Čistíme fasádu a terasu aneb správný výběr vysokotlakého čističe

Jana Nováková, 28.5.2021

Vysokotlaké čističe

Tlakové myčky se obecně používají na odstranění nečistot z různých povrchů. „Vysokotlaké čističe neboli wapky usnadňují práci a šetří čas při mytí velkých ploch a špatně dostupných míst. Jsou nejen extrémně rychlé a výkonné, ale také vám ušetří obrovské množství vody,“ radí David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

TIP: Díky svislému a ergonomickému designu je elektrický vysokotlaký čistič Wap by Nilfisk Aqua 100.2 navržen pro každodenní čistění zahrady i domácnosti. K tomu také přispívá vysoce výkonné hliníkové čerpadlo, které je díky svému materiálu obzvláště odolné a velmi kvalitní. Funkce Start/Stop a automatické vypínání zaručují s tímto pojízdným strojem velmi pohodlnou manipulaci.

Výkonnostní rozdíly

U vysokotlakých čističů platí, že čím silnější tlak, tím vyšší rychlost a účinnost mytí.
Na běžné užívání stačí zakoupit čističe s výkonem (tlakem) v rozmezí 110 až 160 barů. „Přístroje s vyššími hodnotami tlaku se používají hlavně ve stavebnictví a zemědělství,“ doplňuje David Benda.

TIP: Fasády z měkčích materiálů by se vlivem vysokého tlaku mohly zničit. Proto je nutné držet trysku minimálně 15 cm od povrchu!

Další důležitou veličinou je průtok vody za hodinu. Informuje o objemu vody, který proteče pumpou za určitý čas. Velmi úzce souvisí se správným tlakem vody. Čističe s tlakem 110 až 135 barů mají průtok 440 l/h. Čističe s tlakem 160 barů mají průtok 650 l/h. V praxi to znamená, že čím vyšší má vysokotlaký čistič průtok litrů za hodinu, tím rychleji budete mít umyto.

TIP: V žádném případě se nesmí používat voda z otevřených přítoků a povodí či destilovaná voda! Voda používaná pro tyto účely by měla mít kvalitu pitné vody a měla by obsahovat málo vzduchu a volně plovoucích částic.

Rozdíl je také v doporučené době pracovního cyklu, který může být 30, 60 nebo 90 minut v kuse. „Zabudované tepelné pojistky se postarají o automatické vypnutí. Vysokotlaké čističe nižších tříd jsou vyráběny pro síťové napětí 230 V,“ upřesňuje David Benda z Hornbachu. U nejvyšší řady je nutné použít třífázový (motorový) proud.

Příslušenství tlakové myčky

Ke standardnímu příslušenství vysokotlakého čističe patří podvozek, tryska s paprskem, tryska s rotačním paprskem, nádoba na čisticí prostředky, hadice a další. „Pokud vybavení není součástí balení, samostatně si můžete dokoupit například kartáče různých velikostí na různě velké plochy, prodlužovací násady i pěnovací trysky,“ radí odborník David Benda z Hornbachu.

TIP: Známkou dlouhé životnosti vysokotlakých čističů není počet hodin používání, ale počet stisknutí pistole!

Do vysokotlakých čističů se používají čisticí prostředky s nízkou pěnivostí. Přípravky na strojní čištění jsou v dnešní době ekologicky nezávadné. Vybírat lze podle způsobu použití (mytí aut, fasád, mechu, kamene, plastu, dřeva atd.):

  • univerzální pěnové čističe (lehké znečištění)
  • alkalické pěnové čističe (nejodolnější nečistoty)

„Hadici vždy připojte k zahradnímu zdroji vody. Můžete využít i vlastní zásoby dešťové vody a připojit vysokotlaký čistič k čerpadlu,“ říká David Benda.

Údržba

V průběhu sezóny nepotřebují čističe zvláštní péči. Na občasné čištění trysek se používají čisticí jehly, které jsou součástí příslušenství. „Je však důležité vědět a mít na paměti, že vysokotlaké čističe nesmíte nechávat v místech, kde by mohla teplota klesnout pod 5 stupňů. Pokud totiž v přístroji zmrzne zbytková voda, tak materiál popraská,“ uzavírá odborník David Benda z Hornbachu.

 

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba