Redakce (Kurzy.cz)
Reality  |  26.05.2021 16:38:09

HK ČR: Poslanci otevřeli cestu k efektivnímu stavebnímu řízení. Výsledná podoba ale nadšení podnikatelů snižuje


Hospodářská komora oceňuje konstruktivní postoj poslanců, kteří dnes ve třetím čtení schválili nový stavební zákon včetně doprovodných norem. Nová legislativa je nezbytná pro zlepšení současného zdlouhavého stavebního řízení, budoucí prosperitu a konkurenceschopnost české ekonomiky. Přijetím či zamítnutím některých pozměňovacích návrhů se ale text odklání od podnikateli požadované koncepce jednoho razítka, jednoho úřadu a jednoho povolení.

U stavebního zákona v podobě schválené sněmovnou Komora postrádá větší podporu zkrácenému postupu změny územních plánů nebo přijetí opatření proti nečinnosti úřadů, což by povolovací proces mohlo významně urychlit. Hospodářská komora mj. podporovala poslanci zamítnutý postup, kdy v případě nečinnosti úřadu je stavební řízení po stanovené lhůtě automaticky postoupeno nadřízeného orgánu, který případ posoudí a vydá plnohodnotné rozhodnutí.

„I když celkový výsledek kvitujeme, mrzí nás, že přijaté pozměňovací návrhy doprovodných změnových zákonů přidávají do systému další závazné stanovisko, tedy razítko navíc, protože zákon mj. nepočítá s integrací stanoviska hasičů, což celé stavební řízení nepochybně zdrží. Stejně tak bychom uvítali i vyšší míru integrace nakládání s vodami,“ sdělil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Schválená verze stavebního zákona, a to včetně odděleného modelu státní stavební správy, nicméně představuje klíčovou změnu stavebního práva a nástroj, který bude lépe řešit práva i povinnosti všech účastníků stavebního řízení, ochranu veřejných zájmů, potřeby společnosti a práva podnikatelů.

„Nová legislativa může přinést zrychlení stavebního řízení, jsme však bohužel svědky nešťastných ústupků na úkor očekávaného zrychlení a zjednodušení. Příkladem je právě dlouhodobě diskutovaný problém izolovaného povolování nakládání s vodami,“ dodává Dlouhý s tím, že Hospodářská komora v následujících dnech posoudí konkrétní dopady schválené podoby zákona na rychlost řízení.

Rekodifikaci stavebního práva Komora považuje za jeden ze základních předpokladů pro rozhýbání české ekonomiky v postcovidovém období, ale také pro modernizaci státní správy založené na principech zrychlení a digitalizace.  

„Věřím, že se stavební řízení v naší zemi začne dostávat do kondice, a už nebudeme v rámci Evropy zaostávat za ostatními státy například v oblasti výstavby dopravní infrastruktury. Stavebnictví by mělo kopírovat hospodářský růst, což se v posledních letech prosperity kvůli špatné legislativě nedělo. Apeluji proto také na Senát, aby k rekodifikaci přistoupil zodpovědně a v zájmu veřejnosti i podnikatelů,“ uzavírá Dlouhý.

 

Miroslav Beneš

Odbor vnější komunikace

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688