Jana Brožková (Bydlet.cz)
Reality  |  19.05.2021 20:24:42

Nové rekordy: pražský byt překonal hranici 100 tisíc a brněnský 70 tisíc korun na metr, nájmy padaly na tříletá minima

Ceny starších domů a bytů nepřestávají růst a v průměru se zvyšují zhruba 11–13 % tempem jednou za tři měsíce. Ceny bytů z druhé ruky například v Praze stouply na 95 % z ceny bytu v novostavbě. V krajích s horskými oblastmi pak ceny bydlení zvedal i zájem o rekreační byty a apartmány. Oproti tomu stoupá dostupnost nájemního bydlení – jeho ceny klesly zhruba na úroveň začátku roku 2018. Vyplývá to z Monitoru přímého prodeje a pronájmu nemovitostí realitní služby Bezrealitky.

Zajímavá je situace v případě nájemního bydlení

Ani rok s koronavirem nezastavil růst cen bydlení – tedy novostaveb a starších bytů. Rekordy a zásadní milníky padly napříč republikou. Starší byt v Praze se poprvé prodává za více než 100 tisíc korun na metr čtvereční, tedy cenu, za kterou bylo možné koupit ještě v polovině roku 2018 byty v novostavbách. Svůj psychologický milník překonaly i byty v Brně, které se v cenách poprvé přehouply přes 70 tisíc korun za metr. Těsně pod 60 tisíci se zastavily ceny bytů ve Středočeském kraji.

Do cen běžných bytů zároveň poprvé výrazně promluvil také hlad po rekreačních nemovitostech. Například v Libereckém kraji se díky zvýšené poptávce po bytech a apartmánech, které se dají využít pro trávení volného času, cena bytů vyhoupla za jediný kvartál o třetinu na 65 tisíc korun za metr. Podobně je na tom také Královéhradecký kraj (kvartální růst o 19 % na 58 tisíc korun za metr) díky poptávce po bytech v Krkonoších a Orlických horách. Růst zaznamenal i Pardubický kraj, Ústecký nebo Olomoucký kraj. Díky všem faktorům se průměrná cena bytu v ČR poprvé dostala přes 80 tisíc korun za metr.

"Rostoucí ceny jasně demonstrují chuť Čechů investovat do nemovitostí. V momentě, kdy se běžné lokality staly cenově hůře dostupné, vsadili na rekreační objekty. To dokázalo průměrnou cenu bydlení vyhnat o desítky procent za tři měsíce – což je naprosto bezprecedentní situace," zmiňuje Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky. "Bude velice zajímavé sledovat, o kolik a jestli po letní sezoně a kompletním uvolněním restrikcí ceny klesnou. Pokud ne, budeme svědky zcela nové cenové hladiny v regionech, které na výraznější růst zatím nebyly zvyklé."

Nájmy v Praze rekordně klesají, v Brně naopak stouply na nový rekord

Podobně zajímavá je také situace v případě nájemního bydlení. V Praze došlo k dalšímu propadu a ceny se vracejí na počátek roku 2018. Průměrný pražský nájem je tak možné pořídit za 261 korun na metr, v případě modelového 75metrového bytu tedy nájemce ušetří asi 2 tisíce korun měsíčně oproti situaci před začátkem koronavirové krize. Naopak v Brně se po mírném poklesu v loňském kvartálu ceny nájmů opět vrátily k růstu a pohybují se na úrovni rekordních 236 korun za metr.

Zájem o nájemní bydlení přitom neustupuje. V prvním kvartálu letošního roku se v celém Česku přes Bezrealitky pronajalo 12,5 tisíce bytů. Podobné množností se pronajímalo i v předchozích kvartálech.

“Stále platí, že na Bezrealitky najde většina bytů své majitele do 14 dnů. A doba hledání se výrazně zkrátila i v regionech – v tomto ohledu hodně prospěla digitalizace nájemního trhu i skutečnost, že do nabídky nepřestaly proudit nové nemovitosti ani rok po pádu krátkodobých pronájmů,” zmiňuje Meyer.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688