Inzerce (Inzerce)
20.05.2021 10:52:33REKLAMA

Když zaútočí nepředvídatelné počasí – jaké škody může napáchat a jak se před nimi chránit?

Příroda má obrovskou moc. Když ráno vstaneme a za oknem vidíme zářící Slunce, motivace do nadcházejícího dne je mnohem vyšší a každá událost se zdá radostnější.

Nesmíme ale zapomínat ani na její stinnou stránku. Když zaútočí silný vítr, bouřky a déšť, nastávají chvíle naplněné obavami. Následky extrémního počasí mohou být děsivé, a pokud se podepíšou na majetku, tak i dost nákladné.

Pojďme se tedy společně podívat, jaké škody dokáže napáchat, jak je můžete řešit, a na to nejdůležitější – tedy způsoby, jak jim úspěšně předcházet.

Pod náporem silného větru

Když zaútočí silný vítr, nastává hotové pozdvižení. Není divu, jedná se o jeden z živlů, které v extrému představují největší nebezpečí nejen pro váš majetek, ale především vaše zdraví.

Asi největší hrozbou spojenou se silným větrem jsou padající stromy, které mohou ohrozit vás, stejně tak jako váš majetek – zejména vaše auto. Pokud tedy hlásí velmi větrné počasí a vy máte možnost vůz umístit do garáže, pod bezpečný přístřešek nebo na ulici, kde mu nebezpečí nehrozí, rozhodně to udělejte.

Pokud bydlíte v oblasti, kde k výkyvům počasí dochází poměrně často, vyplatí se zvážit sjednání havarijního pojištění proti škodám způsobeným přírodními živly. Pokud k nim dojde, pojišťovna vám část oprav proplatí.

V ohrožení jsou pochopitelně také věci, které máte venku volně umístěné. Typickým příkladem je zahradní nábytek nebo třeba hračky, které je třeba v takové situaci uklidit do bezpečí. Nejenže by došlo k jejich poničení, ale jejich volný pohyb by mohl ublížit někomu dalšímu.

Na prvním místě by samozřejmě mělo být vaše zdraví. Dodržujte proto bezpečnostní zásady a po celou dobu se držte na místě, kde vás nemůže nic ohrozit.

Nebezpečí bouřek a přívalových dešťů

Závažné problémy ale nemusí přinést pouze vítr, ale i bouřky či silné deště. Ty s sebou přinášejí nebezpečí nejen na cestách, ale i pro váš dům.

Když přijde pořádná přeháňka, často se stává, že déšť několikrát změní svůj směr. V kombinaci se silným přívalem vody pak přirozeně dochází k tomu, že se voda dostane i tam, kde byste ji ani v tom nejhorším případě nečekali.

Hlavní obětí se v tomto případě stávají střechy, zejména ty šikmé a taškové. Pokud je déšť opravdu silný a střecha není v tom nejlepším stavu, voda se snadno dostane pod krytinu a zateče na půdu a posléze i do domu.

Ani ploché střechy však nejsou zcela v bezpečí. Zde je zásadní především dobře řešený odtok vody. Pokud jsou okapy a potrubí ucpané nebo nestačí vodu odčerpávat, dešťová voda na střeše vytvoří velkou louži a může začít prosakovat dovnitř.

V tomto případě je nejlepší ochranou prevence. Střechu, okapy i další klempířské prvky je nutné pravidelně kontrolovat a případné potíže řešit co nejdříve. Nikdy totiž nevíte, kdy vás potká velká voda.

Jak řešit již způsobené škody?

Když dojde na počasí, rozhodně platí, že štěstí přeje připraveným. Jestliže neučiníte preventivní opatření, snadno se ocitnete v situaci, kde budete stát před pořádnou pasekou, která bude vyžadovat okamžité opravy.

Obzvláště to platí pro nepříjemnosti způsobené vodou. Pokud vám do domu zateče a vy s tím nic neuděláte, vytvoříte ideální prostředí pro množení plísní, které jsou pro naše zdraví velmi nebezpečné.

Nikdo samozřejmě neříká, že musíte hned opravit celou střechu. Pokud zrovna nemáte prostředky na žádné větší opravy, můžete se cíleně zaměřit jen na ty největší slabiny, abyste předešli dalším komplikacím.

V případech krize se nabízí pomoc v podobě půjčky bez doložení příjmů, která má oproti jiným produktům výhodu v tom, že při žádosti nepotřebujete potvrzení o příjmu od vašeho zaměstnavatele, čímž se celý proces podstatně urychlí.

Je ale třeba mít na mysli, že i u menších částek jde o velký závazek, který vás bude něco stát. Odeslání žádosti o půjčku by tedy v každém případě mělo předcházet řádné porovnávání jednotlivých možností a práce s domácím rozpočtem.

Pokud byste to neučinili a následně zjistili, že půjčku nezvládáte splácet, mohli byste mít nejen děravou střechu nad hlavou, ale také drahé upomínky ve schránce.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty