Recepty z lokálních surovin: pečený zelený chřest se slaninou, pórkem a bramborem

Nejde si nevšimnout, že nastala chřestová sezóna, která potrvá zhruba do půlky června. Chřestové recepty se na nás valí proudem, proto jsme se rozhodli také jeden přidat. Jedná se zapečený pokrm, který je jednoduchý a mohl by chutnat i dětem. Aby vás pokrm nalákal už svou vůní, přidali jsme do něj vepřový bok. Vybrali jsme jeden z nejlepších, a to Bělčický bok 2020 Zemědělského družstva Bělčice. Nemusíte se bát, že je tučný. K výrobě se totiž pečlivě vybírají libové části vepřového boku z vlastního chovu prasat plemene Petrain. Bělčický bok si za své kvality vloni vysloužil ocenění Regionální potravina v Jihočeském kraji.

Chřestové recepty jsou výtečné

Zdroj fotografií a receptů: regionalnipotravina.cz

Recept na pečený zelený chřest se slaninou, pórkem a bramborem


Počet porcí:
4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: *

Ingredience:

1 svazek zeleného chřestu

300 g menších brambor

1 pórek

100 g Bělčického boku 2020 od Zemědělského družstva Bělčice

250 ml smetany 33 %

80 g šalotky

2 vejce

čerstvý tymián, sůl, pepř

Postup:

1. Brambory povaříme v celku v osolené vodě cca 15minut do poloměkka.

2. Mezitím očistíme chřest a uřízneme zdřevnatělé konce. Pórek nakrájíme a dobře propláchneme. Šalotku nakrájíme na měsíčky. Uvařené brambory nakrájíme na kolečka. Všechnu zeleninu smícháme a dáme na zapékací misku.

3. Ve smetaně rozšleháme vejce, sůl, pepř a tymián a nalejeme do pekáče. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut.

4. Slaninu si nakrájíme na tenké plátky a orestujeme na pánvi. Vypečeným tukem můžeme polít chřest a slaninou ozdobíme hotový pokrm.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend