - 21 KB DOCX (FILE_TYPE_DOCX) 18.5.2021
https://www.mzv.cz/file/4294427/Rozhodnuti_c._28_Narodniho_vyboru_pro_krizove_situace_Rumunska_z_14_5_2021_vyjimky_z_karanteny.docx


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688