Patria (Patria Finance)
Energie  |  25.05.2021 16:20:21

Pokles nákladů na solární energii otočil. Cena klíčové suroviny roste nejvýše za 10 let

Zlevňování solární energie bylo hlavním tahounem prodejů tohoto nejrychleji rostoucího zdroje energie na světě. Jenže snižující se náklady letos narazily na zpomalovací retardér.

Ceny solárních modulů vzrostly od začátku roku o 18 % poté, co v předchozím desetiletí poklesly o 90 %. Tento zvrat, způsobený čtyřnásobným navýšením nákladů na klíčovou surovinou polysilikon, může zpozdit projekty a zpomalit využívání solární energie. A to zrovna v době, kdy se vlády snaží zpomalit změnu klimatu a zelenou energii podporovat.

2

"Narušení solární energie nebylo více než deset let tak špatné," uvedla Jenny Chase, hlavní solární analytička u BloombergNEF. "Developeři a vlády budou muset přestat očekávat, že sluneční energie se brzy zlevní." BNEF ve zprávě z minulého týdne mírně snížila svoji letošní prognózu růstu solární energie. Jako jeden z důvodů uvedla právě rostoucí ceny materiálů, včetně polysilikonu.

Vyšší ceny ovlivňují poptávku a mohou zpozdit některé rozsáhlé projekty, uvedl ve čtvrtek výrobce panelů Canadian Solar. V Indii mohou být zasaženy projekty o 10 gigawattech, což odpovídá více než čtvrtině současné kapacity země, uvedl Mint na základě dat nejmenovaných developerů. A podle analytiků z Cowen & Co by se mohly odložit také velké projekty v USA.

Toto zpoždění může být tak velké, že letošní rok může být prvním rokem po 17 letech, kdy dojde k negativnímu růstu počtu globálních solárních zařízení, uvedli analytici průmyslového portálu Solarzoom. Globální projekty, které nepodepsaly cenové dohody se společnostmi, které nakupují energii, se mohou zpozdit, pokud zákazník nebude ochoten zaplatit vyšší sazbu za elektřinu, uvedla Siao-ťing Sun, analytička společnosti Wood Mackenzie.

Pro solární průmysl nemohlo být načasování horší. Obnovitelná energie má konečně v Bílém domě svého šampióna a v Evropě a Asii byly vyhlášeny ambiciózní klimatické cíle. Ve centru této krize stojí polysilikon, rafinovaná forma křemíku. Když se solární průmysl začal na očekávaný nárůst poptávky po modulech připravovat, výrobci polysilikonu nebyli schopni s ním držet krok. Ceny polysilikonu podle PVInsights narostly na 25,88 USD za kilogram z méně než 6,19 USD před rokem. A podle analytiků Roth Capital Partners zůstanou ceny polykrystalického křemíku na vysokých úrovních až do konce roku 2022.

Zdražování se ale netýká jen polykrystalického křemíku. Solární průmysl čelí „všudypřítomným problémům v oblasti nákladů v dodavatelském řetězci,“ uvedl v dubnu výrobce panelů Maxeon Solar Technologies Ltd. Ceny oceli, hliníku a mědi se také zvýšily, stejně jako poplatky za přepravu. Dodavatel solárních mikroinvertorů Enphase Energy očekává, že jeho objemy zásilek budou omezeny dostupností polovodičových komponent.

1

"Downstream polykrystalického křemíku velmi trpí," uvedl viceprezident Canadian Solar Siung Chaj-po na konferenci v Číně podle publikace Solarbe. "V současné době není žádná z downstream společností zisková a všechny snižují produkci."

Mezeru v dlouhodobém sestupném trendu nákladů stále částečně kompenzuje neustálé zlepšování účinnosti solárních panelů, uvedl Nitin Apte, výkonný ředitel společnosti Vena Energy, předního nezávislého provozovatele obnovitelné energie v asijsko-pacifickém regionu. Tato společnost v letošním roce neplánuje žádné zpoždění u svých solárních projektůh napříč Japonskem, Tchaj-wanem, Austrálií a Indií.

"Považuji to za krátkodobou situaci,“ řekl Nitin v rozhovoru ve své kanceláři v Singapuru. "Stavbu nezpomalujeme. Uzavíráme objednávky za nejlepší ceny, jaké můžeme získat.“

Z dlouhodobého hlediska tento nedostatek podnítí výstavbu nových polysilikonových továren. Tento měsíc byla oznámena budoucí největší továrna na světě v Číně. "Dalo by se čekat, že u jakéhokoli materiálu, který roste tolik jako polykrystalický křemík, se bude kapacita do systému vlévat i nadále," uvedl Nitin. "Úkolem je dokonale načasovat tuto kapacitu na růst."

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688